Anne Babalar Dikkat! Hızlı Bulaşan Strep A Enfeksiyonu Özellikle 10 Yaş Altı Çocukları Etkiliyor!
Strep A (Streptokok A) nedir, belirtileri nelerdir ve Strep A tedavisi nasıldır soruları kış aylarında henüz girdiğimiz şu günlerde merakla araştırılıyor. Çocuğunuz daha önce bir boğaz veya cilt enfeksiyonu geçirdiyse, buna A grubu streptokok (Strep A) bakteriler neden olmuş olabilir. A Grubu strep bakterileri son derece bulaşıcıdır ve hafiften şiddetliye kadar çeşitli enfeksiyonlara neden olur.
Strep A, 'Streptococcus pyogenes' olarak da bilinen 'Grup A streptokok' (GAS) üst solunum yolu ve cilt enfeksiyonlarının bir nedenidir. Her yaşı etkileyebilen Strep A çoğunlukla çocuklarda görülüyor. Ancak bağışıklık sistemi düşük bireyler, bebekler ve yaşlılar da etkilenen grupta yer alıyor. İngiltere'de ölümlere yol açan hastalık için uzmanlar uyardı.
Strep A nedir, belirtileri nelerdir? Strep A tedavisi nasıldır? şu günlerde anne babalar sorularına yanıt arıyor. Özellikle 10 yaş altı çocukları etkileyen Strep A enfeksiyonu nasıl tedavisi edilir? Detaylar haberimizde...
Bilinmesi Gerekenler: Strep A Enfeksiyonu Çok Hızlı Bulaşıyor!
Strep A Ne Demek? Strep A Enfeksiyonu'nun Testi Var mı?
Strep A hastalığı, boğazda ve deride görülebilecek bir bakteridir. İnsanlar bakteriyi farkında olmadan zararsız bir şekilde taşıyabilir fakat bu hasta olabilecek diğer kişilere bulaştırmasında bir engel değildir.
Strep A, çok sayıda enfeksiyona neden olabilen A Grubu Streptokok bakterisini ifade eder. Hastalık genellikle hafif atlatılabilmekte ancak kimi zaman bakteriler vücudun derinliklerine inerek akciğerleri, kasları ve kan dolaşımını enfekte edebiliyor.
Strep A hastalığında bu yıl özellikle 10 yaşın altındaki çocuk vakalarında ciddi artış görüldü.
Strep A Enfeksiyonu Ciltte Döküntü Yapar mı?
2. Strep a Hangi Enfeksiyonlara Neden Olur?
2.1. Boğaz Ağrısı
En yaygın A grubu strep enfeksiyonu, genellikle ateş ve boğaz ağrısı semptomları gösteren strep boğazdır. Boğaz ağrısı özellikle okul çağındaki çocuklar ve gençler arasında yaygın olarak görülür.
2.2. Cilt Enfeksiyonları
Strep A organizmaları, impetigo (kaşıntılı, kırmızı, sızdıran yaralar) ve kırmızı, şiş, ağrılı cilt gibi belirli cilt enfeksiyonlarına da neden olur.
Strep A Bakterileri Kızıl Hastalığına Yol Açıyor
2.3. Kızıl Hastalığı
A Grubu strep bakterileri de kızıl hastalığı adı verilen bir enfeksiyona neden olur. Bu enfeksiyon, temel olarak bakterinin vücuda saldığı bir toksinin neden olduğu döküntülü boğaz ağrısıdır.
Kızıl hastalığı, esas olarak çocukları etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. Belirgin bir pembe-kırmızı döküntüye neden olur.
Hastalığa deride ve boğazda bulunan A Grubu Streptokok olarak da bilinen Streptococcus pyogenes bakterisi neden olur. Genel olarak, kızıl hastalığı eskisinden çok daha az yaygındır, ancak son yıllarda bir dizi önemli salgın söz konusu olmuştur.
Antibiyotiklerle erken tedavi verilebilmesi için kızıl hastalığının belirti ve semptomlarının farkında olmak önemlidir.
Kızıl Hastalığının Belirtileri Neler?
Kızıl genellikle boğaz ağrısını veya belirli Streptococcus bakteri suşlarının neden olduğu impetigo gibi bir deri enfeksiyonunu takip eder.
Kızıl hastalığının belirtileri genellikle enfeksiyondan 2 ila 5 gün sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, kuluçka süresi (enfeksiyona maruz kalma ile semptomların ortaya çıkması arasındaki süre) bir gün kadar kısa veya 7 gün kadar uzun olabilir.
