DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuklar Anne Babalarıyla Uyumayı Ne Zaman Bırakmalı?

Cansu Buldu ÇAN Cansu Buldu ÇAN
Yayın : 26.01.2024

"Anne babanın yanında uyumasına izin vermek çocuğa sevgi vermek değildir" diyen uzmanlar, yeni doğan bir bebeğin 6. ayından itibaren kendi odasında uyumaya alıştırılması gerektiğini vurguluyor. 

Çocukların kendi yataklarında uyumak yerine ebeveynlerinin yanında uyumak için ısrarcı davranmalarının birçok evde rastlanan zorlayıcı bir durum olduğunu dile getiren uzmanlar, çocukların kendi yataklarına yatıp tek başlarına uykuya dalmalarının çocuklar için cesaret gerektiren bir konu olduğunu söylüyor.

Yeni doğan bir bebeğin 6. ayından itibaren kendi odasında kendi yatağına alıştırılması gerektiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Nuran Katı, anne baba ile yatmanın çocuğun bağımlı bir birey olmasına neden olacağını ve çocuğun özgüvenini düşüreceğini vurguladı.

Uzman Klinik Psikolog Nuran Katı, çocuklara bağımsız uyku alışkanlığı kazandırma konusunda, anne babalara yardımcı olacak önerilerde bulundu. 

 Anne baba ile yatmak çocukta özgüvenini düşürüyor

Anne ve babaların çocuğa bir gece izin verip öteki gün kendi yatağında yatması için ısrarcı olmaları tutarsız bir davranıştır, yanlıştır.  

Anne Baba ile Uyumak Çocuğun Özgüvenini Düşürüyor 

1. Çocuklarda Uyku Sorunları 

Uyku sorunları çocuklar ve anne babalar için yorgunluğa, strese ve hayal kırıklığına neden olabilir. Ebeveynlerin çocuklarının uykusuyla ilgili yaygın şikayetlerinden bazıları şunlardır:

  • Yatağa gitmeyi reddetmek veya sızlanmak
  • Kendi başına uyumaktan korkmak
  • Anne ve babasının yatağında uyumak
  • Uykuya dalmanın uzun zaman alması veya gece boyunca sık sık uyanma
  • Yatmadan önce endişeli düşünceleriyle "sarhoş" olmak
  • Yataklarından ayrılmak ve geri dönmek istememek
  • Düzensiz ve yapılandırılmamış uyku düzenine sahip olmak
  • Gece boyunca yataktan seslenmek, ağlamak veya çığlık atmak
  • Karanlık, hayaletler, canavarlar veya soyguncular hakkında uykuya dalmayı engelleyen korkular yaşamak
  • Kabus görmesi.

Çocuklar Kaç Yaşına Kadar Anne Babasıyla Uyur? 

2. Çocuklar Kaç Yaşında Kendi Odalarında Uyur?

Çocukların kendi yataklarında uyumak yerine ebeveynlerinin yanında uyumak için ısrarcı davranmaları birçok evde rastlanan zorlayıcı bir durumdur. Çocukların kendi yataklarına yatıp tek başlarına uykuya dalmaları çocuklar için cesaret gerektiren bir konudur, çocuğun anne ve babadan ayrılması, özerkleşmesini sağlayan bir durumdur.

Yeni doğan bir bebek 6. ayından itibaren kendi odasında kendi yatağına alıştırılmalıdır. Fakat bebekten ayrılmak, sıklıkla yataktan kalkıp bebekle ilgilenmekten oluşan yorgunluk hissi ve bebeğe bir şey olacağı endişesi ile ebeveynler genellikle bebekle birlikte uyumayı tercih edebilirler.

Neden Çocuk, Anne Babasıyla Yatmamalıdır? 

3. Çocukların Anne ve Babasıyla Uyumak İstemesinin Nedenleri 

  • Çocuk anne ve babasıyla birlikte yatarak kendisini güvende hissetmek istiyor

Okul öncesi dönemdeki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birinin çocukların ebeveynleri ile birlikte uyumak istemeleridir. Bunun en büyük sebeplerinden biri çocukların yaşadıkları korku ve kaygılarıdır. 2-3 yaş itibariyle çocuklar korkulu rüyalar görmeye başlar. Çocuk anne ve babasıyla birlikte yatarak kendisini güvende hissetmek ister.

Anne ve babalar ise çocuğun korktuğunu söylemesi üzerine veya çalışan anne ve baba ise çocuklarıyla çok fazla zaman harcamadıklarını düşündükleri için yaşadıkları özlem duygusu veya vicdan azabı sebebiyle çocuklarının bu isteklerini kabul edebilirler.

Fakat anne ve babaların bu tür kabul edici davranışları durumu çözmez, aksine çocuğun korkusunu besler, bağımlı bir birey olmasına neden olur ve özgüvenini düşürür.

  • Anne babanın rolü çok büyük

Çocuğun davranışlarını değiştirme konusunda anne ve babanın rolü büyüktür. Anne ve babaların çocuğun kendi yatağında yatma konusunda kararlı ve tutarlı davranmaları çocuğun tek başına uyuma alışkanlığının gelişmesini sağlar.

