Çocuğunuzu Okuldaki Hastalıklardan Nasıl Koruyabilirsiniz?
Okullarda en sık görülen hastalıklar, çocukların birbirlerine bulaştırdıkları üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, Hepatit A, (A tipi hepatit virüsünün yaptığı mikrobik sarılık), suçiçeği gibi enfeksiyonlardır. Bağırsak solucanları, uyuz gibi durumlardan basit tedbirlerle korunmak mümkündür.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Şal anne babalara bu konuda önemli tavsiyelerde bulunuyor.
“Başarılı Bir Eğitim Öğretim İçin Çocukların Sağlıklı Olması Şarttır”
Özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklara açıkta satılan gıdalara karşı bilgi verilmeli, beslenme saatinden ve tuvaletten önce ve sonra ellerini sabunla yıkanmasının önemi mutlaka anlatılmalıdır.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, sinsi seyirlidir ve öğrenciler birbirlerine çok fazla hastalık bulaşırlar. Her gün 6-8 saat bir aarda yaşayan çocuklarda hastalıkların görülme oranı çok sıktır ve bunların başında da üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, döküntülü hastalıklar, hepatit gibi enfeksiyonlar gelir.
Okulların açılmasıyla çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesi de başlamış olur. Başarılı bir eğitim ve öğretim için çocukların sağlıklı olması şarttır. Bazı bulaşıcı hastalıklar çok sinsi seyirlidir, çocuğun kendisi hasta olmamasına rağmen taşıdığı hastalığını diğer öğrencilere geçirebilir.
Okulların açıldığı dönemde, havaların serinlemeye başlamasıyla çocukların okula ve mevsime adaptasyonu da güçleşir.
Çocukların okulda koşup oynamaları sırasında, terleme ve üşümeleri, sınıfların yeterine havalanladırmaması, sınıf içinde tozların ve mikropların çoğalmasına yol açabilir. Özellikle astım, böbrek ve kalp hastalıkları, anemi gibi kronik hastalığı olan çocuklar bu anlamda sıkıntı yaşayabilir. Her gün 6-8 saat bir arada yaşamak zournda olan kalabalık öğrenci nüfusu, bulaşıcı hastalığı olan bir çocuğun hastalığının okuldaki diğer öğrencilere kolayca geçmesine neden olur.
En Yaygın Hastalık Grip
Grip, solunum yoluyla bulaşan ve öksürük, ateş, halsizlik, nezle ile seyreden bir hastalıktır. Hasta çocukların okula gönderilmemesi, kapalı alanların havalandırılması ile önlenebilir. Grip aşısı ise 6 aylıktan itibaren risk faktörü taşıyan çocuklar için doktor önerisiyle yapılabilir. Özellikle sık solunum yolu enfeksiyonu geçirenler, alerjik olan (astım gibi), diyabeti olan, kronik kalp ve böbrek hastalığı olan çocuklar risk faktörü taşıyan çocuklardır. Belirgin yumurta sarısı alerjisi olmayanlar grip aşısı olabilir.
6 ay 35 ay arası çocuklar ilk kez aşı oluyorsa, bir ay arayla iki kez yarım doz aşı yapılır. Bu yaş grubu, öteki sene aşılanırken sadece bir kez yarım doz, yani 0.25 ml aşı yeterlidir.
3-8 yaş arası tam doz, 9 yaş üstü çocuklara tam doz, bir kez sonbaharda uygulanır. İnfluenza aşılamasının ilk kez yapacağı 9 yaşından küçük çocuklardaen az bir ay ara ile iki doz uygulanması önerilir. Daha önce aşılanmış olan 9 yaşından küçük çocuklara tek doz aşı uygulaması yeterlidir.
Kızamık, Kızamıkçık, Kızıl, Suçiçeği
Okul çağı çocuklarında görülen döküntülü hastalıklardan kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği aşı ile önlenebilir. Kızıl ise boğaz ağrısı, ateş, döküntü ile seyreden bir hastalıktır. Bhemolitik streptokok denilen mikrop ile oluşan bu hastalıkğın aşısı yoktur ve antibiyotik tedavisi ile (penisilin) düzelir. Ayrıca boğaz kültürleri ile belirti vermeyen B taşıyıcısı çocuklar saptanıp özel şekilde tedavi edilebilir.
Hepatit A’ya Dikkat
Çocuklarda önemli olan bir diğer hastalık hepatitk A’dır. Özellikle dışkı ile kirlenmiş yiyeceklerle, dışkı ağız yoluyla bulaşan A tipi hepatit ( sarılık) okul çocuklarında sık görülmektedir. Sarılıktan korunmanın yolu aşılama, gıda ve el temizliği ile mümkündür.
Çocuklara mutlaka her gün okula gitmeden el temizliğinin önemi anlatılmalıdır. Özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklara, beslenme tenefüsünün ve tuvaletin öncesinde ve sonrasında mutlaka ellerinin yıkanması sık sıkı öğütlenmelidir.
Bağırsak Solucanları
Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğinde yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak solucanları (parazitler) de görülebilmektedir. Açıkta ve uygun olmayan gıdaların satışı da bağırsak solucanlarının bulaşmasına neden olur. Bağırsak solucanı olan çocuklarda burunkaşınsıtı, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama, iştahsızlık gibi belirtiler görülür. Tespit edilirse tedavisi mümkündür. Korunmada tuvaletten önce ve sonra sabunla el yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilenmesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması önemlidir. Tırnak yeme adeti olan bazı çocuklarda da bağırsak paraziti yumurtaları ağızla alınabilir.
Uyuz ve Bit
Uyuz ve bitlenme gibi hastalıklar da okul çocuklarının karşılaştığı sorunlardandır. Bu hastalıkları önlemek için çocukların kişisel hijyen koşullarını yerine getirmelerinin sağlanması, hastaların saptanarak tedavi edilmeleri gerekir.
Bulaşıcı Hastalık Sırasında Ne Yapılmalı?
•Bulaşıcı hastalık tanısı konan çocuklar doktorun önerdiği süre kadar okula gönderilmemelidir.
•Okul bu hastalıklardan haberdar edilmelidir.
•Hastaya yakın olan çocuklar, bu hastalıklar açısından takip edilmelidir.
Bu Hastalıklara Karşı Nasıl Önlem Alabilirsiniz?
Okula başlamadan önce çocuklar genel bir muayeneden geçirilmelidir.
Her öğrencinin sağlık dosyası tutulmalı ve mevcut hastalıkları, hastalık için yatkınlık yaratan özellikleri, yıl içinde görülen sağlık sorunları ve aldıkları tedaviler bu dosyaya işlenmelidir.
Okullarda belirli aralıklarla taramalaryapılmalıdır. Bu özellikle görme, işitme, bulaşıcı hastalıklar, diş çürükleri gibi sağlık sorunları için çok faydalı olur.
Çocuklara doğru duruş ve oturuş biçimleri öğretilmeli ve çocuklar kendi ilgi alanındaki sporlara yönlendirilmelidir.
Çocuklara ve ailelere sağlıklı beslenme ve bağışıklık konusunda bilgi verilmelidir.