Kızıl Hastalığının Belirtileri:
- pembemsi, kaba dokulu bir döküntü
- boğaz ağrısı
- baş ağrısı
- yüksek ateş (38.3C veya üzeri)
- kızarmış yanaklar
- çilek dili olarak bilinen şişmiş bir dil
- Kızılın neden olduğu belirgin pembe-kırmızı döküntü, boğaz ağrısı veya baş ağrısı gibi semptomlardan 12 ila 48 saat sonra gelişir.
- Kızarıklığın ilk belirtisi kırmızı lekelerdir. Bunlar, dokunulduğunda zımpara kağıdı gibi hissedilen ve güneş yanığı gibi görünen ince pembe-kırmızı bir kızarıklığa dönüşür. Kaşıntılı da olabilir.
- Koyu ciltte, pürüzlü dokusunun belirgin olması gerekse de, kızarıklığın görülmesi daha zor olabilir.
- Döküntü genellikle göğüste ve midede başlar, ancak kısa sürede kulak, boyun, dirsekler, iç uyluk ve kasım gibi gibi vücudun diğer bölgelerine yayılır.
- Döküntü genellikle yüze yayılmaz. Ancak yanaklar kızarır ve ağzın hemen etrafındaki alan oldukça solgun olur. Üzerine bir bardak bastırırsanız kızarıklık beyaza döner.
Kızıl Hastalığında Döküntüler Ne Zaman Geçer?
Döküntü genellikle yaklaşık bir hafta sonra kaybolur, ancak genellikle ellerde ve ayaklarda bulunan derinin dış katmanları, sonrasında birkaç hafta boyunca soyulabilir.
Bazen kızıl olarak adlandırılan daha hafif vakalarda, döküntü tek belirti olabilir.
Kızıl Hastalığının Diğer Önemli Belirtileri:
Kızılın diğer semptomları şunları içerebilir:
- şişmiş boyun bezleri
- iştah kaybı
- mide bulantısı ya da kusma
- Koltuk altı gibi vücut kıvrımlarında kızarıklık geçtikten sonra birkaç gün sürebilen kırmızı çizgiler
- Dil üzerinde birkaç gün sonra soyulan ve dili kırmızı ve şişmiş bırakan beyaz bir kaplama (bu çilek dili olarak bilinir)
genel bir hasta olma hissi
Ne zaman tıbbi yardım alınmalıdır?
Sizde veya çocuğunuzda kızıl hastalığı olabileceğini düşünüyorsanız, doğru teşhis ve uygun tedavi için doktorunuza mutlaka görünün. Hastalık genellikle bir hafta sonra düzelir.
Doktorunuz, belirgin döküntüyü inceleyerek ve diğer semptomları sorarak kızıl hastalığını teşhis edebilmelidir. Teşhisi doğrulamak için laboratuvarda test edilebilmesi için boğazın arkasından tükürük örneği almaya da karar verebilirler.
Hamileyken kızıl hastalığına yakalanmanın bebeğinizi riske atacağını gösteren hiçbir kanıt yoktur. Bununla birlikte, ağır hamileyseniz, kızıl hastalığı olan biriyle temasınız olduysa, bakımınızdan sorumlu doktorlara ve ebelere söyleyin.
Kızıl Hastalığı Nasıl Yayılır?
Kızıl hastalığı çok bulaşıcıdır bu nedenle şu durumlarda hızlı yayılır:
- Enfekte bir kişinin öksürme ve hapşırmalarından kaynaklanan havadaki damlacıklardaki bakterileri soluyarak.
- Cilt enfeksiyonu olan bir kişinin cildine dokunarak.
- Kirli havluları, banyoları, kıyafetleri veya yatak çarşaflarını paylaşarak.
- Boğazında veya derisinde bakteri bulunan ancak herhangi bir semptomu olmayan insanlardan da kızıl hastalığına yakalanmak mümkün.
2.4. Nekrotizan Fasiit
Nekrotizan fasiit, cilt altı ve fasyayı tutan ve hızlı ilerleyen derin doku enfeksiyonudur. Nadir görülür, ancak genellikle A grubu strep bakterilerinin neden olduğu nekrotizan fasiit adı verilen ciddi bir enfeksiyon söz konusudur. Dokuyu çok hızlı bir şekilde öldüren ciddi bir streptokok enfeksiyonudur. Bazen "et yeme hastalığı" olarak adlandırılır. Bebekler ve diyabet ve böbrek hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olanlar daha fazla risk altındadır.
