Güneş Yanığı Tedavisi Nasıl Yapılır? Güneş Yanığı Nasıl Yatıştırılır?
Güneşten gelen ultraviyole ışınları 15 dakika gibi kısa bir sürede ciltte hasara neden olabilir. Güneş yanığı nasıl tedavi edilir? Güneş yanığı nasıl yatıştırılır? Güneş yanığını önlemek için nelere dikkat edilmeli? Soruların yanıtları için okumaya devam edin.
Güneş, cilde zarar veren tek yırtıcı değil maalesef. Güneşlenmek, sigara içmek ve sağlıksız beslenmek de vücudun dış tabakasını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor.
Harika yaz günleri bol bol dinlenme, eğlence ve bol güneş ışığı ile doludur. Ne yazık ki, güneşte çok fazla zaman geçirmek güneş yanığına neden olabiliyor. Aşırı güneşe maruz kaldığınızda cildiniz iltihaplı, ağrılı olabilir ve dokunulduğunda yanma hissi yaşayabilirsiniz.
Cilt kanserini önlemenin anahtarı, cildinizi nasıl güneşten koruyacağınızı bilmektir. Güneş yanığını tedavi etmek ve rahatsızlığınızı hafifletmek için yapabileceğiniz bakım önerilerini sizler için araştırdık.
Güneş Yanığı Nasıl Yatıştırılır?
İçindekiler: Güneş Yanığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Güneş Yanığının Belirtileri
- Saat 10:00 ile 14:00 Arasında Güneşten Kaçının
- Dışarıdayken Güneş Kremi Kullanın
- Solaryumdan Kaçının
- UVA ve UVB Korumalı Güneş Gözlüğü Kullanın
- Kenarlıklı Şapka Kullanın
- Güneşe Duyarlılığını Artıran İlaçlara Dikkat
- Çocuklarınızın Cildini Koruyun
- Sağlıklı Alışkanlıklar Kazanın
- Cildinizi Serin ve Nemli Tutun
- Benzokain İçeren Ürünlerden Kaçının
- Reçetesiz Bir Ağrı Kesici Alın
- Bol Bol Su İçin
- Düzenli Olarak Cildinizi Kontrol Edin
Güneş Yanığı Nasıl Önlenir?
1. Güneş Yanığının Belirtileri
Dudaklarınız, omuzlarınız, yüzünüz ve saç deriniz dahil olmak üzere vücudunuzun açıkta kalan herhangi bir kısmı güneşten yanabilir. Güneş yanığı belirtileri genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra ortaya çıkar. Bazen bu kadar çok yandığınızın farkında bile olmamanızın sebebi budur.
Ne yazık ki, güneş yanığını yatıştırmak için hızlı bir çözüm yok. Güneş yanığı olduğunda cildiniz tahriş olur. Birkaç gün sonra vücudunuz, hasarlı cildin üst tabakasını soyarak iyileşmeye başlayacaktır. Kötü bir yanığın iyileşmesi birkaç gün sürebilir.
Güneş Yanığının Neden Olduğu Kabarcıklara Dokunmayın, Onları Soymayın
Kabarcıklar oluşursa, onları patlatmayın, soymayın. Bunu yapmak yalnızca iyileşme sürecini yavaşlatır ve enfeksiyon riskini artırır. Gerekirse, kabarcıkları gazlı bezle hafifçe örtün.
Cildi Güneşten Korumanın Birkaç Yolu
2. Saat 10:00 ile 14:00 Arasında Güneşten Kaçının
Bu, güneşin en yoğun olduğu ve güneş yanığı olasılığının en yüksek olduğu zamandır. Bu saatlerde dışarıda olmanız gerekiyorsa, şemsiye, ağaç veya başka tür bir barınak kullanarak gölge arayın. Gölgedeyken bile koruyucu giysi ve güneş kremi kullanın.
3. Dışarıdayken Güneş Kremi Kullanın
Daha yüksek bir güneş koruma faktörü sayısı, artan korumayı gösterir. En az 30 faktörlü (SPF 30) bir güneş koruyucu tercih edilmeli. Bulutlu veya serin günlerde bile güneş kremi kullanın, çünkü güneş ışınları cilde zarar vermeye devam eder.
Güneş koruyucunuzu mümkünse her iki saatte bir yeniden uygulayın. Ayrıca yüzdükten sonra veya terlediğinizde tekrar uygulamanız gerekir.
Güneş kreminin son kullanma tarihini kontrol edin; raf ömrü genellikle üç yıldır, yüksek sıcaklıklarda depolanmışsa bu süre daha da azdır.
Solaryum, cilt kanseri riskini artıran zararlı ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışınları üretir. Ayrıca solaryumun "temel bronzluk" elde etmek için kullanılmasının güneş yanığı riskinizi azaltacağına dair kanıtlanmış bir kanıt da yoktur. Bunun ötesinde, solaryum kullanımı katarakt ve oküler melanom gelişme şansını artırır.
5. UVA ve UVB Korumalı Güneş Gözlüğü Kullanın
Uygun, koruyucu güneş gözlükleri, göz çevresindeki hassas cildin yanı sıra kataraktın zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.
