DAVRANIŞ SORUNLARI

Küçük Çocukların Öfke Nöbeti ile Nasıl Baş Edilir? İşte, Sabrınızı ve Enerjinizi Toplamaya Yardımcı 12 Öneri 

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.12.2015 - Güncelleme : 20.09.2022

Küçük çocukların öfke nöbetleri anne babaların sıkça karşılaştığı bir sorun. Çocuklarda öfke nöbetleri genellikle 18 aylıkken başlıyor ve yeni yürümeye başlayan küçük çocuklarda bu durum oldukça yaygın. Öyle ki kimi zaman bu öfke nöbetlerine vurmak ve ısırmak da eşlik edebiliyor.

Böyle anlarda siz anne babaların sabrını ve enerjisini toplamaya yardımcı olacak uzman önerilerini sizler için araştırdık. 

Küçük Çocukların Öfke Nöbeti ile Nasıl Başedilir?

Küçük çocukların öfke nöbetleriyle baş etmenin en iyi yöntemi, oluşmamasını sağlamaktır diyor uzmanlar. Peki ama nasıl dediğinizi duyar gibiyiz. İşte, uzmanlardan işinizi kolaylaştıracak etkili öneriler. 

2-3 yaş dönemini sağlıklı bir şekilde atlatarak, ergenlik dönemine kadar sabrınızı ve enerjinizi yeniden toplayabilmeniz için Psikolojik Danışman Yasemin Beydağlı’dan ebeveynlere öneriler.  

Sabrınızı ve Enerjinizi Toplamaya Yardımcı 11 Öneri 

Anne baba olarak duygularını başka bir şekilde dışa vurmalarına yardımcı olun.  

Çocukların Öfke Nöbeti ile Nasıl Baş Edilir? 

1. Küçük Çocuklar Neden Öfke Nöbetleri Geçirir?

Bebek ve çocuk olma arasında gidip gelen 2 yaş çocuğunu mutlu etmek, kimi zaman anne babalar için oldukça yorucu olabiliyor. Çocuk gelişiminde doğal bir süreç olarak tanımlanan inatlaşma dönemi sıklıkla 2-3 yaşları arasında yaşanıyor.

Bu dönemde çocukların tipik ergenlik dönemi belirtileri gösterdikleri söylenebilir. Sinirlendiği zaman elindeki bir oyuncağını fırlatıp atabilir, duygularını çoğu zaman ağlayarak ifade eder, öfke nöbetleri geçirir, kendi isteğinin olması için elinden ne geliyorsa yapar ve yapılanlardan hiçbir şekilde memnun olmaz. 

Peki Ama Küçük Çocuklar Neden Öfke Nöbetleri Geçirir? 

Bunun bir nedeni, küçük çocukların kendilerini ifade etmek istemeleri, ancak bunun yolunu bulmakta yaşadığı zorluktur. Kendilerini hayal kırıklığına uğramış hissederler ve hayal kırıklığı bir öfke nöbeti olarak ortaya çıkar. Bir çocuk daha fazla konuşabildiğinde, sinir krizi geçirme olasılığı azalır. 4 yaşına kadar, öfke nöbetleri çok daha az yaygındır.

Küçük çocuğunuzun öfke nöbetleri ile başa çıkmanıza yardımcı olacak öneriler...

 

Öfkelenen Çocuğunuz Arkadaşına Vurduğunda...


2. Öfkesinin Nedenini Öğrenin

Çocuğunuz yorgun veya aç olabilir, bu durumda çözüm basittir. Belki başka bir çocuğa karşı hüsrana uğramış veya kıskanç hissediyor olabilir. Böyle zamanlarda çok sevecen olmasalar da zamana, ilgiye ve sevgiye ihtiyaçları olduğunu anne babalar olarak unutmayın.

3. Çocuğunuzun Öfkesini Anlayın ve Kabul Edin

Muhtemelen zaman zaman siz de aynı şekilde öfke patlamaları yaşıyorsunuzdur ama bunu başka şekillerde ifade edebilirsiniz. Yeni yürümeye başlayan küçük çocuklar da içinde bulunduğu duygusal karışıklığı ifade etme yetenekleri kısıtlı olduğu için (henüz konuşmaya başlamadıklarından) bu durum dışarıya öfke nöbeti şeklinde yansıyabiliyor.

4. Küçük Çocuğunuzun Dikkatini Dağıtacak Bir Şey Bulun

Çocuğunuzun dikkatini bir oyuncağa ya da başka bir yöne çekin. Çocuğunuzun öfke nöbeti geçirdiğini düşünüyorsanız, hemen dikkatini dağıtacak bir şey bulun. Bu, pencereden görebileceğiniz bir şey olabilir. Örneğin, "Bak! Bir kedi" diyebilirsiniz. Kendinizi olabildiğince şaşırmış yaparak onun da sizi taklit etmesini sağlayıp içinde bulunduğu ruh halinden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Parka götürmek de harika bir fikir olabilir.

Yani bir şekilde onu öfkelendiren konudan uzaklaşmasını sağlayın. Ancak bu yöntemi öfke nöbeti sırasında uygulamayın. Çocuk öfkelendiği zaman istediğinin yapıldığını fark ederse bu nöbetlerin sıklığı artacaktır. 

5. Öfkesinin Dinmesini Bekleyin

Küçük çocuğunuzun öfkesi karşısında ona bağırmanız, kızmanız pek bir anlam ifade etmez. Bu şekilde davranarak çocuğunuzun öfke nöbetini sona erdiremezsiniz. 