2.5. Streptokokal toksik şok sendromu (STSS)
STSS, A grubu strep bakterilerinin neden olduğu başka bir nadir enfeksiyondur. Bu ciddi hastalık, bakteri tarafından yapılan bir toksin vücuda girdiğinde ortaya çıkar. STSS, kan basıncında tehlikeli bir düşüş, kalp atış hızında artış ve hızlı nefes alma gibi semptomlara neden olur.
3. Strep A Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığa insanlar, yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla alabiliyor. Salgınlar okullar ve bakım evlerinde görülebiliyor.
Strep A Grubu bakterilerinin neden olduğu enfeksiyon normalde boğaz ağrısı ve cilt enfeksiyonları semptomlarıyla hafif atlatılır. Antibiyotiklerle de kolayca tedavi edilebiliyor.
Bununla beraber, Strep A bakterileri başka daha ciddi olabilecek bazı hastalıklarla da neden olabilir. Bu bakteri çocukları etkileyen kızıl hastalığı olarakta bilinir. Bu hastalık için de antibiyotiğe ihtiyaç duyulur.
Hastalık Bir Türlü Geçmeyen Boğaz Ağrısıyla Başlıyor
A grubu strep enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
- Strep A, 3 yaşından küçük bir çocuğu enfekte ettiğinde, belirtiler ve semptomlar daha büyük çocuklara göre daha hafif olma eğilimindedir.
- Enfeksiyonu olan bebeklerde düşük ateş ve burunlarından yoğun akıntı olabilir.
- Yeni yürümeye başlayan çocuklarda ateş, sinirlilik, iştah azalması ve bazı durumlarda boyunda şişmiş bezler olabilir. Küçük çocuklarda akut romatizmal ateş riski çok düşüktür, bu nedenle hafif boğaz ağrısı vakalarında A grubu strep testi yapmak genellikle gerekli değildir.
- 3 yaşından büyük çocuklarda streptokokla ilgili daha ciddi semptomlar olabilir. Örneğin, kırmızı ve çok ağrılı bir boğaz ağrısı, yüksek ateş (38,9°C'den yüksek), bademcikler üzerinde beyaz irin lekeleri olabilir (ama her zaman değil) ve boyunda şişmiş bezler.
4. Strep A Bakterisi Tehlikeli midir?
Strep boğaz bulaşıcı mıdır?
Strep boğaz bulaşıcı bir enfeksiyondur ve insanlar arasında nefes, öksürme ve hapşırma yoluyla geçebilir. Bakteriler vücut sıvılarında bulunur, bu da iletimi oldukça basit ve basit hale getirir. Başka bir kişiyle yakın temasta havaya karışan küçük tükürük damlacıkları veya burun salgıları, soluma yoluyla onlara bakterileri bulaştırabilir. Yiyecek ve içeceklerin paylaşılmasıyla veya enfekte bir kişinin dokunduğu yüzeylere temas ettikten sonra kişinin ağzına, burnuna veya gözlerine dokunmasıyla da bulaşabilir.
Strep A, iGAS olarak bilinen ve A grubu streptokoksik enfeksiyona yol açabilir. Bu ölümcül bir sonuç doğurabilir. Bununla beraber bu hastalık, bakterilerin bağışıklık sistemine geçmesiyle bulaşır. Zaten hastaysanız ya da kanser gibi hastalıkların tedavisi altındaysanız, bu sizin bağışıklık sisteminizi etkileyebilir.
Hastanın 38 derecenin üzerinde yüksek ateş ve şiddetli kas ağrıları gibi belirtileri olur. Acil, erken tıbbi yardım çok önemlidir. Çocuğunuz Strep A'nın neden olabileceği bir semptoma sahipse doktorunuza gitmelisiniz.
5. Strep A enfeksiyonundan kurtulmak ne kadar sürer?
A grubu strep enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotik verildiğinde, sıklıkla çocuklar tamamen iyileşir. Bununla birlikte, boğaz ağrısı veya kızıl hastalığı tedavi edilmezse enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Özellikle 10 yaş altı çocukları etkileyen Strep A enfeksiyonu dünyada bu yıl oldukça yaygın görülüyor.
Nadir olmakla birlikte, bazı çocuklar vücutlarının buna tepki verme şeklinden dolayı A grubu strep enfeksiyonundan sonra hastalanırlar. Bu, böbrek (glomerülonefrit adı verilen bir hastalık) veya kalp (romatizmal ateş adı verilen bir durum) üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Glomerülonefrit ile sonuçlanan çoğu çocuk birkaç hafta içinde iyileşir ve romatizmal ateş antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
A Grubu streptokok enfeksiyonları çok yaygın ve çok bulaşıcıdır. Çocuğunuz, enfekte olmuş biriyle yakın temasa geçerek cilt veya boğaz enfeksiyonu kapabilir. Strep A bakterileri, havadaki veya yüzeylerdeki solunum damlacıkları çevreye yoluyla yayılır.
