Bebekler Ne Zaman Oynamaya ve Öğrenmeye Hazır Olur? Bebekler Nasıl Öğrenir?
Başlangıçta bebeğiniz size yemek yemekten, uyumaktan, ağlamaktan ve altını doldurmaktan başka bir şey yapmıyormuş gibi görünebilir. Ama bebeğiniz doğdu andan itibaren bir tür öğrenme sürecindedir; çevresinde olup bitenleri görebilir, duyabilir; ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını başkalarına kendi dillerince iletebilir.
Vücutlarını kollarımıza veya omuzlarımıza şekillendirdiklerinde şaşırıyoruz. Nasıl emerek, bazı ihtiyaçlarını ağlayarak ileterek ve bazen kendi kendilerine sakinleşerek dünyaya geldiklerine hayret ediyoruz. Çoğu bebek tüm bunları doğar doğmaz yapabilir.
Yaşamının ilk ayında, yeni doğan bebeğiniz günün çoğunu uyuyarak veya uykulu görünerek geçirecektir. Önümüzdeki birkaç haftadan aylara kadar bebeğiniz uyanık olmaya ve daha uzun süreler boyunca uyanık olmaya başlayacaktır.
Peki, bebeğinizin öğrenmeye ve oynamaya hazır olduğunu nasıl anlayacaksınız? Bu makalede, bebekler nasıl öğrenir sorusunun yanıtını bulacaksınız.
İçindekiler: Bebekler Nasıl Öğrenir?
- Bebeğin İlk Öğretmeni Anne Babasıdır
- Bebekler Ne Zaman Oynamaya ve Öğrenmeye Hazır Olur?
- Yeni Doğan Bebeklerin Öğrenme Süreci
- Yeni Doğan Bebeğinizle Oyunlar Oynayın
- Nelere Dikkat Edilmeli?
- Önce Siz Sağlıklı ve Mutlu Olun
- Bebeğinizin Diğer Kişilerle İlişkisi Önemlidir
- Hayata Güçlü Bir Başlangıç İçin
- Doktoru Ne Zaman Aramalısınız?
Bebekler Nasıl Öğrenir?
1. Bebeğin İlk Öğretmeni Anne Babasıdır
İlk deneyimlerin bebeğinizin geleceği üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu yüzden bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için anne baba olarak siz çok önemlisiniz. Bebeğinizin beyninin büyümesi, sağladığınız bakım ve deneyimlerden etkilenir.
Sevgi dolu ilgi, yeni beyin hücrelerinin bebeklere yardımcı olacak şekillerde bağlanmasına yardımcı olur:
- Bebeğinizle bir aradaydaken güvende ve kendinden emin olun.
- Yeni fikirleri ve bilgileri anlamlandırın.
- Sağlığınıza dikkat edin.
Sessiz ve tetikte olan bir bebek, dikkatli ve duyarlı olacak dolayısıyla çevreleriyle daha fazla ilgilenecektir. Gülümsemeler, yatıştırıcı sesler ve nazik okşamalarla bebeğinizi öğrenmeye teşvik edebilirsiniz.
Uyanık ama aktif (kıvranan, kollarını sağa sola çarpan veya bacaklarını tekmeleyen) veya telaşlı bir bebek size daha az odaklanabilir. Dikkatini çekmeye çalıştığınızda bebek üzgün olabilir veya ağlayabilir. Bunlar bebeğinizin aç, yorgun veya aşırı uyarılmış olabileceğinin işaretleridir.
Bebekler, farklı şekil, boyut ve renkteki yüzleri ve nesneleri görme yeteneğine sahiptir. Ebeveynlerinin sesleri ile diğerlerinin sesleri arasındaki farkı anlayabilirler.
Bebekler Nasıl Öğrenir?
2. Bebeğim Ne Zaman Oynamaya ve Öğrenmeye Hazır Olur?
Yaşamının ilk ayında, yeni doğan bebeğiniz günün çoğunu uyuyarak veya uykulu görünerek geçirecektir. Önümüzdeki birkaç haftadan aylara kadar bebeğiniz uyanık olmaya ve daha uzun süreler boyunca uyanık olmaya başlayacaktır.
Bebeğinizin öğrenmeye ve oynamaya hazır olduğunu anlamayı zamanla öğreneceksiniz.
3. Yeni Doğan Bebeklerin Öğrenme Süreci
Yeni doğan bebeğinizle ilgilenirken konuşun, gülümseyin ve bebeğinizle etkileşime geçin. Dikkat edin ve bebeğinizin ipuçlarına yanıt verin. Örneğin, siz konuşurken bebeğinizin nasıl hareket ettiğini veya ses çıkarmaya başladığını izleyin.
Birbirinizle sırayla konuşmak önemlidir. Bebeğiniz bu şekilde iletişim kurmayı öğrenir.
İlk birkaç hafta içinde görme, işitme ve dokunma duyularına hitap eden basit, yaşa uygun oyuncaklarla bebeğinizi tanıştırmak isteyebilirsiniz. Örneğin:
- çıngıraklar
- dokulu oyuncaklar
- müzikal oyuncaklar
- kırılmaz beşik aynaları vb.
Zıt renk ve desenlere sahip oyuncakları seçin. Güçlü kontrastlar (kırmızı, beyaz ve siyah gibi), eğriler ve simetri, bebeğin gelişen vizyonunu uyarır.
