Çocuğunuzun Gıda Alerjisi Varsa Ne Yapmalısınız?
Çocuğunuzun alerjisini nasıl ele aldığınız, kişisel tarzınıza oldukça bağlıdır. Sorun olan gıdaları menüden çıkarmaya karar verebilir ve böylece çocuğunuz kendini, ailenin diğer üyelerinden farklı hissetmez veya alerji olan çocuğa bir farklılık sunmayı yeğleyebilirsiniz.
Bebeğinizin, Ailede YaşanmışBir Alerjiye Yakalanmasını Engellemek İçin Bunları Deneyebilirsiniz
Hangisini yaparsanız yapın, esnek olun ve çocuğunuz anlayacak kadar büyür büyümez, bazı gıdaları almasına neden izin verilmediğini açıklayın. Bir gıdanın kendisini hasta edeceğini bir kez kavradıktan sonra, gerekli kısıtlamalar karşısında daha az alıngan olacaktır. Elbette her zaman, partilere ev sahipliği yapanlarla ya da çocuğunuzu oyun oynaması için evine davet eden ebeveynlerle alerji hakkında konuşmalısınız.
Duyarlılaşmanın tehlikeli aralığı, ilk dört ile altı ay olduğundan, sütten kesmeyi erteleyin ve bu süre boyunca bebeğinizi emzirmeyi ya da biberonla beslemeyi sürdüren. Bebeğiniz, altı aylık olana kadar, gerek duyduğu tüm besinleri anne sütünden ya da mamadan alacaktır.
Emzirmesırasında, bebeğinizin sütünüz aracılığıyla bunlarla yüz yüze kalmasını önlemek için, potansiyel alerji yapıcı gıdaları yemek konusunda dikkatli olun.
Bebeğinize, katı gıdaları verirken, her yeni gıda arasında birkaç gün bırakarak bir alerjik reaksiyon olup olmadığını denetleyebilirsiniz.
Alerjiler ailenizden geçiyorsa, fıstık yağının ve diğer fındık temelli gıdaların verilmesini yakından izleyin.
Alerji yapıcı gıdaları önlemeye çalışmak kadar, bebeğinizin, sigara dumanı, ev tozu, polen ve evcil hayvan tüyü gibi gıda dışı alerji yapıcılarla temasını da azaltmalısınız.
Şiddetli Alerjik Reksiyonlar
Çocuklar, belli bir gıdaya ilk karşılaştıklarından, nadiren ama çok şiddetli bazen hayati tehlikesi olan alerjik reaksiyon yaşar. Tüm vücutta kırmızı, kaşınan izler belirir ve ağız, boğaz ve dil şişerek solunum zorluğuna neden olur. Bu olursa, gecikmeden sağlık yardımı alın ve gerekirse ilk yardım uygulayın.
Reaksiyonun, ya rahimde ya da emzirme sırasında bebeğin ya da çocuğun duyarlılaştığı bir gıdadan dolayı olduğu düşünülmektedir. Bu ortaya çıkarsa, bebeğinizin ya da çocuğunuzun, sorunlu bir gıda alerjisine sahip olmadığından emin olmak önemlidir. Gıda, birkaç yıl sonra yeniden verilmek istendiğinden, bu sağlık denetimi altında yapılmalıdır.
Ailenizin geçmişinde alerji varsa, ilk düşüneceğiniz şey, bebeğinizin aldığı gıda yelpazesini daraltmaktadır (ama bu, çocuğunuzun diyetinden pek çok önemli besinlerin de çıkarılmasına neden olur.) Sizi, çocuk beslenmesinde uzman olan bir diyetisyene yönlendirebilecek ya da sütten kesme sırasında bebeğinizin gereksinim duyduğu tüm besinler konusunda size öneride bulunabilecek bir doktora danışın.
TANI VE TEDAVİNİN İHMAL EDİLMESİ FİZİKSEL, PSİKOLOJİK VE SOSYAL SORUNLARA YOL AÇABİLİR!
Alerji tedavisine erken başlamanın çocuğun yaşam kalitesini artırarak okul başarısını ve sosyal ilişkilerini olumlu etkilediğinin altını çizen Prof. Dr. Müge Toyran, “Alerjik hastalıkların tanısının konması ve neden olan duyarlılıkların saptanması, hastalığın ilerlemesini engellemek ve çocuğun yaşam kalitesini artırmak için önemlidir.
Sık tekrarlayan öksürük, burun akıntısı, tıkanıklık, hışıltılı solunum gibi şikayetleri olan çocukların alerjik rinit ve astım açısından değerlendirilmesi gerekir. Tanı almayan veya uygun tedavi başlanmayan çocuklar, fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkilenmektedir.
Ayrıca, tedavi eksikliği akut ve kronik sinüzit, orta kulak iltihabı gibi sorunlara yol açabilir. Okul döneminde ise bu durum, çocukların akademik başarılarını, sosyal ilişkilerini ve öz güvenlerini olumsuz etkileyebilir.” diye konuştu.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ VE TAKİBİ ÇOCUĞA ÖZEL PLANLANMALI!
Alerjik hastalığın şiddetine göre, koruyucu veya kurtarıcı ilaçlarla tedaviler planlanabildiğini bildiren Prof. Dr. Müge toyran, “Tedavi planının çoçuğa özel yapılması ve belli aralıklarla izlenerek, çocuğun durumuna göre yeniden düzenlenmesi gereklidir; çünkü bu hastalıklar dalgalanmalı bir seyir gösterirler ve ilaç ihtiyacı dönem dönem farklılıklar gösterebilir. Çocuğun mümkün olan en düşük dozda ve en az ilaçla tedavi edilmesi önemli olduğundan, bu çocukların yakın izlenmeleri ve tedavilerinin buna göre planlanması gereklidir.” ifadelerini kullandı.
SONBAHARDA ALERJİNİN TETİKLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Müge Toyran sonbahar alerjisinin tetiklenmesini önlemek için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
- Sonbahar alerjilerinin en önemli tetikleyeni olan nem artışını kontrol altına almak için evde nemi azaltmaya yönelik önlemler alınmalıdır.
- Evin havalanmasına ve havalandırma tesisatının düzgün çalışmasına özen gösterilmelidir.
- Mümkünse ev içinde çamaşır kurutulmamalıdır.
- Evde rutubet olmadığından emin olunmalı; kararma veya yeşerme oluşursa tamiri yapılmalıdır.
- Ev içinde yoğun şikayetleri olan çocuklar, HEPA (Yüksek Verimli Partikül Yakalayıcı) filtreli hava temizleyicilerinden yararlanabilir.
- Dış ortamdan gelen polenler ve mantar sporlarına temas azaltılmalıdır; bu nedenle evin havalandırıldığı dönemler dışında pencereler kapalı tutulmalıdır.
- Bahçede kuruyan yapraklar düzenli olarak toplanmalı ve çevredeki ağaçların sağlıklı büyümesine özen gösterilmelidir.
- Dışarıdan gelindiğinde çocuğun üstü değiştirilip, elleri ve yüzü yıkanmalı, mümkünse duş almalıdır. Dışarıda şikayetleri olan çocuklar için şapka ve gözlük kullanımı önerilebilir.