SAĞLIK

Süt Dişlerine Neden Özen Gösterilmeli? Sağlıklı Süt Dişi Sağlıklı Dişlerin Temelidir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 14.07.2010 - Güncelleme : 10.08.2022

Uzmanlar daimi dişlerde çürüğe yol açan sorunun süt dişi probleminden kaynaklanabileceğine dikkat çekiyor.

Çocuk Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Selin Postalcı, süt dişleri neden önemlidir ve eninde sonunda düşeceklerken süt dişlerini neden kurtarmalısınız veya onlara bakmalısınız sorularını bizler için yanıtladı. 

Birçok ebeveyn tarafından ‘Nasıl olsa düşecek ve yerlerine yenisi gelecek’ düşüncesi ile süt dişleri çok fazla önemsenmez. Oysa ki süt dişleri dişlenmenin temeli olup, sağlıklı süt dişlenme döneminin beraberinde sağlıklı daimi dişlenmeyi getireceği unutulmamalıdır.

Sağlıklı Süt Dişi Sağlıklı Dişlerin Temelidir

 Süt Dişlerine Neden Özen Gösterilmeli?

Sağlıklı Süt Dişleri, Sağlıklı Kalıcı Dişler Demektir

1. Süt Dişleri Neden Önemli?  

Süt dişleri neden önemlidir ve eninde sonunda düşeceklerken süt dişlerini neden kurtarmalısınız veya onlara iyi bakmalısınız?

Daimi dişler daha büyük çocuklar ve yetişkinler için ne kadar önemliyse, bebekler ve çocuklar için de “bebek dişleri” o kadar önemlidir. 

Bu “ilk dişler” bir çocuğun çiğnemesi ve konuşması için gereklidir. Ancak süt dişleri çok önemli bir amaca hizmet eder - çocuğun diş etlerinin altında büyüyen gelecekteki kalıcı dişleri için yer kazandırır.

Bir süt dişi çok erken kaybedildiğinde, kalıcı dişler boşluğa sürüklenebilir ve diğer yetişkin dişlerin içeri girdiklerinde yer bulmasını zorlaştırabilir. Bu, dişlerin çapraşık veya çapraşık olmasına neden olabilir.

Süt dişleri, yüzün ve çenelerin gelişimine yardımcı olarak yüzün büyüklüğünü, yüksekliğini ve şeklini etkiler. 

Katı gıdalarla beslenmeye geçiş döneminden sonra, ısırma, çiğneme ve ezme işlemleri ile yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur.

Özellikle ön dişler seslerin doğru çıkarılmasını ve kelimelerin düzgün bir şekilde telaffuz edilmesini sağlar. Okula başlama döneminde bu dişlerin çürüksüz ve sağlıklı görüntüsü estetik açısından önem taşır ve çocuğun arkadaşları içerisinde psikolojini olumlu yönde etkiler. 

Sağlıklı, çürüksüz süt dişleri daimi dişler için sağlıklı bir ortam hazırlar. 

Süt dişleri altlarında bulunan daimi dişlere sürme rehberliği yaparak onların yerleşeceği boşluğu korumaktadır. Özellikle arka bölgedeki azı dişlerinin erken kaybı beraberinde ortodontik sorunları da getirmektedir.

Kaybedilen dişin yanındaki dişler çekim boşluğuna doğru hareket ederek kalıcı dişler için korunması gereken yeri kapatabilir. Eğer erken süt dişi çekiminden sonra gelişim kendi haline bırakılırsa meydana gelen bu hareketler ileride sürecek daimi dişe yer kalmamasına sebep olacaktır. 

Böylece daimi diş ya hiç süremeyecek ya da normal yerinin dışında yer alacaktır. 

Erken Kaybedilen Süt Dişi Kalıcı Dişlere Zarar Verebilir 

2. Neden Düzenli Olarak Süt Dişlerinin Bakımını Yapmalıyız?

1. Doğru Diş Dizilimi ve Konumu İçin: Süt dişleri yetişkin dişler için yer tasarrufu sağlar ve yetişkin dişleri doğru konumlarına yönlendirir. Süt dişi diş çürüğü nedeniyle erken kaybedilirse, bitişik dişler o boşluğa kayma veya devrilme eğilimi gösterir.

