ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Yemek Masasında Çocuğunuzu Serbest Bırakın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.11.2014

Yemek Masasinda Cocugunuzu Serbest Birakin

Yemek görünce kaçan çocuğunuzu yemek masasına bağlamanın püf noktalarını öğrenmeye hazır mısınız?Siteüyemiz olan bir anneden gelen; “Çocuğum kahvaltıda yumurta ve sürülebilir çikolata dışında hiçbir şey yemiyor. Ne yapabilirim?” soru üzerine konuyu uzmanlara danıştık. Pek çokebeveynin sorunu olan yemek yememe sorununa karşı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Coşar bakın hangi önerilerde bulundu.

Her Beden Tipinin Kendisini Uyaran BirBesin Tipi Vardır

Yemek yememe ya da yemek seçme gibi davranışların pek çok sebebi vardır. Her beden tipinin de kendisini uyaran besin tipi var. Ve farklı fizyolojik yapıları, farklı hormonları var. B yüzden bazıları et yemezse, bazıları makarna ya da pilav, bazıları da sütlü yiyecekler yemediğinde doyamıyor. Çünkü kişileri etkileyen, uyaran, hormonları harekete geçiren bu yiyecekler. Dolayısıyla bu yiyecekler olmadan yemek masasına oturulmuyor. Çocuklarda da bu gerçekler geçerli. Yine de yemek yememem ya da yemek seçmeyi oluşturabilecek pek çok başka sebep de mevcut.

Yemek Masasinda Cocugunuzu Serbest Birakin

Çocuğunuza Yemekleri Överek Sunun

Küçük çocuğunuzun dikkatini çekecek şekilde, yemekleri onun algılayacağı gibi methederek çocuğunuzu yemek masasına bağlamaya çalışmalısınız. Ona birey gibi davranmalı, ayrı bir tabağında yerken çoğunlukla onu serbest bırakmalısınız.

Öneri: Sevmediği Yiyecekleri Sevimli ve SüslüŞekillerde Sunun

Çocuğunuzun yemek masasında tedirgin olmasını sağlayacak uygulamalar olan sert konuşmalar, bireyler arasındaki yüksek tondaki sözler, sevmediği yiyecekleri yemeğe zorlamak şeklinde tavırlar gibi durumları oluşturmamaya gayret etmelisiniz.

Çocuğu Düzenli Yemek Yemeye Alıştırmak Zor Değil

Eğer çocuk acıktıysa, yemek zamanından önce yemek verilmelidir. Yemek öncesi şekerlemeler, tatlılar, çikolatalar gibi iştahını azaltacak besinler yedirilmemeli, yemeği dilediği miktarda tüketmesine izin verilmeli, çocuğun yemek yedirilen diğer kardeşine hissedebileceği kıskançlık nedeniyle ona karşı daha özenli ve şefkatli davranılmalı, çocuğun yiyebileceği miktarın daha altında bir yemeğin tabağına konulması ile çocuğun yemeğini bitirip yemek istemesi sağlanmalı, sofra adabı konusunda sıkıcı ikazlar bulunulmamalıdır. Bu tür yöntemlerle çocuğun yemek yemesi sağlanmaya çalışılmalıdır.

Baskıyla Yemek Yedirmeyin

Fazla baskıcı olmadan, yemek masasında özgür bırakarak sevdiği yiyecekleri gözeterek uygun besin maddelerini eklediğiniz bir beslenme tarzıyla çocuğunuzun iştahı geri gelecek, düzenli yemek yemeye başlayacaktır.

Unutmayınız ki, karşınızdaki, algı kapıları sonuna kadar açık duran bir insan. Bu nedenle çocuğunuzun yanındayken dikkatli konuşmalı ve dikkatli hareket etmelisiniz.

Konular :