6. Alışverişe Çıktığınızda Hazırlıklı Olun

Küçük çocukların öfke nöbetleri genellikle dışarıda veya bir mağazada artabilir. Bu durum sizin için utanç verici olabilir ve bu hissiniz sakin kalmanızı engelleyebilir. Ama siz yine de çevrenizdeki insanlardan aldığınız bakışları görmezden gelin ve sakin kalmaya odaklanın.

Çocuğunuzun 2-3 yaş tepkilerini kişisel olarak algılamayın. Özellikle de kalabalık ortamlarda kendinizi başarısız hissetmeyin ve utanmayın. Kimse sizin kötü anne-baba olduğunuzu düşünmeyecektir.

Alışveriş gezilerini mümkün olduğunca kısa tutun. Neye ihtiyacınız olduğu hakkında konuşarak ve size yardım etmesine izin vererek çocuğunuzu alışverişe dahil etmeyi deneyin.

7. Öfke Nöbeti Geçene Kadar Eğer Müsade Ediyorsa Çocuğunuza Sarılın

Bazı ebeveynler bunu faydalı bulur, ancak mücadele eden bir çocuğu o halde tutmak zor olabilir. Genellikle, çocuğunuz öfkeli olmaktan çok üzgün olduğunda, kendinizi onunla nazikçe konuşup onu rahatlatacak kadar sakin hissettiğinizde ona sıkıca sarılmanız işe yarayabilir.

8. Çocuğunuzun Vurmasını, Isırmasını, Tekmelemesini Nasıl Önleyebilirsiniz?

Çoğu küçük çocuk ara sıra başka bir çocuğu ısırır, vurur veya iter. Yeni yürümeye başlayan çocuklar meraklıdır ve saçı çekmenin, ısırmanın can acıttığını anlamazlar. Bu, çocuğunuzun agresifleşerek büyüyeceği anlamına gelmez. 

Park gibi büyük bir alan bulun ve çocuğunuzu koşmaya ve bağırmaya teşvik edin. Çocuğunuza duygularını fark ettiğinizi bildirmek, başkalarını incitmeden kendilerini ifade etmelerini kolaylaştıracaktır. 

Ona, şuna benzer şeyler söylemeyi de deneyebilirsiniz "... hakkında kızgın hissettiğini biliyorum." Bu konuşma onun hayal kırıklıklarını anladığınızı göstermenin yanı sıra, kendi duygularını adlandırmalarına ve onlar hakkında düşünmelerine yardımcı olacaktır.

Çocuğunuza bu salgırdan davranışlarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu küçük yaşlarda öğretmeniz önemli. İşte bunu öğretmenin birkaç yolu:

Bu, çocuğunuzun bunu yapmanın kabul edilebilir olduğunu düşünmesine neden olabilir. Bunun yerine, yaptıklarının canını yaktığını ve buna izin vermeyeceğinizi açıkça belirtin.

Çocuklar genellikle üzgün veya güvensiz olma aşamalarından geçerler ve duygularını agresif olarak ifade ederler. Onları endişelendiren şeyin ne olduğunu bulmak, yardım edebilmenin ilk adımıdır. Çocuklar daha fazla ilgiye ihtiyaç duydukları için kötü davranıyor olabilirler. İyi davranışlarını överek ve kötü davranmadıklarında onları kucaklayarak onları sevdiğinizi gösterin.

 

9. Gelişiminin Bir Parçası Olduğunu Unutmayın

Bu dönem, doğal bir gelişim sürecidir. Öfke nöbetlerinde çocuğunuzun da kendisini çaresiz hissetiğini ve en az sizin kadar yıprandığını unutmayın.  Bu durumda kendinizi çaresiz hissetmeyin. Bu dönemde çocuğunuzun duygularını kontrol etme becerisinin henüz tam olarak gelişmediğini kendinize hatırlatın.  

10. Öfke Yaratacak Ortamlardan Kaçının

Öfke nöbeti ile ilgili en iyi yöntem, oluşmamalarını sağlamaya çalışmaktır. Çocuğunuzu iyi gözlemleyerek, hangi durumlarda aşırı öfkeli tepki verdiğini fark ederek öfke nöbeti yaratacak ortamlar oluşturmaktan kaçının. Eğer çocuğunuzun hayal kırıklığı nedeni ile bir öfke nöbeti geçireceğini düşünüyorsanız ona yardım isteyip istemediğini sorun.

11. Aşırı Koruyucu Anne Baba Olmayın

Yaşadığı küçük hayal kırıklıklıkları çocuğun gelecekteki problem çözme becerisinin güçlü olması açısından çok önemli deneyimlerdir. Hayal kırıklığı yaşamaması için aşırı koruyucu davranmaktan kaçının.

12. Duygularını İfade Etmesi İçin Ona Kelimeler Öğretin

Çocuğunuzun duygularını ifade ederken kullabileceği kelimeleri öğretin. Siz de gündelik yaşamda duygularınızdan örnekler vererek öğrenmesi için ona model olun. Çocuğunuza içindeki öfkeyi dışa vurması için fırsat tanıyın. Örneğin, yüksek sesle şarkı söylemek, parkta koşmak gibi.  

Aldığınız her türlü önleme rağmen çocuğunuz bir ya da birkaç kez öfke nöbeti geçirecektir. Bu durumda size önerimiz sesiz kalmanız ve sakinleşmesi için ona zaman vermeniz olacaktır. Çocuğunuz sakinleşince ona sarılarak kucağınıza alarak onunla konuşun. Bu durumla ilgili duygularınızı söyleyin ama mutlaka onu ne kadar sevdiğinizi de söyleyin. 

Konular :

Öfke Nöbeti, Yürümeye Başlayan Çocuk, Vuran Çocuk, Bağıran Çocuk