HAMİLELİK DÖNEMİ

Gebelikte Anne Ne ise Bebek de Odur

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.10.2013

Gebelikte Anne Ne ise Bebek de Odur

Bebeğin beyin gelişiminde en önemli dış faktör beslenmedir. Çocuğun zekâ gelişiminin, annenin hamilelik dönemi ve doğumdan 6 yaşına kadar olan dönemindeki beslenmesiyle doğrudan ilişkili olduğu bilinir. Hamilelikte ve bebeğin ilk aylarındaki bu özel dönemi en verimli şekilde geçirerek onun zekâ gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Uzmanlar bebeğin sağlıklı vezeki olması için bakın anne adaylarına neleri öneriyorlar.

Bebeğiniz Zeki ve Sağlıklı Olsun İstiyorsanız Bu7 Öneriye Dikkat Edin

1)Stres

Yapılan araştırmalar hamileliğinde stres altında olan anne adaylarının rahimlerine yeterince kan gitmediğini ve bu nedenle bebeğin beyin gelişiminin olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Hamilelikte söz konusu olan herhangi bir stres durumunda psikolojik yardım alınması öneriliyor

2)Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 hamilelikte düzenli olarak yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Omega-3 yağ asitleri çocuğun görüşüyle birlikte rahim gelişimi için de önemlidir.

3)Kolin

Kolin maddesi beyindeki hafıza ve öğrenme bölümlerinin gelişiminde önemli rol oynar. Hamilelikte günde 450 mg kolin alınmalıdır. Emziren anneler için ise bu oran 550 mg'dır. Kolin yumurta, dana eti ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunur.

4)Sağlıklı Dişler

Anne adayınınr ağız sağlığı hamilelikte çok önemlidir. Düşük kilolu doğum ve prematüre riski diş sorunları yaşayan annelerde daha yüksektir. Ayrıca bu annelerin bebekleri öğrenme güçlüğü çekebilir. Hamilelikte diş sağlığını korumaya ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Diş sağlığını bozacak besinlerden kaçının.

Gebelikte Anne Ne ise Bebek de Odur

5)Folik Asit Alımı

Bazen gebelerimize, bebeğin zekasının daha iyi olması ve nöral tüp defekti dediğimiz hastalıktan korunmak için folik asit almasını öneriyoruz. Anne adaylarına folik asidi genellikle gebe kalmadan üç ay öncesinde almaya başlayıp sonrasında da gebeliğinin ilk üç ayında devam etmesini öneriyoruz.

Folik asit DNA sentezinde (bu bizim yapı taşımızdır, yani insanı insan yapan tek maddedir) ve sinir sistemi ile omurilik sıvısı üzerinde etkilidir. Folit asit eksikliği, demir eksikliğinden sonra en sık görülen kansızlık nedenidir. Bu durum ileride zeka düşüklüğüne sebebiyet verebilir. En çok marul ve ıspanakgibi yeşil yapraklı bitkilerde, anne sütünde, karaciğer, böbrek ve ette bulunur. Eksikliğinde çocuklarda yorgunluk, dikkat süresinde azalma, huzursuzluk ve baş ağrısı olabilir.

6)DHA İçeren Besinleri Tüketin

Beyin gelişimi üzerinde önemli yeri olan bir madde de DHA dediğimiz Dokosa Heksaenoik Asit’tir. Her ne kadar bebek, esas ilk üç ayda şekillense de beyin, hamileliğin son üç ayında hızlı büyür. Buna istinaden de beynin DHA içeriği artar. Bu ihtiyaç doğum sonrası ilk yılda da devam eder. Bu nedenle de gebelerin, özellikle hamileliklerinin son üç ayında, DHA içeren besinleri sıkça tüketmeleri gerekir. Bu madde emzirirken süte geçtiği için, bebeğe süt verildiği sürece de bu devam etmelidir.

Tabii ki eğer bu madde eksik olursa çeşitli bozukluklar ortaya çıkar. DHA sadece bebeklik döneminde değil, hayatın her aşamasında karşımıza çıkabilir. Bunama, depresyon, hafıza kayıpları gibi olmasını istemediğimiz durumlarla karşılaşmamak için bunun desteklenmesi önemlidir.

DHA içeren besinler hangileri?

Özellikle hamilelik döneminde somon, levrek, dilbalığı ve uskumru gibi balık çeşitlerini tüketmek gerekir. Gebelere balığı haftada en az iki defa yemeleri gerekiyor. Beyin gelişiminde diğer bir madde proteinlerdir. Annelerin de dediği gibi ne varsa ette, sütte, yumurtada ve yoğurtta var.

Sabah güçlü bir kahvaltı, günün en özel yemeği olmalıdır. Her gün yumurta ya da haftada en az üç-dört yumurta, en az iki-üç dilim peynir, bir bardak süt kahvaltının olmazsa olmazı olmalıdır. Eğer böyle kaliteli bir yemek yenirse, beyin performansı olumlu yönde etkilenir, konsantrasyon artar, beceri ve iletişim güçlenir, algılama ve dikkat yükselir.

7) Hamilelikte B vitamini Alımını Önemseyin

Gebelikte, özellikle de üçüncü aydan sonra vitamin desteğinin öneminden bahsederiz. B grubu vitaminler (Sakatatlar, balık, bulgur ve börülce, bezelyede bulunur), kalsiyum, magnezyum (beyin yeterince magnezyum alamazsa, kişide depresyon, sinirlilik, tike benzer kas atmaları meydana gelebilir. En fazla börülce ve cevizde bulunur) önemli maddelerdir.

Konular :