HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunabilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.05.2024

 

Hamilelik, anne adayları için hem ruhsal hem de fiziksel olarak hassas bir dönemin başlangıcıdır. Bu dönemde hamilelikte değişen hormonal denge, vücudu bazı bakterilere karşı savunmasız bırakır. Bu nedenle, özellikle ağız mukozasının etkilendiği hamilelik döneminde ağız hijyeninin ve diş tedavisinin sürdürülmesi son derece önemlidir.

Kadın ağız ve diş sağlığı, gebelik ve hormonal değişimlerin kadınların sağlığını etkilemesi nedeniyle büyük önem taşıyor. Hamilelik döneminde özellikle ilk üç ay içinde değişen hormonlar, anne vücudunun bebeği taşıması için hazırladığı vücut direncini değiştiriyor. Hamilelik öncesi kişinin diş eti problemi varsa, bu hamilelik döneminde ciddi sıkıntı yaratıyor.

Gebelik dönemi başlamadan mutlaka diş hekimine gidilerek diş ve diş eti problemlerinin önüne geçilmesi gerektiğini savunan, Güzin Kırsaçlıoğlu, gebelik sürecinde de bu bakımın ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunabilir

 Kadın doğum uzmanının belirttiği özel bir durum olmadığı sürece hamilelikte diş tedavisi yapılabilmektedir. 

Hamileliğin Diş Sağlığına Etkileri Nelerdir?

1. Hamileliğin Diş Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Hormonal değişiklikler aynı zamanda ağız salgılarını da etkiler. Karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de reflü, mide bulantısı ve kusma sürecinde ağızdaki asit oranının artması sonucu diş dokusunda ve diş etlerinde meydana gelen hasarlardır. Aynı zamanda hormonlara bağlı olarak diş eti şişmeleriyle de sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Hamilelikte daha sık yemek yediğiniz için ağız hijyeninizi eskisi gibi sağlıklı tutmak için biraz daha çaba göstermeniz gerekiyor. Günde en az 2 defa diş fırçalama alışkanlığının hamilelik döneminde en az 3 defaya kadar arttırılması gerekmektedir. Aynı zamanda hamilelik döneminde diş tedavisi için düzenli diş kontrolleri yapılmalı , bazı durumlarda diş kontrolleri artırılmalıdır.

Hamilelikte sık karşılaşılan bir diğer sorun ise diş sıkmadır. Uyku kalitesi bozuldukça diş sıkma sorunu da artıyor. Sıkma sonucu kulak, boyun ve omuz bölgelerinde gerginlik ve ağrı oluşabileceği gibi günlük yaşam da olumsuz etkilenebilir.

Kadınların ağız ve diş sağlığının erkeklerden farklı olmasının en büyük nedeni kadınlarda östrojen hormonunun hâkimiyeti ve değişimi olarak biliniyor. Ayrıca kadınlarda kemik yapısının yoğunluğunun erkeklerden farklı olması da dişleri saran ve koruyan kemiği etkiliyor. Bütün bu durumlar düzenli diş hekimi kontrolleri ile düzenlenebiliyor. 

Hamilelikte Hangi Acil Diş Tedavileri Yapılabilir?

2. Hamilelikte Diş Tedavisi

Hamilelik döneminde yapılabilecek başlıca diş tedavileri şunlardır:

2.1. Hamilelikte Diş Tedavisinde Diş Temizliği

Kadın doğum uzmanının belirttiği özel bir durum olmadığı sürece hamilelikte diş temizliği yapılmasının bir sakıncası yoktur.

2.2. Hamilelikte Diş Çekimi

Diş çekimi, diş hekimlerinin hamilelik süreci dışında başvurduğu son yöntemlerden biridir. Bu nedenle diş çekimi öncesinde dolgu, kanal tedavisi, kaplama gibi yöntemler değerlendirilir.

Hamilelik döneminde kadın doğum uzmanının izni ile lokal anestezi uygulanabilir. Bebeğe herhangi bir etki yapma şansı çok azdır.

Tedavi edilmeyen dişin bebeğe etki oranı anesteziye göre çok daha yüksektir. Bu nedenle çekilmesi gereken bir diş varsa vakit geçirilmeden çekilmelidir.

2.3. Hamilelikte Diş Röntgeni 

Diş röntgeninin hamilelik sırasında bebeğe çok az etkisi olduğu kabul edilir. Ancak doktorlar kırık, iltihap gibi acil durumlar dışında röntgen çekilmesini tercih etmezler. Bu gibi durumlarda karnı kapatan kurşun yelek ile röntgen çekilir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunabilir

2.4. Hamililekte Çürük Tedavisi

Kadın doğum uzmanından herhangi bir itiraz gelmediği sürece hamilelikte diş çürüğünün tedavisi mümkündür.

2.5. Hamilelikte Kök Kanal Tedavisi

Hamilelik döneminde anne adayına da kanal tedavisi uygulanabilmektedir. İleri teknoloji, döner aletler ve apex locator adı verilen kök ucu bulucu cihaz sayesinde röntgen ışınlarına gerek kalmadan uygulama yapılabilmektedir. Ancak annenin rahatlığı açısından acil değilse doğum sonrasına ertelenir.

Hamilelikte Dişlerinizi Sağlıklı Tutmak İçin Yapabilecekleriniz

3. Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalı?

Gebelik döneminde her ay mevcut değişimler, direkt diş ve diş eti sağlığını etkiliyor. Ağız ve diş sağlığını korumak adına beslenme alışkanlıkları ve diş dostu birtakım ürünleri kullanmanın oldukça önemlidir.

Ada çayı, yeşil çay, elma, çilek ve kivi gibi besinler dişin yüzeyinde temizleyici bir görev üstleniyor. Diş etlerini koruyan en önemli vitamin C vitaminidir. C vitaminin içerdiği asit nedeniyle, meyve ve sebze tüketiminin ardından diş fırçalarken kullanılan macunun asit dengeleyici olması çok önemlidir.

Meyve ve sebze, özellikle çiğ sebzeler salata olarak tüketildiğinde içerisindeki sirke ve limon diş minelerini aşındırır. Kadın ağız ve diş sağlığını korumada etkin olan yiyecek ve içecekler bunlardır. Ayrıca diş fırçası ve macun seçimi de kadınlarda gebelik döneminde kendi diş boyutlarına göre olmalıdır.

Konular :

#hamilelikte ağız ve diş sağlığı #gebelikte diş ağrısı #gebelikte diş sağlığı #hamilelikte diş sağlığı #hamilelikte dişçiye gitmek