ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocukluk Hastalıklarının Ağızdaki Belirtileri Nelerdir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.10.2013

Çocukluk Hastalıklarının Ağızdaki Belirtileri Nelerdir

Hemen hemen bütün anneler, birçok çocukluk hastalığının ağızda belirtiler verdiğini; bazı hastalıkların da ilk belirtilerinin ağızda görüldüğünü bilir. Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. İlter Uzel, çocukluk hastalıklarının ağızdaki belirtileri hakkında aydınlatıcıbilgi verdi.

Ağızdaki Belirtilerin Hangi Hastalığa Ait Olduğu Biliyor musunuz?

Bunlar arasında kızıl, kızamık, suçiçeği, kabakulak ve difteriye değinmek istiyorum.Bu hastalıkların karakteristik belirtileri ağız mukozasında görülürler. Günün birinde anneler, çocuklarına ağız bakımını yaparken mukozada, normal olmayan bir leke veya kabarcık görebilirler. Bu belirtilerin hangi hastalığa ait olduğunu dişhekiminiz yorumlayabilir. Fakat dişhekimi, büyük ihtimalle çocuğunuzu, çocuk hastalıkları uzmanına gönderecektir.

Hastalık yapmayan mikroplar ağızda her zaman ve bol miktarda vardır. Çocuğunuzun genel durumu herhangi bir nedenle bozulursa, bu bakteriler “Patojen” olurlar, yani hastalık yapabilirler ve işte o zaman, mesela pamukçuk gibi bazı ağız iltihapları ortaya çıkabilir. Bu ağız iltihapları genel tedavi prensipleriyle iyileştirilirler. Bir de spesifik iltihaplar dediğimiz, belli mikropların yaptığı ağız hastalıkları veya bu mikropların ağızda yaptığı özel belirtiler vardır.

Ağızdaki Hangi Belirtiler Hangi Hastalığa İşaret Eder?

Difteri: Günümüzde difteri ender görülen bir hastalık olmuştur. Daima bir anjinden sonra görülür. Bademcikler bölgesinde “ Psödomambran” denilen içi sıvı dolu zarla tanınır.

Kabakulak: Hepinizin bildiği gibi kabakulak, kulağın değil “parotis bezi” dediğimiz kulak önü tükürük bezinin hastalığıdır. Başlangıçta ağız mukozası öncelikle yanak içi iltihaplanır. Kabakulağın çok ciddiye alınması gerekir, özellikle hastalığı bir oğlan çocuğu geçiriyorsa…

Kızamık: Kızamık, hastalığın karakteristiği olan “Koplik lekeleriyle” başlar. Yanağın içinde çok küçük, toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz lekecikler vardır (Pudra şekeri görünümünde). Sonra bu beyaz lekelerin etrafı kırmızı halka ile çevrilir, dil ve dudağa da yayılabilir.

Kızamıkçık: Kızamıkçıkta bütün ağız mukozası hafif kırmızı renk alır. Fakat çene altı lenf bezleri önemli derece de şişer, daha sonra boyun lenf bezleri şişer.

Su Çiçeği: Suçiçeğinde ağız içi kıpkırmızıdır ve kabarcıkların içi sıvı dolu olabilir, ayrıca deride de bazı belirtiler vardır.

Konular :