ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Hindistan'da 80'den Fazla Çocuğa Bulaşan Domates Gribi Virüsü (Domates Ateşi) Nedir?

Cansu Buldu ÇAN Cansu Buldu ÇAN
Yayın : 22.08.2022

Yeni salgının adı Domates Gribi (Domates Ateşi) mi? Hindistan'da 80'den fazla çocuğa bulaşan Domates Gribi Virüsü (domates ateşi) nedir? Belirtileri nelerdir? Kimler risk grubunda?

Domates Gribi En Çok Küçük Çocukları Etkiliyor
 
Uzmanlar uyarıyor: Domates gribi çocukları hızla enfekte ediyor, bu nedenle bu semptomların farkında olun!

Hindistan'da mayıs ayından bu yana Domates Gribi diğer bir adıyla Domates Ateşi görülüyor. Ülkedeki raporlara göre, Hindistan'da 80'den fazla Domates Gribi vakası tespit edildi. Bu durum özellikle 1-9 yaş grubundaki çocukları etkilediği için ülkede endişe yarattı. 

Gribin rastlantığı ülkelerde enfekte çocukların örnekleri, genom dizilimi için laboratuvara gönderiliyor. Şu anda Domates Gribinin viral bir hastalık olduğu düşünülüyor. Domates Gribinin neden olduğu ateş özellikle de beş yaşın altındaki çocukları daha fazla etkiliyor. 

Şimdi de Domates Gribi enfeksiyonla ilgili artan bir endişe var. Hastalık bulaşıcı olduğundan, kendinizi ve ailenizdeki özellikle de 1-9 yaş arası küçük çocukları korumak için Domates Gribi  (Domates Ateşi) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir bilmeniz önem arz ediyor. 

 Domates Gribi Virüsü Domates Ateşi Nedir

Çocukların domates gribinden dolayı cildinde kırmızı, kabarcıklı lekeler oluşabiliyor, ateşi yükselebiliyor.

Domates Gribinin En Belirgin Semptomları: Ateş ve Ciltteki Kırmızı Lekeler 

1. Domates Gribi (Domates Ateşi) Nedir?

Domates Gribi, kırmızı renkli döküntülere, cilt tahrişine ve dehidrasyona neden olan nadir bir viral hastalıktır. Hastalık adını domatese benzeyen kabarcıklardan alıyor. El, ayak ve ağız hastalığının (HFMD) bir şeklidir.

Domates ateşi, domates gribi olarak da biliniyor. Vakalara sıklıkla 5 yaşın altındaki çocuklarda rastlanıyor. 

Çocukların derilerindeki kabarcıkların kırmızı ve yuvarlak olması nedeniyle hastalık domates ateşi adını almış. Bulaşıcı bir hastalık olan domates gribi nadir de olsa  yetişkinlerde de görülebiliyor. 

2. Kimler Risk Grubunda?

Şimdiye kadar, bildirilen Domates Gribi veya Domates Ateşi vakalarının çoğu 1-9 yaş arası çocuklar arasında.

Yetişkinler genellikle kendilerini virüsten koruyacak kadar güçlü bağışıklık sistemine sahip oldukları için, hastalık nadir görülmektedir. 

3. Domates Gribinin Belirtileri Nelerdir?

Doktorlar, domates gribinin en yaygın belirtisinin ateş olduğu konusunda özellikle küçük yaşta çocuğu olan aileleri uyarıyor. Bu ateş hafif ve şiddetli olabilir. Ayrıca çocukların cildinde  kırmızı döküntülere sebep oluyor. Beraberinde  kusma, ishal ve halsizlik gibi sorunlar da görülür.

Domates Gribi Enfeksiyonunun En Büyük Etkisi Ciltte Görülüyor

Delhi, Akash Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Dr. Meena J.'ye göre, domates gribi (domates ateşi) bulaşıcı bir hastalık. Bu semptomların en yaygın olanı ateştir. Bu ateş hafif ve şiddetli olabilir. Bunlara ek olarak ciltte kabarcıklı, kırmızı lekeler görülüyor. Kusma, ishal ve halsizlik gibi sorunlar da yaşanabiliyor. Çoğu durumda, çocukların elleri ve ayakları kırmızıya dönebiliyor.

Bu ateşin en büyük etkisi çocukların cildinde görülür. Deride kırmızı kabarcıklar, kızarıklıklar, kaşıntı ve ağız kuruluğu gibi belirtiler görülür. Hasta çocukların vücudunda domates büyüklüğünde kabarcıklar veya döküntüler de oluşabilir.