2. Sağlıklı Kalıcı Dişler İçin: Çürükler tedavi edilmezse, süt dişinde diş gelişimini engelleyebilecek ve alttaki daimi dişe zarar verebilecek bir enfeksiyon veya apse gelişebilir.

3. Konuşma ve Yüz Gelişimi İçin: Dil, dudaklar ve yanaklar çeşitli sesler oluştururken dişleri saptırır ve süt dişlerinin doğru konumlandırılması konuşma sırasında doğru telaffuzun oluşmasına yardımcı olur . Diş yapısı ayrıca gelişen yüz kaslarına destek sağlar ve çocuğunuzun yüzüne şekil verir.

4. Uygun Sağlık ve Beslenme İçin: Çiğnemek için elbette dişlere ihtiyaç vardır. Çürüklerden kaynaklanan diş ağrısı, çocuk yiyeceklerini düzgün bir şekilde çiğneyemezse beslenme yetersizliklerine yol açabilir.

5. Konsantrasyon ve Özgüven: Boşluklardan kaynaklanan diş ağrısı, çocuğun okulda dikkat etme ve öğrenme yeteneğini büyük ölçüde etkileyebilir. Çürük dişler ayrıca çocuğun sosyal etkileşimlerine müdahale edebilir ve onların kendine olan güvenini ve benlik saygısını etkileyebilir.

Süt Dişlerinin Sağlığı Daimi Dişleri Etkiler 

3. Süt Dişi Erken Kaybedilirse Ne Yapılmalı?

Bir çocuk süt dişini daimi diş sürmeye hazır olmadan çok erken kaybederse veya kazara düşerse veya enfeksiyon vb. nedenlerle diş hekimi tarafından çekilirse, yer kazanılmalıdır.

Bu, daimi diş sürmeye hazır olana kadar boşluğu tutan, diğer dişlerin devrilmesini veya boş boşluğa sürüklenmesini önleyen, yer tutucu adı verilen bir cihaz tarafından yapılır. Çocuk diş hekimleri (pedodontistler) genellikle yer tutucuları yerleştirenlerdir.

Süt Dişlerine Özen Göstermeniz İçin Çok Sebep Var 

4. Daimi Dişlerde Probleme Yol Açacak Süt Dişi Problemleri Neler?

  • Ön bölgedeki süt dişlerine gelen travmalar enfeksiyona yol açarak, ileride sürecek olan daimi ön dişlerin şekil, büyüklük ve renklerinde değişiklik yapabilir.
  • Eğer süt dişinde enfeksiyon oluşmuş ve tedavi edilmemişse alttaki daimi diş bu durumdan etkilenecektir. 

Süt Dişlerine Neden Özen Gösterilmeli

Süt Dişlerine Neden Özen Gösterilmeli?

  • Süt dişlerine gerekli tedaviyi yapmak yerine erken dönemde çekilirse ya da enfeksiyona bağlı erken dönemde süt dişi kaybedilirse çekim boşluğu mutlaka yer tutucu ile korunmalıdır.
  • 6 yaşında süren ve çiğneme merkezinde bulunan daimi 1. büyük azı dişleri eğer ki çok çürüklü bir ağız ortamına sürmüşse çok kısa sürede bu dişte de çürük oluşması kaçınılmazdır.
  • 6 yaş dişlerinin ağız içerisine sürerken doğru pozisyonda yerlerini alabilmeleri için süt 1. ve 2. azı dişlerinin de ağız içerisinde sağlıklı bir şekilde korunması gereklidir.

Çocuğunuzun Süt Dişlerinin Bakımı Neden Önemli? 

5. Çocuğum süt dişini kaybederse hangi uzmana başvurmalıyız?

Çocuklarla ilgili diş problemlerinin tedavisinde uzmanlaşmış bir Çocuk Diş Hekimini (Pedodontist)'i ziyaret edebilirsiniz.  Pedodontist, çocuğunuzun ağız sağlığını değerlendirebilir ve tedavi müdahalelerinin gerekli olup olmadığına karar verebilir. 

Sonuç olarak, çocuğunuza süt dişleriyle iyi ağız bakımı alışkanlıkları geliştirmeyi öğretmektir, çünkü bu erken alışkanlıklar, bu kalıcı dişleri ömür boyu sağlıklı tutmalarına yardımcı olacaktır!

Konular :

Bebek, Diş Bakımı, Süt Dişleri, Kalıcı Dişler, Süt Dişi Çürüğü, Daimi Diş