ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuklarda Bademcik Ameliyatı Kriterleri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.05.2013

Çocuklarda Bademcik Ameliyatı Kriterleri

Son yıllara kadar hemen her çocuğun bademciklerinin ilkokul dönemine kadar alınması son derece doğal karşılanırdı. Bademcikleri şişen her çocuk bu ameliyat için iyi bir adaydı. Bu anlayış bademciklerin, vücuda yararlarının her geçen gün daha iyi değerlendirilmesi ve bağışıklık sistemindeki rollerinin daha iyi anlaşılması ile değişmeye başladı. Peki ama bademcik ameliyatının kriterleri neler? Hangi durumlarda cerrahi gereklidir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Köroğlu, bademcik ameliyatı kararı vermeden önce anne ve babaların bilmesi gerekenleri anlattı:

Bademcik Ameliyatı Hangi Durumlarda Zorunludur?

Son 10 yılda bademcik ameliyatlarının sayısı belirgin olarak azaldı. Bunun nedeni, bademcik ameliyatı gerekçelerinin daha iyi değerlendirilmesi kadar erken, uygun ve yeterli tanı ve tedavi ile bademciğe bağlı geç problemlerin eskisi kadar olmamasıdır.

Genel olarak söylersek, bademcikler çok sık şişer ve çocuğunuzun genel sağlığını tehlikeye düşürürse ameliyatla alınmaları düşünülür. Çok mecbur kalınmadığı sürece 5 yaşın altında bademcik ameliyatı yapılmaz.

Doktorunuz, çocuğunuzun bademciklerinin artık çocuğunuza zarar vermeye başladığını ve ameliyatın şart olduğunu söyler. Bu durumda kaçınılmaz olarak bademcikler alınır.

Kesin Ameliyat Gerektiren Kriterler Nelerdir?

1.Bademcikler aşırı büyür ve nefes alıp vermeyi engellemeye başlar, bunun sonuncunda akciğerlerin oksijen alıp verme fonksiyonu engellenirse (Bu durumda uyku sırasında çocuğunuzun soluk alıp vermesinde geçici bir duraksama oluşur. Bu tabla “uyku apnesi” olarak adlandırılır.)

2.Bademcik çevresinde apse oluşumu, böylece buradan sürekli akıntı gelmesi. (peritonsiller apse)

3.Bademciklerin büyümesi sonucu çene yapı bozuklukları olması.

4.Bademciklerin şişmesi ile yutmanın etkilenmesi.

5.Soluk alma fonksiyonunda bozulma ile konuşma ve ses bozukluklarının oluşması.

Çocuklarda Bademcik Ameliyatı Kriterleri

Doktordan Doktora Değişebilen Göreceli Kriterler

Bu kesin kriterlerin dışında doktorların bademcik ameliyatı için onayladı bazı göreceli kriteler de vardır:

1.Son bir yılda 7 defa veya son iki yılda, yıl başına 5’er defa veya son üç yılda yıl başına 3’er defa ya da daha sık bademcik iltihabı geçirilmesi.

2.En az 6 ay süre ile antibiyotik tedavisi uygulanmasına karşın bademcik iltihabının kronik bir durum olması.

3.Bademcik iltihaplanması sonucu çok sık orta kulak enfeksiyonu geçirme veya kulak tüpü takıldığı halde kulak enfeksiyonun tekrarlaması.

4.Aşırı horlama ve ağızdan soluk alma yakınmaları başlaması.

5.Bu son sayılan göreceli kriterler doktordan doktora değişiklik göstermekte, bazı doktorlar bu yakınmalarla 12 yaşına kadar beklenebileceğini, sonra bademciklerinin kendiliğinden küçüleceğini savunurlar. Diğer bir grup doktor ise vakit geçirmeden cerrahi yoldan bademciklerin alınmasını ister.

Bademcik Ameliyatı Riskli midir?

Bademcik ameliyatının riski çok düşüktür. Ameliyat sonrası ciddi sorunlar yaklaşık 15.000 ameliyatta bir görülür. Bademcik ameliyatının vücudun savunma sistemini nasıl etkilediğine dair birçok çalışma yapılmıştır ancak kesin olumlu ya da olumsuz bir sonuca ulaşılamamıştır.

Bademcik ameliyatından sonra daha sık alt solunum yolu enfeksiyonu veya farenjit olunduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Burada bademcikler alındıktan sonra ailelerin daha rahat davranmaları ve enfeksiyonları daha az önemsemelerinin bir rolü olabileceği de düşünülmektedir.

Konular :