En iyi korunma, özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra çocuğunuzun ellerini düzenli olarak yıkamasını sağlamaktır. Özellikle ailenizden biri hastaysa, evinizdeki yüzeyleri temiz tutun. Hapşırırken veya öksürürken çocuğunuzun ağzını ve burnunu bir mendille kapatmasını sağlayın.
Çocuğunuz hastalanırsa, onu okula veya çocuk bakımına çok erken göndermeyin; bu, enfeksiyonun başkalarına bulaşma riskini artırır. Çocuğunuzun da antibiyotiği tam olarak reçete edildiği şekilde almasını sağlayın.
7. Strep A, Nasıl Tedavi Edilir?
Strep A'nın neden olduğu boğaz ağrılarının birincil tedavisi, ağızdan alınan bir antibiyotik olan penisilindir. Bunun yerine bazen ampisilin, amoksisilin veya oral sefalosporinler gibi diğer antibiyotikler kullanılır. Çocuğunuzun penisiline alerjisi varsa, oral azitromisin bir seçenektir.
A grubu strep'in neden olduğu bir cilt enfeksiyonu, topikal bir antibiyotik merhem ile tedavi edilebilir.
Çocuk doktorunuzu ne zaman aramalısınız?
Çocuğunuzun boğaz ağrısı varsa ve özellikle bademciklerinde iltihap veya şişmiş bezler varsa, çocuk doktorunuzu arayın.
Strep A'nın için kuluçka süresi ne kadardır?
Enfekte bir çocuk genellikle streptokok bakterisine maruz kaldıktan 2 ila 5 gün sonra hasta hissetmeye başlar.
Çocuğumun daha iyi hissetmesine nasıl yardımcı olabilirim?
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak gibi doğal ev ilaçları çocuğunuzun boğaz ağrısını hafifletebilir. Doktoronuzun önerdiği ağrı kesici ve ateş düşürücü ile çocuğunuzun ateşini düşürebilir ve ağrılarını azaltabilirsiniz.
Strep enfeksiyonu olan çocuğum ne kadar süre evde kalmalı?
Çocuğunuzda A grubu strep bakterilerinin neden olduğu bir boğaz veya cilt enfeksiyonu varsa, en az 12 saat antibiyotik tedavisi görene kadar okula veya çocuk bakımına geri dönmemelidir.
Strep A'nın aşısı var mı?
Şu an için Strep A aşısı yoktur. Strep A, antibiyotiklerle tedavi ediliyor.
Strep boğazına yakalanma riski en çok kimde?
- 5 ila 15 yaş arası çocuklar.
- Bakteriyel enfeksiyonların kolayca yayılabileceği yakın temas ortamlarında olanlar
Strep boğazının en yaygın komplikasyonlarından bazıları nelerdir?
Tedavi edilmeyen strep boğaz kendi kendine düzelebilir, ancak antibiyotikler daha fazla enfeksiyon olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.
Tedavi edilmediğinde yol açtığı komplikasyonlar:
- Sinüzit (sinüs enfeksiyonu)
- Kulak enfeksiyonu
- Kızıl
- Peritonsiller apse (bademciklerin irin dolu enfeksiyonu)
- Romatizmal ateş (eklemler, cilt ve kalp kası ve kalp kapakçıklarının enfeksiyonu)
- Post-streptokokal glomerülonefrit (böbrek iltihabı)
- Guttat sedef hastalığı (ciltte küçük, somon pembesi damlalarla sonuçlanan bir cilt rahatsızlığı)
- Mastoidit (kafatasının mastoid kemiğinin enfeksiyonu)
- Streptokokal toksik şok sendromu (çoklu organ yetmezliğine neden olabilen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon)
- Bakteri yayılırsa, vücudun enfekte olabilecek bölgeleri arasında bademcikler, sinüsler, kan, deri veya orta kulak bulunur.
#Strep A Enfeksiyonu #Strep Boğaz #Farenjit #Geçmeyen Boğaz Ağrısı #Ateş #Vücut Titremeleri #Şişmiş Lenf Düğümleri #Yutkunma Güçlüğü #İştah kaybı #Baş Ağrısı #Döküntü #Mide bulantısı ve kusma #susuzluk #dehidrasyon #halsizlik #kızıl hastalığı