ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Grip Salgınından Çocuğunuzu Nasıl Koruyabilirsiniz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 26.02.2015

Çocukların Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir

Grip Salgınından Çocuğunuzu Nasıl Koruyabilirsiniz?

4 milyondan fazla insanı etkileyen grip salgını Türkiye'yi tehdit ediyor. Peki ama çocuğumuzu bu salgından korumak için anne babalar olarak nelere dikkat etmeliyiz?

Anne Babalar Nelere Dikkat Etmeli?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Mamur, çocukların bağışıklık sistemini, çevresindeki düşmanları tam olarak bilmeyen yeni kurulmuş bir ülkeye benzetiyor ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için ebeveynlere önerilerde bulunuyor.


1) En Önemli Kural Sağlıklı ve Düzenli Beslenme

Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için 5 temel gereksinime ihtiyaç vardır. Bunlar; yeterli uyku, kişisel hijyen, dengeli beslenme, aktif bir yaşam ve mutluluk olarak sıralanmaktadır. Sağlıklı beslenme bağışıklık sisteminin güçlü olması için ilk kuraldır. Çocukların beslenmesinde probiyotiklerin önemi büyüktür. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin doğum sırasında vajinal kanalda tanıştığı probiyotikler sayesinde alerjik sorunlar yaşama riskleri de düşüktür. Çocuğun her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenmesi, abur cubur ve fast food tarzı gıdalardan uzak durması gerekmektedir.


2) Kişisel Hijyen Kurallarına Dikkat Etmesini Sağlayın

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınması konusunda çocuğunuzu uyarın. Yemek yemeden önce ve dışarıdan eve gelir gelmez sabun ve su ile ellerinizi güzelce ovarak yıkamasını sağlayın.

Hastalığın bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınması konusunda çocuğunuza bilgi verin. Küçük çocuklara da bu hijyeni siz sağlayın.


3) Hareketli çocuk sağlıklı kalır

Aktif yaşam tarzıtüm vücudu sağlıklı kılar. Çocukların bitmek bilmeyen enerjileri doğru fiziksel aktivitelerledesteklenmelidir. Çocuğun vücut yapısı ve karakterine uygun spor dallarına yönlendirilmesi önemlidir.


4) Kaliteli Uyku Şart

Düzenli ve yeterli uyku güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardandır. Yeni doğan bebeklerin günde 12- 23 saat uyuması gerekirken çocuk büyüdükçe bu saatler azalmaktadır. Çocuğun uyuduğu saatler, ortamın ısısı, yatağın rahatlığı, rahat olup olmadığı gibi faktörler çok önemlidir.


5) Mutlu Aile Ortamı

Mutlu yaşam kavramının sağlığa etkisi büyüktür. Son dönemlerde psikolojinin bağışıklık sistemi üzerine önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. Hayata güzel bir bakış açısıyla bakmak bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Çocuklarda mutlu yaşam ortamı ise ancak mutlu bir aileye sahip olmakla mümkündür. Çocuğun sağlıklı olması için anne babalara önemli görevler düşmektedir.

Nelerden Kaçınmalı?

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en önemli tedaviler aşı yoluyla gerçekleşmektedir. Son yıllarda aşı tedavileri ile çocuklarda görülen bağışıklık sistemi hastalıklarıyarı yarıya azalmış durumdadır.Ailelerden bazıları çocuklarına aşı yaptırmak istememektedirler ancak son derece yanlış olan bu bakış açısı, çocuklarda hastalanma riskini artırmaktadır. Kontrolsüz ilaç kullanımı da çocukları olumsuz etkilemektedir. 0-6 yaş aralığındaki çocuklarda en sık görülen hastalık nezledir. Çocuklara 6 yaşına kadar nezle ilaçlarının verilmemesi gerekmektedir.

Konular :