CİLT BAKIMI VE ESTETİK

Yazın Kuruyan, Yağlanan veya Lekelenen Ciltlere Özel Bakım Önerileri

Cansu Buldu ÇAN Cansu Buldu ÇAN
Yayın : 11.06.2024

Cilt sağlığını korumak ve yaşlanmayı geciktirmek için, günlük uygulanan cilt bakım rutininin üç temel adımı vardır. Cildi tahriş etmeden, kurutmadan derinlemesine temizlemek, nemlendirmek ve güneşten korunmak herkesin sürekli yapması gereken uygulamalardır.

Temel cilt bakım rutinine ihtiyaçlar doğrultusunda tonik, serum, peeling ve maske gibi adımlar da eklenebilir.

Cilt bakımı rutini özellikle cilt tipine dikkat edilerek kişiye özel oluşturulmalıdır. Bunun yanında mevsimlerin değişmesi ile birlikte cildin ihtiyaçları da değişir ve buna göre bazı değişikliklerin yapılması gerekir.

Uzman Dermatolog Dr. Gizem Pınar Sun, yaz mevsiminde yapılması gereken cilt bakımları hakkında bilgi verdi.  

Yazın Kuruyan, Yağlanan veya Lekelenen Cilt ile Baş Etmenin Yolları

Yaz için iyi bir cilt bakım rutini nasıl olmalı? İşte, yanıtı.  

Yaz Aylarında Kuru Ciltler İçin Bakım Önerileri 

1. Neden Yaz ve Kış Aylarında Farklı Cilt Bakımına İhtiyaç Duyarız?

Cildinizin ihtiyaçları yıl boyunca değişir, bu nedenle yaz aylarında tamamen yeni bir rutine ihtiyacınız olmasa da birkaç küçük değişiklik büyük bir fark yaratabilir. Bunu tıpkı kışlık gardırobunuzla yaz gardırobunuz gibi düşünebilirsiniz; temmuz ayında kalın bir yün palto giymezsiniz, öyleyse neden ağır, zengin bir nemlendirici yaz sıcaklarında kullanasınız ki?

Kış koşulları daha yoğun nemlendirme ve beslenme gerektirirken, hafif nemlendirici katmanlar sıcak havalarda daha etkilidir. Yaz mevsiminde de cildinizin neme ihtiyacı vardır; ancak cildiniz sıcak ve nemli havalarda daha fazla yağ ürettiğinden; cildinizin daha hafif, rahatlatıcı ve ferahlatıcı tutacak bir nemlendiriciye ihtiyacı olur. 

Hafif nemlendiriciler, peelingler, aktif serumlar ve güneş koruyucular yaz için sağlıklı cilt bakımı rutininin temel bileşenleridir.

Yaz Aylarında Kuru Cilt İçin Ne Yapmalı?

2. Yaz Aylarında Cilt Neye İhtiyaç Duyar?

Sağlıklı yaz cildinin her gün, gün boyu SPF'nin yanı sıra neme ihtiyacı vardır. Sıcak aylarda daha fazla terliyor ve daha fazla yağ üretiyor olsanız da, güneşe maruz kalma, nemli hava ve klima gibi çevresel kurutucuların tümü ciltte nem kaybına neden olur.

Yaz mevsiminde kuruyan, nemsiz kalmış cildiniz için hafif nemlendiriler gibi canlandırıcı, yağsız jel kıvamında bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Hassas ciltler de dahil olmak üzere tüm cilt tipleri için uygun olan, dermatologlar tarafından geliştirilen nemlendiricileri kullanmaya özen gösterin. 

  • Yaz Aylarında Cilt İçin Nasıl Bir Nemlendirici Kullanmalı? 

Hyaluronik asit, yaz aylarında taze, nemli bir cilt için son derece önemlidir. Hyaluronik asit dermatologların en sevdiği içeriktir çünkü cildinizi nemlendirerek dolgunlaştırır, böylelikle cilt daha genç ve nemli bir görünüm kazanır. Aynı zamanda ince kuru çizgilerin ve kırışıklıkların daha az belirgin görünmesini sağlar.

Hyaluronik asitin bir diğer harika özelliği de ciltte yağlı, kalın veya ağır bir his bırakmadan kalıcı bir nemlendirme sağlamasıdır. Bu, aloe vera ile birleştiğinde cildin nemlenerek yatışmasını ve parlamasını sağlar. Dolayısıyla yaz ayları için cildinize uygun bir nemlendirici seçerken bu iki özelliği mutlaka dikkate alın. 

