ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuk Neden Kendini Sürekli Yorgun Hisseder?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.02.2015

Sürekli yorgun olan çocuklar için nelere dikkat etmek gerekir

Çocuğun Yorgunluk Şikayetleri Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Kronik yorgunluk sendromu aslında her yaşta görülebilen bir durumdur. Çocuklarda görülen yorguluğun tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi davranışsal ve psikolojik boyutları da vardır. Yorgunluk okul performansını olumsuz yönde etkiler. Yorgun çocuk derslere ilgisiz olur, konsantrasyon bozukluğu sorunu yaşar, öğretmen ve arkadaşları ile iletişimi sağlıksız olur.

Çocuklar aktivite, oyun, okul nedeniyle yorulabilirler ancak genellikle normal bir dinlenme/uyku düzeni ile yorgunlukları kısa sürede geçer. Dolayısıyla, bir çocuk sürekli yorgunluktan yakınıyorsa bunun nedeninin araştırılması gerekir. Çünkü çeşitli fiziksel rahatsızlıklar da çocukta yorgunluğa yol açabilir.

Peki Ama Çocuğu Yorgunluktan Korumak İçin Anne Babalar Nelere Dikkat Etmeliler?

Günlük yaşamın düzenli olması çok önemlidir. Okul, ders çalışma, uyku, oyun saatleri belirlenmis olmalıdır. Anne ve babalara çocuğun düzenli bir günlük yaşamı olmasının sağlanması konusunda çok önemli görevler düşmektedir. Uyku rutini olarak adlandırılan bir düzen, bebeklik zamanlarında hayata geçirilirse bu tür problemler büyük ölçüde önlenmiş olur. Ayrıca çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenmesi de çok önemli bir konudur. Günümüzde sağlıklı beslenme denildiğinde mutlaka sağlıklı hareket akla gelmelidir.

Çocuğunuzun Sağlıklı Gelişimi İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  1. Çocuğunuzun uyku saatlerinin düzenli olmasına dikkat edin. Bir çocuk en az 10 saat uyumalıdır. Akşam yatış saatlerini bu süreye uygun olarak ayarlayın.

  2. Her sabah aynı saatte uyunmasını sağlayın.

  3. Sağlıklı bir uyku için, uyku hijyeninin tam olmasına dikkat edin. Yatak odasında kesinlikle televizyon, bilgisayar ve telefon bulundurmayın.

  4. Yemek vakitlerinin düzenli olmasını sağlayın. Menüleri sağlıklı seçimlerden oluşturun.

  5. Uyku öncesi ağır yemekler yedirmeyin.

  6. Özellikle erken yaştaki çocukların, uykaya olmusuz etkileri olan çay, kahve, kakao gibi içecekleri içmesinin önüne geçin.

  7. Uyku öncesi rahatlaması için ona zaman ayırın. Banyo yaptırın, beraber kitap okuyun ya da sevdiği bir müziği dinletin.

  8. Günlük yaşamında fiziksel aktiviteler konusunda çocuğunuzu teşvik edin.

Hangi Fiziksel Rahatsızlıklar Çocukta Yorgunluğa Neden Olur?

  • Akut Enfeksiyonlar: Özellikle boğaz enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonlari, kulak iltihaplanması, alt solunum yolu enfeksiyonu (zatürre gibi), gastroenterit yani ishal ve kusma ile giden rahatsızlıklar, diş apsesi gibi durumlar.

  • Tekrarlayan Rahatsızlıklar: Tekrarlayan bademcik enfeksiyonları, geniz etlerinde büyüme. Bu durum özellikle uyku bozukluklarına (uykuda solunum durması: uyku apnesi) yol açıyorsa yorgunluğa neden olur.

  • Öpücük Hastalığı (Enfeksiyoz mononukleosis): Etken virüs tükürük ile de bulaşabildiği için öpücük hastalığı adıyla da bilinir. Yuksek atesle seyreden bir viral hastalıktır. Belirti ve bulguları arasında; yüksek ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk, enerji kaybı, iştahta azalma, kilo kaybı, lenf bezlerinde şişme, hassasiyet, başağrıları, kas ağrıları, bazen cilt döküntüsü ve dalakta büyüme sayılabilir.

  • Tüberküloz: Tüberküloz yani verem hastalığı gibi ciddi enfeksiyonlar.

  • Böbrek Hastalıkları: Kronik böbrek hastalığı, kanser ve lösemi gibi ciddi rahatsızlıklar.

  • Şeker hastalığı: Özellikle henüz tanı almamışsa ve kan şekerleri yüksek seyrediyorsa)

  • Tiroid: Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) gibi bazı hormonal hastalıklar.

  • Alerjiler: Ciddi boyutta seyreden alerjiler de kronik yorgunluk nedeni olabilmektedir.

Konular :