DOĞUM VE SONRASI

En Güvenli Doğum Normal Doğumdur

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.01.2015

En Guvenli Dogum Normal Dogumdur

Doğum, halen nasıl başladığı tam olarak bilinmeyen mucizevi bir süreçtir. Tıbbi bakım olanaklarının yetersiz olduğu eski dönemlerde, normal doğum, anne ve bebek için bilinmezlerle dolu birçok tehlike içerirken; günümüz tıbbı, normal doğum ile anne ve bebeği sağlıklı bir şekilde buluşturmayı başarmaktadır.

Normal doğumun anne ve bebek açısından en güvenlidoğum şekli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve DoğumUzmanı Op. Dr. Mehmet Öztürkmen, normal doğumu güvenilir kılan uygulamaları anlatı.

1) Doğum Sancıları İlaçla Hafifletilebilir

Kendiliğinden başlamış bir doğumda, doğum sancıları düzenli ise herhangi bir sancı verici ilaç gerekmez. Ancak sancıların, doğumun gerçekleşmesi için yetersiz olduğu durumlarda doğumu başlatmak için belirli dozlarda ve kontrollü olarak ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, gebede kendiliğinden oluşan sancılardan daha yoğun bir ağrı hissine neden olmamaktadır.

2) Doğum süresi uzarsa bebeğin kalp atışı izlenir

Herhangi bir risk düşünülmeyen doğumlarda bebeğin kalp atışları belli aralıklarla kaydedilmektedir. Bazı durumlarda ise kalp atışlarının daha sık ve uzun süreler izlenmesi gerekir. Özellikle suyun az olduğu, daha önce kalp atışlarında düşmeler izlenen veya uzamış doğumlarda bu ihtiyaç artmaktadır.

3) Basit Müdahalelerle Normal Doğum Artık Daha Kolay

Bazı doğumlarda su kesesi kendiliğinden açılırken, bazı doğumlarda ise rahim ağzı açıklığı ilerlemesine rağmen bu durum gerçekleşmeyebilir. Gerekli görüldüğünde basit bir müdahale ile su kesesi açılmakta, böylece doğum hızlandırılmakta ve bebeğin kakasını yapıp yapmadığı da anlaşılmaktadır.

En Guvenli Dogum Normal Dogumdur

4) Yoğun Ağrı Olduğu Durumlarda Edidural Anestezi Önerilebilir

Normal doğum yaklaşık 8-14 saat arası sürebilen sancılı bir süreç sonunda gerçekleşmektedir. Doğum öncesi yeterince motive edilen ve ağrı eşiği yüksek gebeler, doğum ağrısı ile gayet rahat baş edebilmektedir. Bazı gebelerde ise yoğun ağrı kesme ihtiyacı hissedilmektedir. Bunun için kullanılan epidural anestezi, doğum ağrısının hissedilmesini oldukça başarılı bir şekilde önleyen ve doğum sürecinde aksaklığa yol açmayan güvenli bir yöntemdir.

Eğer Bebek Çok İriyse Yine de Normal Doğum Tercih Edilebilir mi?

Özellikle iri bebeklerde doğum zorlaşabilir. Bebeğin doğum kanalından çıkması zorlaşarak ilerlemesi durabilir. Bu durumda rahmin en tepe noktasından uygulanan hafif bir bası ile bebeğin ilerlemesine yardımcı olunmaktadır. Ender durumlarda vajinal kanaldan uygulanan forseps –vakum gibi aletlerle doğum sağlanmaktadır. Bebeğin başının büyüklüğü nedeniyle doğumun zorlaşması durumunda, düzgün bir doğum kesisi (epizyotomi) yapılarak doğum sağlanmaktadır. Doğum sonrası kesi kolaylıkla onarılmaktadır.

Konular :