DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuğu Kreşe Ağlarken Bırakmak Doğru mu?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 21.09.2023 - Güncelleme : 03.09.2024

Çocukların okul öncesi eğitimin ilk gününde ağladığını görmek yaygın bir görüntüdür ancak çocuk okulda düzenli olarak ağladığında bu durum sorun haline gelir. Ağlamak çocuğun gelişimine engel olacağı gibi hiçbir şey öğrenemeyecektir. 

Çoğu zaman çocukların okul öncesi dönemde ağladıkları ve bunun hem öğretmenler hem de ebeveynler için ciddi bir endişe kaynağı haline geldiği görülmektedir. Öncelikle bunun arkasındaki nedeni anlamak önemlidir. 

Çocuklar kendilerini rahatsız hissettiklerinde ve kendilerini çaresiz hissettiklerinde ağlarlar. Aksi takdirde çocuğun okul öncesi dönemde kendisini rahat hissetmesini sağlamak önemlidir; öğrenemeyecek. Sonuçta, pratik fayda elde edebilmesi için orada devam eden gelişim sürecinden keyif alması gerekiyor.

Kreşlerin birçok çocuğun uyum içerisinde olması gereken ve her çocuğun uyması gereken kurallardan oluşabildiğini dile getiren Uzman Ergoterapist Ebru Şirin, “İşte tam bu nokta da çocuklar sınırlar ve kurallar ile karşılaştıklarından ağlamalar, öfkeler ve mutsuzluklar başlayabiliyor” dedi.

Ergoterapist Ebru Şirin, ailelerin “Çocuğum kreşe giderken ağlıyor, ne yapmalıyız?” sorusuna dikkat çekerek, ailelere önerilerde bulundu.

Anaokulunu çocuğunuz için eğlenceli bir yer haline getirmeye yönelik ipuçlarını okuyun.  

Çocuğu kreşe ağlarken bırakmak doğru mu

Ebeveynleri daha az görmek çocukları olumsuz etkileyebiliyor. 

1. Çocuğunuzun Neden Ağladığını Öğrenin 

Öncelikle ağlamanın her zaman okula karşı kırgınlık olmayabileceğini anlamak gerekir. Çoğu zaman bu davranış birkaç gün devam eder ve çocuk okula alıştıktan sonra daha çok hoşlanmaya başlar ve her sabah anaokuluna gitmek için can atar.

Çocuğun kreşe yeni başlaması veya uzun aradan sonra yeniden devam etmesinde yaşanan zorluklar aileleri tedirgin etmeye devam ediyor. Özellikle ilk kez aileden ve evden ayrılıp sosyalleşmenin ilk basamağı olan kreşe giden bazı çocuklar oldukça zorlanır. Bir çocuk için en güvenilir ortam, sürekli olarak aşina olduğu kişilerin yanıdır. Bu adres de doğrudan ev olarak seçilir.

Çocuğun ihtiyaçlarına göre şekillenen ev, çocuk için harika bir limandır ancak kreş ise birçok çocuğun uyum içerisinde olması gereken ve her çocuğun uyması gereken kurallardan oluşur. İşte tam bu noktada çocuklar sınırlar ve kurallar ile karşılaştıklarında ağlamalar, öfkeler ve mutsuzluklar başlayabiliyor. Anne ve babayı daha az saatler görmek bir çocuk için olumsuz etkiler de yaratabiliyor. 

2. Çocuğunuzu Okul Öncesi ile Tanıtın

Bu, ebeveynlerin çocuğu resmi olarak anaokuluna kaydetmeden önce bile gerçekleştirmeleri gereken çok temel bir faaliyettir. Çocuğu anaokuluna gündelik bir ziyarete götürün. Bu, ara sıra anaokulunun önünden geçip onu işaret edip onun hakkında konuştuğunuz bir yürüyüş olabilir. Okul binasını kendi 'dünyasının' bir parçası haline getirmeye çalışın, böylece okula kaydolduğunda kendisini tanıdık hissedecektir.