  • Yazın Nemlendiricinizi Buzdolabında Saklayın

Hızlı ve kolay bir yaz cilt bakımı tüyosu, nemlendiricinizi cildinizi anında tazelenmek vermek için özellikle sıcak havalarda mutlaka buzdolabında saklayın. 

#Rekalm 

3. Yazın Kuru Cildinizi C ve E Vitaminleriyle Destekleyin

Bu dönemde güneş ışınlarının daha dik açılarla yeryüzüne ulaşmaya başlaması ve maruziyetin artmasıyla birlikte, güneş koruyucu kullanım sıklığının artırılması gerekir.

Güneş koruyucunun etkisini artırmak ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak için; Vitamin C ve E gibi antioksidanlardan faydalanılabilir. Maske ve peelingler ile de cilt, ölü deri hücrelerinden arındırılarak yaz sezonuna hazırlanabilir.

 

Yazın Güneş Lekelerini Önlemenin Yolları 

4. Yaz Aylarında Güneş Işığından Korunmak Çok Önemli

Yaz ayları, cildin güneş ışığına en fazla maruz kaldığı ve yağlanmanın daha yoğun hissedildiği dönemdir. Bu sebeple, yüksek SPF içeren güneş kremleri kullanmak büyük önem taşır. Yaz aylarında artan nem oranının sebum yani yağın akışkanlığını artırması, cildin gün içinde daha hızlı parlaması ve daha yağlı bir hissiyat ile sonuçlanır.

Artan terleme de yağlı ciltlerde aynı şekilde yağın akışkanlığını artırır, kuru ciltlerin ise daha çok kurumasıyla sonuçlanır. Nemlendirici adımını atlamak, derinin nem açığını kapatmak için daha fazla yağ üretmesiyle sonuçlanacaktır.

Artan yağlanma hissine aldanıp, nemlendirici kullanımı aksatılmamalıdır. Yağlı ve karma cildi olanlar yaz mevsiminde su bazlı, matlaştırıcı özellikli nemlendiriciler tercih edebilir, kuru ciltliler ise nem durumuna göre kışın kullandığından daha az yoğunlukta bir nemlendirici krem tercih edebilir.

 

Cilt Lekelerini Nasıl Önlenir?

5. Yazın Cilt Lekelerini Önlemek İçin Güneş Kremini Nasıl Kullanılmalı?

  • Güneş kremini düzenli ve yeterli miktarlarda kullanın

Güneş kremleri, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu tercih edilmeli ve suya dayanıklı olmalıdır. Güneşe çıkmadan 15 dakika önce sürülmeli ve özellikle yaz aylarında iki-üç saatte bir yenilenmelidir. 

Güneş kremi iki parmağın üzerini tamamen kaplayan miktarda yüze, kulak sırtlarına, boyun, dekolte ve el sırtlarına eşitçe dağıtılmalıdır. Eğer mayo ve bikiniyle güneşleniliyorsa tabii ki bütün vücuda güneş koruyucu sürülmelidir.

Suya girildikten sonra güneş koruyucu yenilenmelidir. Buna ek olarak güneşin dik geldiği öğle saatlerinde dışarda olmaktan kaçınılmalı, şapka, uzun kollu açık renkli kıyafetler gibi fiziksel bariyerlerden de destek alınmalıdır.

 

6. Yaz Mevsiminde Cilt Bakımı Yaptırılır mı? 

  • Yazın da güvenle yapılan kozmetik işlemler bulunuyor

Yazın kozmetik işlemler yapılmaz gibi bir inanış vardır. Ancak bütün kozmetik işlemler buna dahil değildir. Yazın daha çok ışık bazlı lazer tedavileri, deride travmaya yol açan uygulamalar ve deriyi güneşe karşı duyarlandıran işlemlerden kaçınılır. Örneğin fraksiyonel lazer gibi ablatif lazerler, damar lazeri, derin ve orta peelingler gibi işlemleri yazın yaptırmamak gerekir.

Bunun yanında yazın güvenle yapılabilen işlemler de vardır. Cilt bakımı, botulinum toksin (botoks), dermal dolgu uygulamaları, plateletten zengin plazma (PRP), mezoterapi, fokus ultrason (HIFU), fraksiyonel radyo frekans yani altın iğne gibi uygulamalar bütün sene güvenle yapılabilen işlemlerdir. Hangi işlem yapılırsa yapılsın, işlem sonrası güneş koruyucu kullanmak gerekir. 