Vücut ağrıları, eklem şişmesi ve yorgunluk ile birlikte yüksek ateş de domates ateşinin belirtileridir. Bunun dışında eller, dizler ve kalçalarda oluşan renk değişimi de bu hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.  Ateş durumunda vücutta su kaybı olabilir. Bu nedenle, semptomlarına dikkat etmek önemlidir.

Bu belirtiler eğer bebeklerde görülürse hemen vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.

Ayrıca çocuğun vücudunda oluşan kabarcıklara dokunmamayı ve enfekte çocuğu diğer çocuklardan uzak tutmayı unutmayın.

Evin temizliğine dikkat edin. Çocuklara bol bol sıvı verin ve ateş durumunda kendi kendinize ilaç almayın, mutlaka doktorunuza danışın. 

Domates Gribi Çocukların Sindirim Sistemini Etkiliyor 

Domates gribinin belirtileri neler?

  • Ateş 
  • Ağızda ağrılı yaralar 
  • Ellerde, ayaklarda ve kalçalarda kabarcıklı döküntü 
  • Vücut ağrısı 
  • Eklem şişmesi
  • Yorgunluk 
  • Cilt tahrişi 
  • Dehidrasyon
  • Karın ağrısı
  • İshal ve mide bulantısı
  • Kusma 

4. Domates Gribi, COVID-19'un Farklı Bir Şekli midir?

Bazı semptomlar COVID-19'a benzese de Domates Gribinin, COVID-19 ile ilgisi yoktur. Bu semptomlar genellikle diğer viral enfeksiyon türlerinde de görülür.

 

5. Domates Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Domates Gribi kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır ve bunun için özel bir ilaç yoktur. Hastalık bir kişiden diğerine hızla yayıldığı için hastalığa yakalanın ev karantinasında tutulması, bulaşıcılığı önleme konusunda önemli bir ayrıntıdır.

Enfeksiyona yakalananların beş ila yedi gün kendilerini evde izole etmeleri gerekiyor.

Döküntüden kurtulmak için hastalara bol bol sıvı verilmeli.

Domates Gribinden Korunmak İçin Ne Yapmalı? 

6. Domates Gribi Nasıl Önlenir? 

Domates gribinin yayılmasının nedeni ve ciddiyeti hakkında özel bir bilgi henüz mevcut değil. Bununla birlikte, domates gribinin kolayca tanımlanabileceği bazı semptomlar var. Uzmanlar, zamanında tedavi ile gribin kolayca önlenebileceğini söylüyor.

Sanitasyon (insan sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve sağlığın tekrar kazanılması için uygulanan tüm işlem basamaklarının bir arada toplanması) ve hijyenik ortamı, Domates Gribinin yayılmasını durdurmak için bir zorunluluktur.

Enfekte çocuklar semptomlar tamamen geçene kadar izolasyonda tutulmalı ve yiyecek, oyuncak, giysi ve diğer eşyaların paylaşılması engellenmelidir.

Enfekte çocuklar kabarcıklara dokunmaktan veya onları kaşımaktan kaçınmalıdır.

Domates gribine Türkiye'de rastlandı mı sorusu da merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu konuyla ilgili henüz resmi bir bilgi bulunmamaktadır. 

7. Çocukların Sindirim Sistemi Zarar Görüyor 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre domates gribi çocukların sindirim sistemini de etkiliyor. Özellikle bu hastalığa karşı bağışıklığı düşük olan çocuklar dehidratasyon ve karın ağrısı çekiyor. 

Uzmanlar beş yaşın altındaki çocukların hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Uzmanlar bu durumun, bu yaş grubundaki çocukların her türlü enfeksiyona karşı düşük bağışıklığa sahip olmalarından kaynaklandığını belirtiyor.

8. Domates Gribinde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Neler? 

  • Çocuklarda böyle bir semptom görürseniz, hemen doktora başvurun.
  • Enfekte çocukta sıvı kaybı yaşanır bu sebeple bol  bol su verin.
  • Domates gribi olan çocuğa banyo yaptırılmalı mı sorusuna gelince, uzmanlar banyo yaptırırken sadece ılık su kullanılması gerektiği konusunda uyarıyor.
  • Vücuttaki döküntüleri kesinlikle kaşımayın. Temizliğe özellikle dikkat edin.
  • Çocuğunuzu domates ateşi bulaşmış bir hastayla temastan koruyun.
  • Çocuk enfekte ise, bol bol dinlenmesini sağlayın. 

Konular :


#Domates gribi #domates virüsü #domates ateşi #Ateş #Çocuklarda ateş #Yeni viral ateş #viral ateş