HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelik ve Sabah Bulantıları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.10.2010 - Güncelleme : 23.01.2024

Sabah bulantısı gebelikte sık görülen bir semptomdur. Aslında, bütün hamile kadınların yarısından fazlası bir süre sabah bulantısı yaşamaktadırlar. Bulantı en çok ilk üç aylık dönemde görülse de bazen de hamileliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. İşte size bulantılarınızın azalmasını sağlayıcı uzman önerileri.

Hamilelik ve Sabah Bulantıları

Sık Sık Yemek Önemli

Genellikle sabah bulantısı olarak bilinen hamilelikte bulantı ve kusma, hamileliğin erken dönemlerinde çok yaygındır.

Günün veya gecenin herhangi bir saatinde sizi etkileyebilir veya gün boyu kendinizi hasta hissedebilirsiniz.

Sabah bulantısı rahatsız edicidir ve günlük yaşamınızı önemli ölçüde etkiler.Ancak genellikle hamileliğinizin 16 ila 20. haftalarında düzelir ve bebeğinizi herhangi bir artan riske sokmaz.

Hiperemezis gravidarumadı verilen ciddi bir hamilelik hastalığının ortaya çıkma şansı vardır.Bu ciddi olabilir ve vücudunuza yeterince sıvı alamama (dehidrasyon) veya diyetinizden yeterli miktarda besin alamama (yetersizbeslenme) ihtimali vardır.Bazen hastanede uzman tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Bazenidrar yolu enfeksiyonları da bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Sabah bulantılarını önleyebilmek için her üç saatte bir yemek yemeye gayret edin. Gebelikteki bulantıları en aza indirebilmek için midenizi uzun süre aç bırakmamanız gerekiyor. Mideniz boş olduğu zaman asit birikebilir ve bu tahriş midenizin ekşimesine ve kusmalara neden olabilir. Düşük kan şekeri, bulantıları tetiklediğinden sık sık az yemek bulantılarınızın azalmasına yardımcı olur.

Sindirimi kolay yiyecekleri tercih edin

Sabah bulantılarını önlemek için, karbonhidrat yönünden zengin ve yağ oranı düşük olan yumuşak gıdalar tüketmeye çalışın. Kraker, tost, simit, tahıllı ekmek veya makarnayla güne başlayabilirsiniz.

Hamileliğin erken döneminde sabah bulantısını nasıl durdurabilirim?

Muz, pirinç, elma püresi ve kızarmış ekmek gibi yumuşak yiyeceklerin sindirimi kolay olabilir. Zencefil içeren yiyeceklerin yanı sıra tuzlu yiyecekler de faydalı olabilir. Sık sık atıştırma yapın. Sabah yataktan kalkmadan önce birkaç tuzlu kraker veya bir parça kuru ekmek yiyebilirsiniz.

Bu Gıdalardan Kaçının

Yağlı, baharatlı ve karbonhidrat değeri yüksek gıdalar sabah bulantılarınızı tetikleme eğilimindedirler. Tavuk ve patates kızartması gibi yağda kızartılmış gıdalardan kaçının. Gebeliğe bağlı bulantıyı önlemek için hamburger gibi yağlı gıdalar, pastırmalar ve türevlerinden de kaçınmanız gerekiyor. Hamile kadınlar kokuya karşı aşırı derecede duyarlı olduklarından bulantıyı tetikleyecek ağır kokulu gıdalardan kaçınılmalıdır.

Bulantıyı Engelleyici Bitkiler

Bazı gıdalar hamilelik bulantıları azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin, zencefil. Zencefilli şekerler, limon da mide bulantınızı azaltabilir. Tuzlu gıdalar da tatlılara oranla bulantınıza engel olabilen yiyeceklerdendir.

Konular :