DAVRANIŞ SORUNLARI

Zor Çocuk, Nasıl Mutlu Çocuğa Dönüşür?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.03.2015

Mutlu Çocuklüar İçin Anne Babaya Düşen Görevler

MutluOlmayı Çocuğunuza Nasıl Öğretebilirsiniz?

Herkes çocuklarının mutlu yetişkinler olarak büyümesini ister. Sorun ise, çocuklara nasıl mutlu edeceğinizdir. Uzman Eğitimci-Yazar Mehmet Murat Döğüşgen, mutlu olmayı çocuğa nasıl öğretilebileceğinin ipuçlarını verdi.

Çocuğu Suçlamak Yerine, Konu Hakkında Onu Bilgilendirin

Her çocuk farklı güçler, zayıflıklar, ilgiler, yeteneklere sahiptir. Çocuğa devamlı uzun ve sıkıcı öğütler ya da mantıklı açıklamalara yerine, bir şeyin ne kadar çok istendiğini ona hissettirin. Bu şekilde çocuğun gerçeği kabullenmesi kolaylaşır. Çocuğun hatalarını şamar gibi yüzüne vurmak, problemi çözmek yerine, içinden çıkılmaz bir hal olmasına yol açar. Oysa sorunu dile getirip açıklık kazandırmak, çocuklar o anda yapmaları gerekeni kendi kendilerine bulmalarına yardımcı olacaktır. Çünkü çocuk suçlanmak yerine, konu hakkında bilgilendiğinde yapması gerekeni anlar.

Çocuk, Anne ve Babasının Sevgisinden Emin Olmalı

Anne babaların belli bir davranışı onaylaması çocuk tarafından sevgi olarak algılanabilir. Aynı durum tersi için de geçerlidir. Anne babanın bir davranışı beğenmemesi yine çocuk tarafından bir sevgsizlik belirtisi olarak algılanabilir. Bu eğilim, özellikle küçük çocuklarda görülmektedir. Çocuk anne ve babasının sevgisinden emin olmalıdır ki başarı ya da başarısızlıktan özgür olabilsin.

Zor Çocuk Olmaktan Nasıl Sıyrılır?

Çocuğun sadece fiziksel ihtiyaçlarının değil, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının da karşılanması; ilgi, sevginin koşulsuz ve yeterli oranda verilmesi büyük önem taşır. Çocuğun esas ihtiyacını anlamak, duygularını kelimelere dökerek ifade etmesine yardımcı olmak, sabırlı, kararlı, güçlü ve olumlu bir biçimde çocuğun sakinleşmesine destek olmak, onu zor çocuk olmaktan çıkartıp mutlu bir çocuk yapacaktır.

Konular :