Görme geliştikçe ve bebekler hareketleri üzerinde daha fazla kontrol kazandıkça, çevreleriyle daha fazla etkileşime gireceklerdir.
Yeni Doğan Bebeğime Nasıl Bir Şeyler Öğretebilirim?
4. Yeni Doğan Bebeğinizle Oyunlar Oynayın
Yeni doğan bebeğinizi, öğrenmeye ve oynamaya teşvik etmek için birkaç harika fikir:
- Gülümseyin, dilinizi çıkarın ve bebeğinizin öğrenmesi ve taklit etmesi için başka ifadeler yapın.
- Yenidoğan bebeğinizin odaklanması ve takip etmesi için favori bir oyuncağı kullanın veya bebeğinizin bulması için bir çıngırak sallayın.
- Boynunu ve omuzlarını güçlendirmeye yardımcı olması için bebeğinizin karın üstü yatarak biraz uyanık kalmasına izin verin. Bebeğinizi her zaman "karın zamanı" sırasında denetleyin ve bu pozisyonda yorulursa veya sinirlenirse yardım etmeye hazır olun. Bebeği asla yüzüstü yatırmayın. Ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmak için bebekler sırt üstü yatırılmalıdır.
- Bebeğinizle bol bol konuşun ve ona masallar okuyun.
- Yatıştırıcı bir müzik açın. Bebeğinizi yavaşça melodiye göre sallayarak tutun.
- Yatıştırıcı bir şarkı veya ninni seçin bebeğinize sık sık yumuşak bir şekilde siz de eşlik edin. Sesin ve kelimelerin aşinalığı, özellikle telaşlı zamanlarda yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu unutmayın.
5. Yenidoğan Bebeklerde Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebeğinizin diğer tüm bebeklerden farklı bir tarzı veya kişiliği vardır. Bebeğinizin beğenilerini, ihtiyaçlarını ve yeteneklerini öğrenmek eğlencelidir.
Bebeğinizin diğer insanlarla ve durumlarla nasıl ilişki kurduğuna dikkat edin:
- Bazı bebekler daha fazla aktiviteyi sever, bazıları sevmeyebilir.
- Bazı bebekler güldüklerinde veya ağladıklarında daha yüksek seslidir, bazıları ise doğası gereği daha sessizdir.
- Tüm bebekler doydukları zaman anne babasına haber verir.
Bebeğinizin size uyku zamanının geldiğini söyleyebileceği bazı yollar şunlardır:
- Göz teması kurmaktan kaçınır.
- Uykulu veya huysuz olur, çok ağlayabilir.
- Öksürük veya tükürme görülebilir.
- Sık sık gözlerini ovuşturur.
Bebeğim Ne Zaman Oynamaya ve Öğrenmeye Hazır Olur?
6. Önce Siz Sağlıklı ve Mutlu Olun
Çocuklar ilk yıllarında hayatlarının diğer dönemlerine göre daha hızlı büyürler. Bu çok fazla zamanınızı ve enerjinizi alacaktır.
Çocuğunuza mümkün olan en iyi ilgi ve bakımı gösterebilmek için, önce anne baba olarak siz sağlıklı ve mutlu olmalısınız. Kendinizi iyi hissettiğinizde, bebeğinizin de mutlu ve güvende hissetmesine yardımcı olacaksınız. Bu yüzden kendinize özel zaman ayırmaya dikkat etmelisiniz.
Yardıma ihtiyacınız olduğunda sevdiklerinizden destek alın. Dinlendikten sonra daha fazla enerjiniz olacak ve böylelikle bebeğinizle daha çok eğlenebileceksiniz.
7. Bebeğinizin Diğer Kişilerle İlişkisi Önemlidir
Ebeveynler ve aile üyeleri ile yakın bir bağ geliştirmek önemlidir. Bebeklerin başkalarıyla olumlu ilişkiler kurmasına yardımcı olur.
- Siz etraftayken diğer insanların bebeğinizle konuşmasına izin vererek, bebeğiniz diğer insanlarla nasıl ilişki kuracağını öğrenir.
- Bebeğinizin yanında olamadığınızda, bakıcının yanı sıra birkaç güvenilir kişi olması en iyisidir. Bebeğiniz onların arkadaşlığını ve nezaketini beklemeyi ve bundan zevk almayı öğrenecektir.
- Bebeğinizi bir akraba, arkadaş veya profesyonel çocuk bakıcısına bırakmaya karar verirseniz, bakıcının ve çevrenin yeterince sağlıklı, güvenli ve rahat bir ortam sağladığından emin olun. Bu şekilde, sağlanan güvenli ve sevgi dolu bakımdan emin olacaksınız.
Hayata Karşı Güçlü Bebekler Yetiştirmek İçin...
8. Hayata Güçlü Bir Başlangıç İçin
Bebekler ilk yıllarını sevilme konusunda güvende hissetmeyi öğrenerek geçirirler. Sevgi, çocuğunuza hastalıklarla savaşmak için fiziksel güç, kendinden emin hissetmek için duygusal güç ve yeni şeyler öğrenme yeteneği verecektir.
9. Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?
Bebeklerin çok çeşitli normal gelişimleri vardır; bu nedenle bazı çocuklar becerileri diğerlerinden daha erken veya daha sonra kazanabilir.
Yenidoğan bebeğinizin nasıl gördüğü ve duyduğuyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa veya bebeğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa mutlaka doktorunuzla bu durumu konuşun.
#bebekler nasıl öğrenir #yenidoğan bebek #bebeklerde öğrenme