GENEL SAĞLIK

Güneş Yanığını Tedavi Etmenin En Kolay Yolu

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.07.2018 - Güncelleme : 17.07.2022

 

Güneş Yanığını Tedavi Etmenin En Kolay Yolu

 

Güneş yanığı cildinizde ciddi hasara sebep olur. Hatta cilt kanserine neden olan  lezyonların oluşmasına dahi neden olabilir. Peki ama güneş yanığı sonrası cilt nasıl tedavi edilir? Doğal tedavi yöntemleri nelerdir? Güneş yanığının neden olduğu küçük su kabarcıkları nasıl tedavi edilmeli? Güneş yanığının neden olduğu ağrıları gidermek için ne yapmalı? Güneş yanığını doğal ve tıbbi yollardan tedavi etmek için en basit çözümleri sizler için derledik.

 

 

Güneş Yanığı Sonrası Oluşan Küçük Su Kabarıklarını Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?

 

1) Ilık duş alın: Öncelikle serin bir duş almak yapmanız gereken ilk şeydir.

 

 

2) Bol bol su için (en az 2 Litre): Vücudunuzun kaybettiği suyu geri kazanmasını ve cildinizin nemli kalmasını sağlar.

 

3) Aloe veralı nemlendirici bir krem sürün: Cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyle tüm vücudunuzu iyice nemlendirin. 

 

4)Hidrokortizonlu krem süren (çocuklar için uygun değildir): Cildinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı içerikte bir krem sizin için daha uygun olacaktır. Güneş yanığını tedavi eden en iyi ürünler E veya C vitamini barındıran hidrokortizon kremlerdir. Yalnız bu içerikte bir yanık kremi küçük çocuklara (özellikle de 2 yaş altı) kesinlikle uygulanmamalıdır.

  

5) Kabarcıkların Üzerine Antibiyotikli Merhem Sürün ve Gevşek Bir Bandaj ile Kapatın:

 

Yanığın neden olduğu kabarcıklarda enfeksiyon oluşma olasılığı yüksek olduğu için o bölgeyi olabildiğinde temiz tutmaya gayret etmelisiniz.

 

Kabarcıklara  temiz bir iğnenin (alkolle iğnenin ucunu temizleyebilirsiniz) ucunu hafifçe değdirerek içindeki sıvının boşalmasını sağlayabilirsiniz.  Ya da kabarcıkların üzerini temiz parmağınızla hafifçe bastırarak da içindeki sıvıyı boşaltabilirsiniz.

 

Daha sona o bölgeyi yıkayın ve hafifçe kurulayın.

 

Güneş yanığının oluşturduğu kabarcıkları giysilerinizle veya herhangi bir şeyle temas etmesini önlemek için gevşek bir bandaj ile yanık olan bölgeyi kapatmanız en doğrusudur. Bir antibiyotikli merhem sürdükten sonra gevşek bir bandaj ile yanığın üzerini kapatabilirsiniz.

 

Cildinize alkol veya iyot gibi güçlü dezenfektanlar kullanmaktan kaçının, bunlar cildinizde yara izlerinin kalmasına neden olabilir.

 

Güneş Yanığının Ağrısını Gidermek İçin Ne Yapmalı?

Cildinize zarar vermenin dışında güneş yanığı aynı zamanda baş ağrısına ve hafif ateşe de neden olabilir. Anti-inflamatuar grubundaki ilaçlar ateş ve ağrıyı tedavi etmenin en basit ve etkili yoludur. Ateş ve ağrı kesici ilaç yalnızca ağrıyı tedavi etmez; cildinizin hızla iyileşmesini sağlar, kızarıklıkları ve şişmeyi azaltır.

 

Doğal Yollarla Güneş Yanığı Tedavisi İçin Ne Yapabilirsiniz?

 

Eğer ağrı kesici kullanmak istemiyor, cildinizin üzerine herhangi bir kozmetik ürün sürmekten çekiniyorsanız, doğal tedavi edicilerden faydalanabilirsiniz.

 

Bunun için mutfağınızdaki hangi malzemenin yanığı tedavi ettiğini bilmeniz önemlidir. Yoğurt, elma sirkesi ve yeşil çay cildinizi yatıştırır ve yanıkların iyileşme sürecini hızlandırır.

 

Güneş Yanığını Tedavi Etmenin En Kolay Yolu

 

Güneş Yanığını Tedavi Etmenin En Kolay Yolu 

 

Ayrıca salatalık ve patates dilimleri de yanığın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Çiğ yumurta beyazının da yine güneş yanığını tedavi edici özelliği vardır.

 

Güneş Yanığını Tedavi Etmenin En Kolay Yolu

 

 

Güneş Yanığını Tedavi Etmenin En Kolay Yolu

 

E vitamini ve lavanta esansiyel yağı da derinin soyulmasını önleyen, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan doğal tedavi edici yöntemlerden biridir.

 

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

 

Ciddi güneş yanıklarında, ciltte hassaslık, ağrı, şişme ve su toplama meydana gelir. Yanıkla beraber baş ağrısı, üşüme veya ateş de görülüyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekir.

Konular :