ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuğunuzun Suçiçeği Geçirdiğini Nasıl Anlarsınız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 14.10.2010

Çocuğunuzun suçiçeği geçirdiğini nasıl anlarsınız

Suçiçeği çocukluklarda sık görülen ve deri döküntüleriyle beliren bir hastalıktır. Çocuk kendini fazla hasta hissetmese de vücudunu saran döküntüler ona kaşıntı verecektir. Belirtiler çocuğun hastalığı kapsamında iki üç hafta sonra görülür. Suçiçeği virüsü yetişkinlerde zona hastalığı yapar. Bu nedenle suçiçeği geçiren çocuğunuzu özellikle yaşlılardan uzak tutmanız gerekir. Suçiçeğinde görülen kırmızı lekeler dışındaki bütün belirtileri birçok hastalıkla aynıdır. Dolayısıyla bazen çocuğunuzun suçiçeği olduğunu geç anlayabilirsiniz.

Suçiçeği hastalığı yüksek derecede bulaşıcı bir hastalıktır ve solunum yoluyla hızla yayılır. Bulaşmanın gerçekleşmesi için yakın temas gerekmemekte, aynı ortama girmek yeterli olmaktadır. Suçiçeği geçirmemiş ve suçiçeği aşısı olmamış herkes su çiçeğine hastalığına yakalanabilmekte ve bu kişilerde hastalığın çeşitli organlara verdiği zararlar ortaya çıkabilmektedir. Suçiçeği vakalarının %90’ı 15 yaşına kadar görülmekte ve hemen herkes suçiçeği hastalığını geçirmektedir.

Kimler suçiçeği aşısı olmalıdır?

• Suçiçeği hastalığını geçirmemiş olan;

• Bir yaşından itibaren (tercihen 15 aylık) tüm çocuklar,

• Kreş ve okula başlayacak olan çocuklar ,

• Bağışıklık kriterleri uygun akut lösemili bireyler, immün yetmezliği olanlar,

• Kronik hastalığı bulunanlar,

• Organ nakli planlanan hastalar,

• Sağlık personeli,

• Kreş ve okul personeli,

• Çocukluk çağında aşılanmamış erişkinler,

• Doğurgan yaşta olan ve gebe kalmayı planlayan anne adayları.

Suçiçeğinin Belirtileri Nelerdir?

Ateş

Suçiçeği geçiren çocuklarda döküntü başlamadan önce ateş görülebilir. Çocuğunuzun ateşini düzenli olarak ölçün; yükseldiğinde (doktorunuzun önerdiği ilaç ve dozda presetamol) ağrı kesici bir şurup vererek ateşinin düşmesini sağlayın. Ateşli olduğu süre içinde bol sıvı içmesini sağlayın. Çocuğunuzda ateş ile birlikte hafif bir baş ağrısı da meydana gelebilir. Çocuğunuzun ateşi düşmediği takdirde doktorunuza danışmalısınız.

Suçiçeği döküntüleri başlamadan iki gün önce çocuğunuzun boğazı ağrıyabilir. Bu boğaz ağrısı birkaç gün veya bir hafta sürebilir.

Kırmızı noktalar

Göğüs, sırt ya da yüzdeki kırmızı lekeler çocuğunuzun suçiçeği geçirdiğinin ilk göstergesidir. İlk kırmızı lekeler, küçük ve sivilceler şeklindedir. Bu kırmızı lekeler, ayaklar, eller ve genital bölge de dahil olmak üzere tüm vücuda hızla yayılır.

Mikrop kapmaması için çocuğunuzun döküntüleri kaşımasına engel olun. Kaşınıp yolunan döküntüler iyileşirken iz bırakır. Çocuğun tırnaklarını kesip temiz tutun, böylece kaşısa bile mikrop kapma olasılığı azalır. Eline torba eldiven de giydirebilirsiniz.

Kaşıntıları azaltmak için ılık suda bir avuç yemek sodasını (bikarbonat) karıştırıp eriterek çocuğa banyo yaptırın.

Kaşıntıları çok fazla olduğunda bol pamuklu giysilerle daha rahat edecektir.

Doktor Ne Yapar?

Çocuğunuzun kaşıntıları çok fazlaysa bunları giderebilmek için antihistaminli krem ya da ilaç verebilir. Döküntüler mikrop kapmışsa antibiyotikli krem yazabilir.

Konular :