Anne ve babaların çocuğa bir gece izin verip öteki gün kendi yatağında yatması için ısrarcı olmaları tutarsız bir davranıştır, yanlıştır. Çocuğun kendisini reddedilmiş ve kötü hissetmemesi için anne ve babaların kararlı davranmaları önemli bir konudur.

4. Uyku Sorunları Çocuğun Kişisel Gelişimini Engelliyor 

Ebeveynleriyle birlikte uyuyan çocukların psikolojik gelişimi diğer akranlarına göre gecikme gösterdiği bilinmektedir. Eğer çocuk bu davranışlarını devam ettirmekte ısrarcı olursa, gelecekte ihtiyacı olan güçlü bir kişiliğe sahip olamaz. Ve de aşağıdaki sorunların biri veya birkaçıyla hayatları boyu mücadele etmek zorunda kalabilirler:

  • Karar vermeme. 
  • Sosyal anksiyete
  • Kendinden emin olamama. (özgüven eksikliği)
  • Bağımsız davranış eksikliği
  • Zayıf hafıza
  • Düşük enerji
  • Tükenmişlik sendromu
  • Obezite
  • Gelecekteki uyku sorunları
  • Depresyon

Çocuklara Bağımsız Uyku Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları 

5. Çocuğu Kendi Odasında Uyumaya İkna Etme Yolları 

  • Çocuklara destek sağlanmalı

Çocuklara kendi yatağında uyumaları için destek sağlanmalıdır. Çocuk kötü ve zor bir günün ardından anne babayla uyumak isteyebilir. Bu gibi durumlarda çocuğun zorlayıcı duygularını anlatmasına izin vermek duygusal rahatlaması ve sakinleşmesini sağlar. Sakinlemesiyle birlikte çocuğun rahat bir şekilde uykuya geçiş yapmasını kolaylaştırır. Çocuk uykuya dalana kadar yanında olmak veya hikaye okuyarak uykuya geçiş yapmasını sağlamak duygusal stresini yatışmasını sağlar.

  • Çocuk karanlıktan korkuyorsa, odasında gece lambasının yakılmalı

Çocuğa kendi yatağında yatması için baskı yapmamak, sorunla ilgili anlayışla davranmak ve sorun üzerine konuşmalar yapmak bu sorunu çözmede anne babalara yardımcı olacaktır. 

Çocuklar gece ağlayarak anne ve babanın yanına yatmak için geldiklerinde, yatağa almak yerine onu kendi yatağında yatırmaları ve uyuyana kadar sırtını okşayarak ve sevgi vererek çocuğun uyumasına yardımcı olmaları ve çocuk sakinleştikten sonra yatağa geri dönmeleri gerekir. Eğer ki çocuk karanlıktan korkuyorsa, odasında gece lambasının yakılması çocuğa güvenli bir ortam sağlar.

Çocuğun kendi başına uyumasını sağlamak çocuğun özgüveninin gelişmesine ve bağımlı olmaktan ziyade bağımsız bir birey olmasına yardımcı olacaktır. Çocuğun anne ve babanın yanında uyumasına izin vermek sevgi vermek anlamına gelmez. Aksine, çocuğu bağımlı bir birey olmasına ve anne ve babadan ayrılamamasına sebebiyet verir.

6. Çocuk Anne Babasıyla Uyumaktan Vazgeçmiyorsa Bir Uzmana Danışın 

  • Israrla geceleri birlikte uyumak istiyorsa o zaman bir uzman desteği alınmalı

Çocuğun ayrı yatmayı kabullenmesi, ayrışabilmesinin psikolojik gelişimi açısından önemli bir konudur. Çocukla birlikte uyumaya devam etmek, ilerleyen yaşlarda okula gitmek istememe, anneden ayrılmak istememe, zor duygularla baş etmekte zorlanma, bireysel hareket edememe ve onay alma ihtiyacıyla bireysel kararlar verememe gibi farklı problemlerle karşılaşmaya sebebiyet verebilmektedir.

Bu psikolojik stratejilerin tutarlı kullanımıyla çocuklardaki birçok uyku sorunu 1-2 hafta gibi kısa bir sürede çözülebilir. Sorunlar bundan daha uzun süre devam ederse, ebeveynler, yatma vakti davranışlarını etkili bir şekilde yönetmenin önündeki engelleri çözmek için, sorunları bir psikologla konuşabilirler.

Uyku sorunlarının anksiyete, depresyon, zorbalık veya stres bağlamında da ortaya çıkabileceğini ve bu sorunlar ayrı ayrı ele alındığında uykunun iyileşebileceğini unutmamak önemlidir. 

Eğer ki çocuk uzun bir süre anne ve babanın tüm çabalarına rağmen sakinleşmiyorsa ve ısrarcı bir şekilde geceleri birlikte uyumak istiyorsa o zaman bir uzman desteğinin alınması gerekmektedir.

Konular :

#okul öncesi çocuklarda uyku sorunları #çocuklarda uyku sorunları #anne ve babasıyla uyuyan çocuk #yatağında uyumayan çocuk