ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonu Taş Habercisi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 15.09.2014

Çocuklarda Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonu

Ülkemizde çocukluk çağında böbrek taşına sık rastlanıyor. Bu konuda bilgi aldığımız Uzman Hekim Dr. Okan Gökhan bakın anne babalara hangi önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonu Taş Habercisi

Uzmanlar çocuklarda taşın en sık görüldüğü yaşın 4 olduğunu söylüyor. Çocuklarda görülen böbrek taşı tedavi edilmediği takdirde yineleme, her iki böbreği etkileme, enfeksiyona yol açarak böbreğe hasar verme gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Çocuklarda Böbrek Taşı Nedeni

Özellikle çocuklarda uykudan uyandıran karın ağrılarını ailelerin mutlaka ciddiye almalarını söylüyor.

Türkiye'de Böbrek Taşı Hastalarının %17’si Çocuklar!

Sağlıklı bir insanda,normal olarak bel hizasında karın boşluğunun arka sağ ve sol tarafında iki böbrek bulunmaktadır. Böbreklerimiz hayati görevleri olan, çok önemli organlarımız arasındadır. Kanı süzer, idrarı oluşturur ve idrar vasıtasıyla zararlı atık maddelerin vucüttan atarlar.Kalsiyum ve fosfor dengesini düzenlerler. Çocukluk çağında böbrek dokusunda ve idrar yollarında çeşitli hastalıklar çıkabilir. Bunlardan bir taneside taş oluşumudur.

Ülkemizde görülen Böbrek taşı hastalarının %17’si çocuklardan oluşuyor, bu oran Avrupa’da çok daha düşük. Metabolik bozukluklar, idrar yolları ve böbreklere ait yapısal bozukluklar olduğunda taşların tekrarlama olasılığıda artıyor.

Çocuklarda Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek veya idrar yollarında taş saptanan her çocuğa mutlaka metabolik değerlendirme yapılmalıdır. Değerlendirme, tedavi ve takip açısından çocukluk çağı taş hastalığı çocuk doktoru, çocuk nefroloğu ve çocuk ürologlarının işbirliğini gerektirir. Tüm değerlendirmeler sonrası bebek ve çocuk hastalarda şok dalgalarının küçük bir alana odaklanması ve çevre dokuların zarar görmesi engellenerek tedavi edilebilir.

Tedavinin ultrason eşliğinde yapılması bebek ve çocuk hastaların radyasyona maruz kalmasını önler. 4 yaşın altındaki çocuklarda ise anestezi uygulamasını tercih ediyoruz.Taş kırma operasyonu tercih edecek hastalar muhakkak cihazın küçük odaklı olduğundan emin olmalı ve çocuklarını tecrübeli ellere teslim etmelidir.

Bu Belirtiler Böbrek Taşının Bir İşareti Olabilir; Dikkat!

Çocuklarda ve yetişkinlerde tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı habercisi olabilir. Özellikle ebeveynlerin bu konuda çok duyarlı olmaları gerekiyor. Okul öncesi çocuklarda huzursuzluk, huysuzluk, ayaklarını karnına çekerek cenin pozisyonuda ağlamalar, karın ağrısı tespit ettiğinizde hemen konusunda uzman bir hekime başvurmalısınız.

Çocuklarda Taş Oluşumunu Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Böbrek taşları oluşumunu önlemek için en önemli faktör bol su tüketimidir. Özellikle çocukların günlük yaşamlarında harcadıkları enerji ve su kaybı düşünüldüğünde, yetişkinlere oranla daha yüksek.

Çocukların Günlük Su Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

1-3 yaş arasındaki çocuklar: 1.3 litre

4-8 yaş arasındaki çocuklar: 1.4 litre

9-13 yaş arasındaki çocuklar: 2.1 litre kızlar / 2.4 litre erkekler

14-18 yaş arasındaki çocuklar: 2.3 litre kızlar / 3.3 litre erkekler

Bu Süreçte Top Oynamak, Koşmak, Zıplamak Yanlış Değil

Çok küçük boyuttaki böbrek taşlarını düşürmek için koşan, zıplayan, ip atlayan, voleybol, basketbol oynayan, koşu bandında yürüyen kişi aslında çok yanlış bir şey yapmıyor ve aslında taş düşmesini kolaylaştırıyor.Bunlardan sakınmamak gerek.

Türk Nüfusun %5’inde Taş Olduğunu Biliyor muydunuz?

Özellikle Ortadoğu ülkelerine bakıldığında,son zamanlarda taş oluşumunda büyük miktarda artış olduğu gözlenmektedir.Bunun yiyecek alışkanlıklarındaki toplumsal seçimlerin farkı kadar,taş belirleme tekonojilerinin geldiği düzeyde etkendir.Artık ilerleyen teknoloji ile hastalık çok başında belirlenebilmektedir.

Böbrek Taşından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?

1. Günde en az 3 litre su için. Yaz aylarında ise 3 litreden fazla su içmeye gayret edin.

2. Bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Süt ve sütlü besinleri; çay ve kakao gibi içecekleri; çikolata, ıspanak ve maydanoz gibi yiyecekleri; kuru yemişleri ve aşırı C vitaminini kısıtlayın.

3. D vitamini takviyesi alırken doktora danışın

4. Ançuez, sardalya ve sakatat gibi ürik asit seviyelerini artıran yiyecekleri yemeyin.

5. Düşük proteinli diyet uygulayarak vücudunuzdaki ürik asit miktarını sınırlayın.

6. İçeriğinde kalsiyum bulunan mide asidini giderici ilaçları alırken dikkatli olun

7. Günde 3 gramdan fazla olmamak kaydıyla tuz alımını kısıtlayın.

Konular :