ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Hastalandığında Sıvı Tüketmesi Yemesinden Önemlidir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.01.2014

Hastalandiginda Sivi Tuketmesi Yemesinden Onemlidir

Özellikle kış ve bahar aylarında çocuklarda sık görülen üst solunum yolu hastalıkları, anne babaları fazlasıyla endişelendiriyor. Hastalıklar, büyük küçük herkeste az çok ruhsal tepkilere yol açar. Özgürlüğün kısıtlanması küçüklerde bunalım yaratabilir. İşte hasta çocuğunuzla ilgilenirken hem çocuğunuzu hem de sizi rahatlatacakbilgiler.

Hasta Çocukla Nasıl İlginilmeli?

Hastalığın geçip geçmeyeceği hakkında tereddüt içindedir. Hastalıklar ruhsal dengeyi çabuk sarsar. Uzun süren hastalıklarda tutturmalar, olmayacak şeyler istemek, nazlanmak, mızmızlanmak sık görülür. Çocuk için önemli olan oyundan kalmasıdır. Bu hâller aşırı kaçtıkça çocuğun tedirginliği artar, uyum düzensizlikleri, sıkıntılar ufakta olsa görülmeye başlar. Vereceğimiz bu önerilerle hem siz hem de çocuğunuz daha hastalık dönemini daha rahat atlatacaksınız.

Çocuğunuz Hastayken En Sevdiği Yiyeceği Seçmesine İzin Verin

Çocuğunuz hastalandığında iştahı her zamankine göre daha azdır. Oynayıp koşuşturmadığı için daha az enerji tüketir. Birkaç gün az yemek yerse telaşlanmayın, bunun bir zararı olmaz. En sevdiği yiyeceği seçmesine izin verin; istediği kadar yemesine göz yumun. Hastalığı geçtiğinde normal iştahı geri gelecektir.

Bebekler ise normale göre daha sık beslenmek isteyebilir; ancak her seferinde daha za süt içebilirler. Bebeğiniz böyle davranıyorsa hemen kaygılanmayın, emerken size yakın olması onu rahatlatacaktır.

Su Kaybını Önlemek İçin Günde En Az 1,5 Litre Sıvı Almasına Çok Dikkat Edilmeli

Çocuğunuz hastalandığında içmesi yemesinden daha önemlidir. Bol bol sıvı aldığından emin olun. Günde en az 1,5 litre sıvı alması gerekir. Özellikle yüksek ateş, kusma ve ishal durumlarında su kaybının önlenmesi için bu önemlidir.

Hastalandiginda Sivi Tuketmesi Yemesinden Onemlidir

Çocuğunuzu İçmeye Özendirin

Çocuğunuza bir şeyler içirmekte zorlanıyorsanız şu yöntemleri deneyerek, içecekleri daha iştah açıcı hale getirebilirsiniz

Sevimli Fincanlar: İçeceklerini büyük bir bardak yerine oyuncak fincana ya da yumurta kabıyla azar azar verin.

Kamış: Kamış kullanarak içmek çocuğunuz için daha eğlenceli ve iştah açıcı olacaktır.

Biberon: Çocuğunuz bunları kullanmaktan daha yeni vazgeçtiyse, eski göz ağrıları ilginç gelebilir.

Buz Kapları: Bir yaşını aşmış çocuklar için meyve suyunu buz kaplarında dondurun. Bırakın bunları emsin.

Buzlu Lolipop: Çocuklar buna bayılır. Yapay renklendirici konmuş olanlardan kaçınmaya çalışın.

Hasta Çocuğun Evde Bakımı

Çocuk hastalıkları, çok kere kısa sürer, bazen de uzun hastalık dönemleri vardır. Bu hastalık dönemlerinde çocuğa gösterilen aşırı özenden çocuk hoşlanmaz veya sağlığına kavuştuktan sonra da hep aynı davranışları isteyebilir.

Hastalıklar, büyük küçük herkeste az çok ruhsal tepkilere yol açar. Özgürlüğün kısıtlanması küçüklerde bunalım yaratabilir. Ayrıca hasta çocuk çok hassastır.

Hasta Bebekle İlgilenirken Bunlara Dikkat!

Hastalanan çocuğunuz sizden daha fazla ilgi bekler, kolayca sıkılabilir ve huysuzlaşabilir. Çocukların çoğu hastalandıklarında bebek gibi davranırlar. Hastalanan bebekler ve çocuklar daha çok rahatlamak ve kucağa alınmak isterler. Bebeğinizi gün boyunca uyutun; böylece sık sık kontrol edebilirsiniz. Çocuğunuz hastayken gündüzleri oturma odasında yatırırsanız bir gözünüz onda olur. Geceleri de onun uyuduğu odadayatın.

Çocuğa eşinizle nöbetleşe bakarsanız bazı geceler kesintisiz uyuyabilirsiniz. Çocuğukların çoğuhastayken kusar; bu nedenle yakınla bir tas bulundurun. Kusma ço ciddi bir bulgu değildir. Çoğu kez hastalğığı bağlı olmakla birlikte, aşırı heyecan ve üzüntü de kusmalara neden olabilir. Ancak uzun bir süre içinde sık sık kusma ciddi bir hastalığın belirtisisaylır ve su kaybına yol açabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzabaşvurun.

Konular :