Yazın Kuruyan, Yağlanan veya Lekelenen Ciltlere Özel Bakım Önerileri

7. Temiz, Parlak Bir Cilt İçin Cilt Bakım İpuçları 

Doğru bir cilt bakımı rutini günlük, rutin yapılan bakımla başlarken, berrak ve parlak bir cilt tonuna ulaşmak daha uzun bir süreçtir. Ancak yaz için sağlıklı bir cilt bakımı rutini uygularsanız, sonuçlar ve iyileşmeler sadece birkaç gün içinde fark edilebilir.

İşte, yaz mevsiminde berrak ve parlak bir cilde sahip olmanıza yardımcı olacak bazı cilt bakımı ipuçları:

Temizlik: Kiri, makyajı ve kirletici maddeleri ortadan kaldırmak için yüzünüzü günde iki kez (sabah ve akşam) yumuşak, sülfatsız bir temizleyici kullanarak temizleyin. Cildinizin doğal yağlarını yok edebilecek, aşındırıcı veya güçlü temizleyiciler kullanmaktan kaçının.

Eksfoliasyon: Ölü cilt hücrelerini temizlemek ve parlak cilt için haftada 1-3 kez cildinize peeling yapın. Cilt tipinize bağlı olarak, peeling veya kimyasal eksfoliyant ( alfa hidroksi asitler veya beta hidroksi asitler) gibi yumuşak bir eksfoliyant kullanabilirsiniz.

Cildiniz Nemlendirin: Cildinizin nemini ve esnekliğini korumak için, komedojenik olmayan bir nemlendirici ürün kullanın. Unutmayın, iyi nemlendirilmiş cilt genellikle doğal olarak sağlıklı bir parlaklığa sahip olur. 

Güneş Koruyucu Kullanın: Cildinizi zararlı UV radyasyonundan korumak için geniş spektrumlu ve minimum SPF 30 olan bir güneş koruyucu uygulayın. Güneş kremi cildi sağlıklı tutar ve erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur.

Diyet ve Beslenme: Meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız etler açısından zengin beslenin. Yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler gibi antioksidan bakımından zengin besinler cildin mevcut durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Yeterli miktarda antioksidan almanın iyi bir yolu, düzenli olarak antioksidan açısından zengin gıdalarla beslenmedir. İşte antioksidan dolu gıdaların bazıları:

  • Yaban mersini
  • Çilek
  • Ahududu
  • Lahana
  • Fasulye
  • Turp
  • Ispanak
  • Ayrıca cilt sağlığınız için C vitamini alımınıza da dikkat etmelisiniz. C vitamini en iyi antioksidanlardan biridir. Cildiniz için son derece gereklidir ve yaz ayları için etkili bir cilt bakım ipucudur. 

Susuz Kalmayın: Cildinizin doğal parlaklığını korumak için bol miktarda su içirin.

Yeterli Uyku: Gecelik 7-9 saat kaliteli uykuyu hedefleyin. İyi bir gece uykusu cilt yenilenmesi ve genel sağlık için kritik öneme sahiptir.

Stres Yönetimi: Meditasyon, yoga veya derin nefes egzersizleri gibi stres azaltma teknikleri kullanılmalıdır. Yüksek stres seviyeleri cilt sorunlarına neden olabilir.

Telefonunuzu ve Yastık Kılıflarını Temizleyin: Telefonunuzdan veya yastık kılıflarınızdan gelen bakteri ve kir cildinize bulaşabilir. Bunlar düzenli olarak temizlenmelidir.

Yüzünüze Dokunmaktan Kaçının : Kir ve bakteri transferini önlemek için yüzünüze ellerinizle dokunmaktan kaçının.

Evde Doğal Malzemelerle, Düzenli Maske Yapın: Cildinizi aydınlatmak ve canlandırmak için bal, yoğurt veya yulaf ezmesi gibi doğal malzemelerle, düzenli olarak ev yapımı yüz maskeleri yapın.

Göz Çevresi Kremi : Şişlik veya koyu halkalar gibi belirli sorunları gidermek için bir göz çevresi kremi uygulayın.

Düzenli Bakım: Düzenli yapılan bir cilt bakımını ritün haline getirin ve sabırlı olun; sonuçların görünmesi biraz zaman alabilir.

Bir Uzmana Danışın : Belirli bir cilt problemeniz varsa, bir dermatologdan profesyonel tavsiye ve tedavi alabilirsiniz. 

Konular :

#cilt #cilt güzelliği #cilt bakımı #kuru cilt #yağlı cilt #cilt lekeleri