ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuğun Zehirlendiğini Nasıl Anlarız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 24.12.2013

Cocugun Zehirlendiğini Nasil Anlariz

Siz mutfakta meşgulken, çocuğunuzun yatak odanıza gidip çekmecedeki makyaj kutusundan rengi ve kokusu hoşuna giden bir malzemeyi midesine indirdiğini nasıl tahmin edebilirsiniz? Ya da ilaçları kapalı bir ecza dolabına koyarak tedbir alabilirsiniz ama; besinlerin bozulduğunu anlamanız veya temizlik maddelerini kitli bulundurmanız oldukça zordur. Peki ama çocuğunuzun zehirlendiğinden şüphelendiğinizde nelere dikkat etmelisiniz? İşte her anne babanın aklında bulunması gereken çok önemli bilgiler.

Önceden Önlem Almak Riskleri Minimuma İndirir

Çocuk en çok ilaçlardan ve bozulmuş besinlerden zehirlenir. Bunları sırası ile; temizlik maddeleri, makyaj malzemeleri ve gaz zehirlenmeleri takip eder.

Zehirlendiği Hangi Belirtilerden Anlaşılır?

Yediği veya yuttuğu maddenin cinsine göre zehirlenme belirtileri farklılık gösterir. Biz, yine de bütün zehirlenmelerde görülebilecek ortak özellikleri sıralayarak genel bir bilgi vereceğiz. Çocuklarda aniden ortaya çıkan kusma, karın ağrısı, yüzünde solukluk, morarma, hareket ve dikkatin zayıflama, konuşma bozukluğu, zamansız uyku hali, yüksek ateş ve ishal zehirlenme belirtilerinden sayılır. Bazen bu belirtilerden birkaçı aynı anda görebildiği gibi, bazen tek belirti olarak da ortaya çıkabilir.

Çocuğunuzun Zehirlendiğinden Şüphelendiğinizde Ne Yapmalısınız?

Zehirlenmeden şüphelenmenize yol açacak bir belirti ile karşılaşınca, etrafı telaşe vermenin hele hele çocuğu hırpalamanın hiçbir anlamı yoktur. Serinkanlılığınızı muhafaza ederek, en seri vasıta ile çocuğu en yakın hastanenin acil servisine ulaştırın. Eğer bu iş fazla zamanınızı alacaksa, varışa veya doktor gelinceye kadar çocuğu kusturmaya çalışmayın.


Eğer zehirlenmeye sebep olan madde bir ilaç veya bozulmuş gıda ise bu tedbiri tavsiye ederiz. Yok eğer çamaşır suyu, amonyak, benzin, tiner, alkol veya asit cinsi şeyler içmiş ise kusturmak bir fayda vermeyecektir. Bu durumda en iyi çare, birkaç kaşık zeytinyağı veya soğuk süt içirmektir.

Doktorun en isabetli tedavi şeklini uygulayabilmesi, çocuğu zehirleyen maddeyi bilmesine bağlıdır. Çocuğun zehirlendiğini hissettiğiniz an telaşa kapılmayın derken bu konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Telaşlandığınızı gören çocuk, korkuya kapılır. Suçluluk duyar. Zehirlendiği maddeyi söylemek istemez. Çocuğu konuşturmaya çalışmadan önce ağzını koklayın.

Cocugun Zehirlendiğini Nasil Anlariz

Çamaşır suyu, kolonya, şampuan, gaz yağı, benzin gibi kokulu maddelerden birini içmiş ise hemen anlarsınız. Eğer koku alamaz iseniz, yine telaşa kapılmadan etrafa bir göz atınız. Boş bir ilaç şişesi, kapağı, açık bir makyaj kutusu size pekâlâ ipucu verebilir.

Unutmayın!

Telaşa kapılıp çocukla kavgaya girişmeyin. Komşuların kıpısın çalıp vakit kaybetmeyin. En seri araç ile çocuğu en yakın hastaneye veya doktora ulaştırın. Çocuğu zehirleyen madde örneğini yanınıza almayı unutmayın.

Konular :