CİLT BAKIMI VE ESTETİK

Ergenlikteki Sinir Bozucu Sivilcelerden Kurtulmanın Doğal Yolları

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 08.10.2022 - Güncelleme : 10.10.2022

Ergenlikteki sinir bozucu sivilcelerden kurtulmanın doğal yollarını dermatologlara sorduk. Ağırlıklı olarak ergenlik döneminde başlayan sivilcenin her yaşta görülebildiğini söyleyen dermataloglar; ergenlik ve genç erişkinlik dönemindeki kişilerin yaklaşık yüzde 50’sinde görülen aknenin aslında her yaşta ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Ergenlikle beraber androjen hormonlarının arttığını, bunun da yağ bezlerinin aktifleşmesine ve deride yağ üretimine yol açtığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, sivilcelerden kurtulmanın yollarını anlattı.

 Ergenliğin Başbelası Sivilcelerden Kurtulmanın Yolları

Sivilcelerden kurtulmak ve önlemek için doğal tedavi yöntemlerini deneyin. 

Sivilcelerden Nasıl Kurtulurum?

1. Beslenmenin Sivilce Oluşumuna Etkisi

Vücutta artan yağ miktarı gözenekleri tıkıyor ve bu, gözeneklerin içine bakterilerin yerleşmesini kolaylaştırarak orta ve şiddetli akne oluşumuna sebep oluyor. Yapılan araştırmalar, batı tipi beslenmenin ve yüksek glisemik indeksi olan gıdaların akneyi artırdığını gösteriyor.

Özellikle akneye eğilimli bir cildin uygun bir şekilde temizlenmesi, nemlendirilmesi, gerektiğinde uygun güneş koruyucu ve makyaj ürünleri kullanılması önemli.

Genellikle sivilceler 10 veya 11 yaşında başlar ve beş ila on yıl sürer. Bu sivilceler genellikle, 20'li yaşların başındayken geçer. Bununla birlikte, bu istatistiksel bir ortalamadır ve bazıları için bu sivilceler 20'li yaşların ortalarına ve sonlarına kadar sürebilir. Onları uygun şekilde tedavi etmek, genç sivilcelerden erkenden kurtulmaya yardımcı olur.

2. Neler Sivilceye Neden Olur?

Beslenme alışkanlığı akne oluşumunu etkiliyor. Sebze, meyve ve balık tüketimi akne oluşumunu azaltıyor. Özellikle batı tipi beslenmenin ve beyaz ekmek, pirinç, mısır gevreği gibi yüksek glisemik indeksi olan gıdaların akneyi artırdığı ile ilgili kuvvetli veriler bulunuyor. Ayrıca, süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesi de akne oluşumuna sebep olabiliyor. 

Sivilceleri İçten Temizlemek İçin Nasıl Beslenilmeli?

3. A Vitamini ve E Vitamini Açısından Zengin Beslenin

A ve E vitaminlerinin eksikliği de bazen sivilcelere neden olabilir , bu nedenle bunları alımınızı artırın. A ve E vitaminlerinin takviyeleri sivilceleri etkili bir şekilde tedavi ederken, gençler için önerilmez. 

Bu vitaminlerin alımını artırmanın en güvenli yolu, bu vitaminlerden zengin meyve ve sebzeler tüketmektir. Evet, biliyoruz, gençler olarak abur cubur sizi daha çok cezbeder. Yine de sivilce sorunlarınızı gerçekten en aza indirmek istiyorsanız bu meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketmelisiniz.

A vitamini yüksek gıdalar:

  • yoğurt
  • yumurta
  • yağlı balık
  • morina karaciğeri yağı
  • peynir
  • havuç
  • tatlı patates
  • papaya
  • karpuz

E vitamini yüksek gıdalar:

  • ay çekirdeği
  • badem
  • ıspanak
  • kabak
  • fıstık ezmesi
  • kırmızı dolmalık biber

Sivilceler İçin En İyi Çözüm

4. Çay Ağacı Yağı Kullanın

Cilt bakım ürünlerinde popüler bir bileşen olan çay ağacı yağı, cilt rahatsızlıkları için mükemmel bir doğal tedavidir. Gözenekleri temizleyen ve içlerinde bakteri üremesini önleyen antimikrobiyal özellikler içerir. Çay ağacı yağı ayrıca ciltteki sebum üretimini düzenleyerek gözeneklerin ve sivilcelerin tıkanmasını önler . Bu nedenle çay ağacı yağı, genç sivilcelerden doğal olarak kurtulmak için kanıtlanmış bir çözümdür.

