ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuğumuzun İştahı Nasıl Açılır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.05.2015

Çocuğumuzun İştahı Nasıl Açılır

Çocuğun sağlıklı olması, dengeli ve yeterli beslenme ile mümkündür.

Çocuğunuzu Yemek Konusunda Kendi Haline Bırakın

Çocuklar kimi zamanyemek yememeyi annelerine karşı koz olarak kullanırlar. Kimi zaman okul çağına kadar sürebilen iştahsızlık sorunu, doğru zamanda, doğru besin seçimi ve doğru yaklaşımla çözmek mümkün. Çocuğun sağlıklı olması, dengeli ve yeterli beslenme ile mümkündür. Bir çocuğu doğru beslenme alışkanlığını geliştirmesinde yardım etmenin tek yolu, onu kendi haline bırakmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Seya Saygılı’dan iştahı artırmanın ipuçları.

İştah, beyinde hipotalamus denen bölge bulunan bir merkeze bağlıdır. Sinirler yoluyla bu merkezin uyandırılması, iştahı açar veya azaltır. Mesela, güzel bir yemek görünmekle veya kokusunu duymakla iştahımız açılırken tam aksine nahoş koku ve görünüm iştahı azaltabilir.

İştahın açılmasında görünüm ve kokunun yanısıra pek çok faktörün de etkisi mevcuttur:

•Egzersizler, vücut hareketlerinin artması (yürüyüş ve spor gibi) iştahı artırırken, aşırı yorgunluk ise olumsuz etki yapar.
•Midenin gerilmesi de iştahı azaltır. Bu sebeple yemek öncesi bir şeyler atıştıran çocuklarda yemekte iştahın olması beklenemez.
•İştahın sıcak ve soğukla da ilgisi vardır. Kışın yaza göre iştah fazladır. Ayrıca bol oksijenli temiz havanın artırıcı tesiri bilinen bir gerçektir.
•Ruhi faktörlerin de önemi büyüktür. Üzüntü iştahı azaltır. Ama bazen de sıkıntı, yiyerek giderilmeye çalışılır. Neşeli ve seviçli hallerde de artar.
•Enfeksiyon hastalıklarında işhatsızlık olursa da iyileşme döneminde iştah açılır.

İştah Şurupları Yersiz ve Anlamsızdır

Bütün bu faktörler göz önünde alınmadan, işhat açmak için şurupların ve hapların kullanılması yersiz ve anlamsızdır.

Çocuk 4 yaşında aile fertleriyle yemeğe başlamalıdır. Bu suretle kendini kontrol imkanı bulacağı gibi yetişkinlerin yemek yeme davranışını taklit etmeyi ve uyulması gereken görgü kurallarını da öğrenir. Ayrıca toplu yemek, çocuğu ailenin bir ferdi olma duygusunu aşılar.

Beslenmeyi disiplin, ödül veya sevgnin temel şekli olarak ve çocuğun davranışlarını kontrol etmede kullanmak doğru değildir. Anne-babanın beslenmeyi hiçbir zaman bir pazarlık konusu haline getirmemelidir.

Çocuğumuzun İştahı Nasıl Açılır
Sofraya oturduktan sonra yemeğin hep beraber belli bir süre içinde yeneceği, rahat ve açık bir dille anlatılmalıdır. Bu sürenin bitimine kadar artık hiçbir uyarı yapmadan durulmalı, yememede direnirse su ve meyve suyu dışında bir şeyler vermeden ve kızmadan ikinci öğüne kadar beklenmelidir. Alınan kararlar kesin olmalı ve uygulanmalıdır.

Yemeğin Miktarını Siz Değil, Çocuğunuz Belirlemeli

Yemeği çocuğun önüne koyduktan sonra, yemesi gereken miktar konusunda bir şey söylenmemelidir. Çünkü çocuk yemeğin miktarını gözünde büyütüp baştan ümitsizliğe kapılır ve itşahı tamamne kesilebilir. Yiyeceği miktar konusunda en iyi karar vercek kişi, çocuğun kendisidir.

Unutmayalım ki, çocuğumuzun kendine ve dünyasına güven duyması, güçlü ve sağlıklı bir kişilik kazanabilmesi konusunda en büyük destek, acıktığı zaman karnını doyurmakla olacaktır.

Konular :