HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelikte Tiroidin Aşırı Çalıştığı Nasıl Anlaşılır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.03.2016

Hamilelikte Tiroidin Aşırı Çalıştığı Nasıl Anlaşılır

Gebelik sırasındaki hipertiroidi, hem anne hem de bebek açısından risk oluşturmaktadır.Kimi zaman bebekte zeka geriliğine neden olan gebelik hipertiroidi nedir? Belirtileri nelerdir? Kimler risk altında? Nasıl tedavi edilir?

Özellikle ailesinde guatr ve tiroid hastalığı olanların daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Yazıcıoğlu gebelik öncesi, sırası ve sonrasında oluşan hipertiroidi hakkında bilgi verdi.

Bebekte Zeka Geriliğine Neden Olabiliyor

Unutkanlık, kilo artışı, yorgunluk gibi şikayetlerle ortaya çıkan tiroid hastalığı, tiroidin az ya da çok çalışmasından kaynaklanıyor. Özellikle gebelik döneminde tiroid bezlerinin hem fonksiyon hem de boyutlarında oluşan değişiklikler hipertiroide yol açabiliyor. Bebekte gelişim bozukluğu ve zeka geriliğine neden olabilen hastalığın tedavisi de dikkat ve özen gerektiriyor.

20-40 yaş arası kadınlar tiroid kontrolünden geçmeli

Tiroid bezinin az çalışması olan hipotiroidi, gebeliği zorlaştırırken, çok çalışması anlamına gelen hipertiroidi ise gebelik kayıplarına ve erken doğuma yol açabilir. Bu nedenle gebelik planlayan anne adayları için tiroid bezinin normal çalışması büyük önem taşımaktadır.

Gebelik Planlayanlar Gerekli İncelemeleri Önceden Yaptırmalı

Gebelik planlayan ya da erken dönemde gebeliği olan kadınlarda tiroid bezinin muayene edilmesi ve gerekli incelemelerin yapılması gerekir. Hipertiroidizm diye adlandırılan tiroidin aşırı çalışması, metabolizmayı büyük oranda etkilemekte ve en çok doğurganlık çağında olan 20 ile 40 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir.

Tiroidin Aşırı Çalıştığının Belirtileri Nelerdir?

• Nabızda yükselme

• Ateş basması gibi şikayetler oluşmaktadır.

• Ellerde titreme

• Yeterince beslenmeye rağmen kilo kaybı

• Kronik yorgunluk hissi ve rahat uyuyamama

• Kendini sinirli ve endişeli hissetme

Kimler Risk Altında?

Gebelik sırasındaki hipertiroidi, hem anne hem de bebek açısından risk oluşturmaktadır. Bu dönemde tiroid fonksiyonları kontrol edilmediğinde, anne adayında yüksek tansiyon gelişebilir. Bu durum; düşük, erken doğum ve düşük doğum kilosuna sahip bebek riskine yol açmaktadır. Hipertiroidi hastalarında kanda T3 ve/veya T4 hormon düzeylerinde artış saptanmaktadır. Bu nedenle özellikle gebelik döneminde düzenli kan tahlili yapılarak tiroid seviyeleri takip edilmelidir. Ailesinde guatr, tiroid ve şeker hastalığı olan gebelerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Tedavide geç kalınmamalı

Gebelikte hipertiroidisi olan anne adaylarının bebekleri, kalp atışlarının ve boyun kısmının incelenmesi gibi işlemler için ultrason ile araştırılmalıdır. Tedavide geç kalındığı takdirde, hastalık anne adayında tiroid krizine yol açabilir. Bu durumda ateş, bilinç bulanıklığı, havale geçirme, bulantı-kusma, ishal ve kalpte ritim bozuklukları görülebilir.

Hipertiroid Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık için tanı konulduğunda gecikmeden tedaviye başlanmalı ve krizin başlama sebepleri araştırılmalıdır. Tedavide sıvı dengesinin sağlanması, ateşin düşürülmesi ve oksijen verilmesi gibi destekleyici önlemlerin dışında, tiroid hormonlarını düşürücü ve nabzı azaltıcı ilaçlar kullanılmaktadır.

Konular :