Çay ağacı yağını sivilceler için kullanmak için hindistancevizi veya jojoba yağına 4-5 damla damlatın ve etkilenen bölgelere sürün. Hatta bir yemek kaşığı aloe vera jeline 4-5 damla ekleyip karışımı yüzünüze uygulayabilirsiniz. Bu malzemeyi kullanmanın bir başka yolu da balın içine birkaç damla bal ekleyerek bir veya iki saat yüzünüzde bekletmektir.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, her zaman sadece birkaç damla çay ağacı yağı kullanmayı unutmayın. Çay ağacı yağını asla doğrudan yüzünüze uygulamayın. Her zaman bir taşıyıcı yağ, bal veya aloe vera jeli ile kullanın.

Lütfen dikkat: Çay ağacı yağını yüzünüze uygulamadan önce cildinize bir damla damlatın. Cildinizde herhangi bir tahrişe veya kızarıklığa neden olmazsa, ancak o zaman bu bileşeni kullanın.

5. Sivilcelerinize Yeşil Çay Uygulayın 

Yeşil çayın vücut için mükemmel bir detoks içeceği olduğunu biliyor olabilirsiniz, ancak aynı zamanda sivilcelerden doğal olarak kurtulmak için de işe yarar . Antioksidanlar, antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklerle dolu olan yeşil çay, hafif akne tedavisine yardımcı olabilir. Ek olarak, yeşil çayda bulunan polifenoller ciltte aşırı yağ salgılanmasını önler.

Yeşil çayı kullanmak için sıcak suda demleyip soğumaya bırakabilir, süzebilir ve ardından yüzünüze uygulayabilirsiniz. Yeşil çay kullanarak yüz paketleri yapmayı da deneyebilirsiniz. Çay yapraklarını çay poşetlerinden çıkarın, ılık suyla nemlendirin ve aloe vera jeli ile karıştırın. 

Bu yüz maskesi aynı zamanda sivilce tedavisi ile birlikte cildinizi rahatlatır. Ayrıca kaynamış ve süzülmüş çay yapraklarını bal ve kabartma tozu ile karıştırarak macun yapabilirsiniz. Bu, gözeneklerinizi tüm kir ve kirlerden arındıracaktır.

6. Sivilceler İçin Bal ve Tarçınlı Maskeyi Deneyin 

Doğal bir nemlendirici olan bal, antimikrobiyal özellikler içerir ve tarçın, sivilcelerden doğal olarak kurtulmak için etkili bir evde çare olarak birlikte çalışan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. En iyi sonuçlar için bu yüz paketini haftada iki kez kullanın.

Yüz maskesini hazırlamak için bir yemek kaşığı tarçın tozunu 2-3 çay kaşığı bal ile karıştırın. Bu macunu yüzünüze uygulayın ve 10 dakika içinde yıkayın.

7. Düzenli Egzersiz Yapmak Sivilceyi Önlüyor 

Evet, bir genç olarak çok çevik ve esnek olduğunuzu ve düzenli olarak egzersiz yapma ihtiyacı hissetmediğinizi biliyoruz. Bununla birlikte, bunu yapmak sadece sizi formda tutmakla kalmayacak, aynı zamanda sivilcelerden doğal olarak kurtulmanıza da yardımcı olacaktır.

Egzersiz yaptığınızda terlersiniz, bu da cildinizdeki gözeneklerin açılmasına yol açar. Gözeneklerin tıkanması aşırı yağdan kurtulabilir, böylece sivilceleri önleyebilir. Her antrenmandan sonra yüzünüzü hemen yıkadığınızdan emin olun.

Sivilceyi Önlemek İçin Balık Yiyin

8. Omega-3 Yağ Asitleri Açısından Zengin Besinler Tüketin

Omega-3 yağ asitleri anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, bu nedenle aknenin neden olduğu iltihabı hedef alarak sivilcelerden doğal olarak kurtulmanıza yardımcı olabilirler . Ayrıca aşırı sebum üretimine yol açan hormonları düzenleyerek sivilce oluşumunu önleyebilirler.