3. Çocuğunuzun Öğretmenleriyle Tanışmasına Yardımcı Olun

Benzer şekilde, onu öğretmenlerle tanıştırın ve onları daha çok arkadaş olarak tanıştırın , böylece çocuk onların yanında kendini rahat hisseder. Çocuk öğretmenlere ve sınıftaki çocuklara ne kadar alışırsa, rahatsızlıktan dolayı ağlama olasılıkları da o kadar azalacaktır.

  • Okul Öncesini Eğlenceli Bir Etkinlik Haline Getirin

Anaokulunu çocuk için eğlenceli bir aktivite haline getirin. Okul çantasını veya beslenme çantasını almaya gittiğinizde çocuğunuzu da yanınıza alın . Anaokulunda gerçekten harika bir şeyin planlandığı konusunda onu heyecanlandırın. Bunları en sevdiği renklerde veya en sevdiği karakterlerin şeklinde satın alın.

 

4. Çocuğunuzun Beklentilerini Anlayın

Onun beklentileri üzerinde çalışın. Ebeveynlerin çocuğunu anaokulundan neler bekleyebileceği konusunda hazırlaması gerekir. Çocuğun kendisini hazırlamasına ve tüm şüphelerine ve sorularına sabırla yanıt vermesine izin verirken sabırlı olun. Tüm sorularına cevap aldığında kendini daha güvende hissedecek ve okul öncesi ortamda muhtemelen üzülmeyecektir.

5. Kreş keyifli bir alan olarak çocuğa sunulmalı

Çocuğu okul öncesine hazırlamak ve sosyalliğin ilk basamağı olan kreş için bu süreci iyi yönetmek gerektiğine değinen Şirin,

Ebeveynlerin kreş hakkındaki konuşmaları çocukların yanında tartışmaya dönüşmemeli ve anne babanın kararı ortak olarak çocuğa aktarılmalı. Çocuğa kreşin keyifli bir alan olarak sunulması gerekir. 

Özellikle çocuk ağlarken kreşe bırakmak, ebeveynden zorla ayırmak doğru değil. Bu ortamın güvenilir olması ve çocuğa sağlanması önemli. Ayrıca kreş dönüşleri anne babalar çocuklara zamanı biraz daha bol ayırmayı ihmal etmemeli. Tüm bunlara rağmen halen uyum problemleri ve ağlamalar devam ediyorsa, çocukların sosyalleşmekte yaşadığı problemler göz ardı edilmemeli.

Başka çocuklara yakın olmak, aktivitelerde alışkın olmadığı materyaller kullanmak, motor becerilerini sıralı olarak kullanmak, konuşmak, planlamak, organize olmak ve daha birçok alanda duyusal olarak zorlanıyor olabilir. Çocuğunuzu gözlemleme fırsatı yakalayan öğretmeninin geri dönüşleri ve sizin gözlemleriniz ile bir uzmana başvurmak gerekebilir.

6. Çocuğunuza Anaokuluna Gitmenin Olumlu Yönlerinden Bahsedin

Eğer çocuk ev dışında veya ebeveynlerinden ayrılırken nasıl hissedeceği konusunda endişeliyse, onu sakinleştirmeye çalışın ve sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle de iyi arkadaşlıklar kurabileceğini söyleyin. Belki de çantasındaki evden anaokuluna bir jeton almasına izin verin. Bu küçük bir oyuncak ya da en sevdiği çizim ya da resim olabilir.

Son olarak, çocuğunuzun ağlamasını durdurmanın harika bir yolu onu tedavi etmektir. Çocuğa okuldan döndükten sonra bir ikram sözü verin. Bu, çocuğu okula gitmeye teşvik etmek ve çocuğun gelişimini ilerletmek içindir. Ebeveynlerin burada hatırlaması gereken şey, ikramlarda aşırıya kaçmamaları gerektiğidir. Çocuk asla bir şey yapmak için kendisine rüşvet verildiğini hissetmemelidir.

Konular :

#kreş #anaokul #ağlayan çocuk #kreşe gitmek