Geniş kenarlı bir şapka yüzünüzü, kulaklarınızı ve boynunuzu koruyabilir. Beyzbol şapkası takıyorsanız boynunuza ve kulaklarınıza güneş kremi sürmeyi unutmayın. Ayrıca, açıkta kalan alanları kapatan koruyucu giysiler tercih edebilirsiniz.
7. Güneşe Duyarlılığını Artıran İlaçlara Dikkat
Bazı antibiyotikler ve reçetesiz satılan ilaçlar, sizi güneş ışığına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Yaygın ilaçlar arasında antihistaminikler; aspirin veya ibuprofen dahil nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar; bazı antibiyotikler; antidepresanlar; antipsikotikler ve bazı oral diyabetik ilaçlar başta gelir.
İlaç yan etkileri konusunda mutlaka doktorunuza danışın.
8. Çocuklarınızın Cildini Koruyun
6 aydan küçük çocuklar güneş kremi kullanmamalı, koruyucu giysi ve gölge ile güneş ışınlarından korunmalıdır. 6 aylık ve daha büyük çocuklara açık havada düzenli olarak güneş koruyucu uygulanmalıdır.
Haberimizde, güneş yanığı nasıl yatıştırılır sorusunun yanıtını bulacaksınız.
Güneş Yanığını Önlemek İçin Güneş Koruyucu Kullanın
9. Sağlıklı Alışkanlıklar Kazanın
Davranışlarınız ve alışkanlıklarınız cildinizin sağlığını etkiler. Sigara içmeyin çünkü cildinizdeki kolajen ve elastine zarar verir. Cildinize bakım yaparken, uçucu yağları cildinizden uzaklaştırabilecek sıcak duşları sınırlandırırken yumuşak sabunlar ve günlük nemlendiriciler kullanın.
Nemli kalmak için bol su içirin ve cildinizin tazelenmiş görünmesini sağlamak için düzenli uyuyun.
10. Cildinizi Serin ve Nemli Tutun
Etkilenen cilde günde birkaç kez soğuk suyla nemlendirilmiş bir havlu gibi soğuk kompresler uygulayın. Veya karbonat katılmış soğuk bir banyo yapın.
Etkilenen cilde günde birkaç kez aloe vera losyonu, nemlendirici krem veya reçetesiz satılan %1 hidrokortizon kremi uygulayın.
Ekstra yatıştırıcı rahatlık için uygulamadan önce ürünü buzdolabında soğutmayı deneyin. Cildi daha da kurutabilecek alkol içeren ürünlerden kaçının.
11. Benzokain İçeren Ürünlerden Kaçının
Benzokain gibi anestezik içeren güneş yanığı tedavi ürünlerine dikkat edin. Bu ürünlerin etkili olduğuna dair çok az kanıt var. Bazı durumlarda cildi tahriş edebilirler.
Benzokain, kanın taşıyabileceği oksijen miktarını azaltan nadir fakat ciddi ve bazen ölümcül bir durumla ilişkilendirilmiştir. En çok bu yaş grubu etkilendiğinden, bir sağlık uzmanının gözetimi olmadan 2 yaşından küçük çocuklarda benzokain kullanmayın. Yetişkinseniz, asla önerilen benzokain dozundan fazlasını kullanmayın ve mutlaka doktorunuza danışın.
12. Reçetesiz Bir Ağrı Kesici Alın
Gerekirse, kızarıklık ve ağrı azalıncaya kadar etiket talimatlarına göre aspirin veya ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaçlar alın.
Çocuklara veya gençlere aspirin vermeyin. Nadir de olsa potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan reye sendromuna neden olabilir.
Soyulan cildinizi nazikçe tedavi edin. Birkaç gün içinde, etkilenen bölge soyulmaya başlayabilir. Bu basitçe vücudunuzun hasarlı cildin üst tabakasından kurtulma yöntemidir. Cildiniz soyulurken nemlendirici krem kullanmaya devam edin.
Bu dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur.
Güneş yanığınız vücudunuzun büyük bir bölümünü kabarcıklarla kaplıyorsa, güneş yanığına yüksek ateş veya şiddetli ağrı eşlik ediyorsa veya şiddetli güneş yanığı birkaç gün içinde iyileşmeye başlamazsa, mutlaka alanında uzman bir doktora başvurun.
Gelecekteki güneş yanığı olaylarını önlemek için güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremini uygulayın.
Güneş koruyucu krem seçerken, ultraviyole A ve ultraviyole B radyasyonuna karşı koruma sağlayan ve güneş koruma faktörü en az 15 olan geniş spektrumlu bir ürün seçin.
Güneş yanığını daha olası hale getiren ilaçlar alıyorsanız güneşte dikkatli olun. Yaygın bir örnek, akne için ağızdan alınan tetrasiklindir. Son olarak, dışarıdayken sağduyunuzu kullanın. Mümkün olduğunca güneşten vücudunuzu koruyun ve gölgede kalın.
14. Düzenli Olarak Cildinizi Kontrol Edin
Benlerde, çillerde veya doğum lekelerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın. Ek olarak, meydana gelen yeni cilt değişikliklerini izleyin. Görülmesi zor bölgeleri değerlendirmek için bir ayna kullanın veya dermatoloğunuza göstererek cilt değerlendirmeleri yaptırın.
Güneş Yanığı, Güneşten Korunmak, Cilt Yanığı