Omega-3 alımı takviyelerle sağlanabilirken, omega-3 yağ asitlerinden zengin bir beslenme düzeni sivilcelerin şiddetini azaltabilir. İşte bu yağ asitlerinin bazı diyet kaynakları:

  • Somon, ton balığı, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar
  • Keten tohumu
  • Avokado
  • Ceviz
  • Soya fasulyesi ve soya fasulyesi yağı
  • İstiridyeler
  • Chia tohumları
  • Ispanak
  • Brüksel lahanası

9. Sivilcelerden Kurtulmak İçin İzleyebileceğiniz Kolay İpuçları

Sivilceleri önlemek için uygulayabileceğiniz bazı ipuçları:

  • Cildi tahriş edebileceğinden yüzünüzü aşırı yıkamayın. Günde iki kez yıkamak yeterlidir. Daima nazik bir yüz yıkama kullanın.
  • Her gün en az 2-3 litre su için.
  • Gözeneklerinizi tıkayabileceğinden düzenli olarak yüzünüzde makyaj yapmaktan kaçının.
  • Yüzünüze dokunmaya devam etmeyin. Bu zor, biliyoruz ama ellerini yüzünüzden uzak tutun!
  • Günlük nemlendirici kullanarak cildi nemli tutun.  
  • Güneşin sert ışınları sivilceleri kötüleştirebileceğinden her gün güneş kremi kullanın.
  • Stres, mevcut sivilcenizi kötüleştirebilir, bu yüzden elinizden geldiğince iyi yönetmeye çalışın.

Sivilce İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

10. Aknelerin İz Bırakmaması İçin Tedavi Ertelenmemeli

Akne tedavisinde en çok yapılan hatalardan birinin ‘ergenlik sivilcesi’ ya da ‘kendi kendine geçer’ diyerek vakit kaybetmektir. 

Akneye eğilimli bir cildiniz varsa cildin uygun bir şekilde temizlenmesi, nemlendirilmesi, uygun güneş koruyucu ve makyaj ürünlerinin kullanılması akne oluşumunu önleyebiliyor. Nemlendirici ürünler ise su bazlı ve yağsız olmalı. İdeal akne kamufle edici ürünlerin yağlı ve komedojenik olmamasına dikkat edilmeli.

Akne oluştuktan sonra bir dermatoloğa başvurulması gerekir. Yetişkin aknesi de ergenlik aknesi de iz bırakabilir ve izlerin tedavisi akne tedavisinden çok daha uzun ve zorlu bir yol. Dolasıyla her yaşta akne hastasının düzenli olarak dermatoloğa başvurması oldukça önemli.

 Akne Tedavisi Kişiye Göre Farklılık Gösterir 

Akne tedavisinin hastanın yaşına, aknenin şiddetine, tutulum alanına ve hastanın tercihine göre farklılık gösterir. Öncelikle hastanın cildine uygun günlük cilt bakım rutinini oluşturuyoruz.

Bununla birlikte akne şiddetine uygun krem ya da ağızdan ilaç tedavilerine başlıyoruz. Akne tedavisinde sabırlı olmak çok önemli. Hastanın tedaviye uyumu ve doktor / hasta iletişimi tedavi yanıtında çok önemli.

Genellikle ayda bir kez tedavi yanıtını değerlendirmek, gerekirse değişiklik yapmak için dermatoloğa başvurulmalı. İlaçlara başlamadan önce karşılaşılabilecek yan etkiler ve tedavi süreciyle ilgili soru işaretleri doktor ile paylaşılmalı.

Akne tedavisi bittikten sonra eğer izler kaldıysa, iz şiddetine uygun krem, lazer, mezoterapi, prp, dermapen veya altın iğneli radyofrekans gibi işlemler planlanabilir” hatırlatmasında bulundu.

Konular :

#ergenlikte sivilce #sivilce için doğal çözüm #sivilceden kurtulmak  #akne #sivilce nasıl önlenir #sivilceler için en iyi çözüm