HAMİLELİK DÖNEMİ

Her 3 Kişiden Biri Hemoroid Hastası

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.03.2013

Her 3 Kişiden Biri Hemoroid Hastası

Her üç kişiden birinin hemoroid hastası olduğunu düşünürsek hemoroid hastalığının toplum sağlığı açısından ne denli önemli olduğu daha rahat anlaşılıyor. Peki ama hemoroid nedir? Nasıl gelişir? Kimler risk altında? Gebelik sürecinde bu hastalığa yakalanmamak için hangi önlemler alınmalı? Özellikle hamile olan veya hamilelik düşünenlere hemoroid ile bilmeleri gerekenleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Kadıoğlu anlattı.

1) Hemoroid Nedir?

Anüste sıkça karşılaşılan üç tip hastalık vardır. Bunlar: Hemoroid, fissür ve fistüldür. Makatın içindeki mukozanın altında bulunan damarların genişlemesi, bollaşması ve bir nevi varis haline gelmesi hemoroid hastalığıdır.

2) Hemoroid En Çok Kimlerde Görülür?

Normalde her insanda hemoroid vardır. Ama hastalık haline gelmesi bu damarların genişlemesi ve bollaşmasıyla olur. Çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkan hastalık için kesin bir sebep söylemek pek de mümkün değil, fakat kalıtsal özellikleri olduğunu biliyoruz. Kalıtsal özelliği olan insanlarda gebelik süreci, beslenme düzensizliği vb. durumlarda hastalığın tetiklenme olasılığı oldukça yüksektir.

3) Hamilelik Süresince Hemorodini Tetikleyen Etkenler Nelerdir?

Gebelik sürecinde hastalığa eğilimi olan anne adaylarında hastalık oluşma riskinin artmasının sebebi, hamilelik döneminde mide bulantısı, aşerme gibi olayların ortaya çıkması ve beslenme alışkanlığının değişmesidir. Bunun yanı sıra, bebeğin büyümesiyle birlikte hem batın içerisindeki rahmin büyümesi ve aşağı doğru basınç oluşturması; hem de toplardamarlardaki basınç artışının artması da hastalığı tetikler.

Her 3 Kişiden Biri Hemoroid Hastası

4) Hamilelikte Hemoroide Yakalanmamak İçin Hangi Önlemleri Almalı?

Beslenmeye dikkat etmek, ishal veya kabız olmamak, düzenli dışkılama alışkanlığının edinilmesi birkaç önlem olarak sayılabilir. Ayrıca, yalnızca gebeler için değil, herkes için söyleyebileceğim şey posalı diyet yapılmalıdır. Bu diyet bağırsak hastalıklarından da koruyan bir beslenme şeklidir.

5) Hamilelikte Henoroid Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Bunun tatsız tarafı hastaya radikal bir ameliyat yapabilmenin ya da gebelik söz konusu olduğu için etkili ilaç kullanımının söz konusu olamaması. Ancak trombozu ortadan kaldırmaya yönelik ufak tefek girişimlerle, hastayı kısa dönemde rahatlatmaya yönelik girişimlerde bulunabiliyoruz.

6) Her Hemoroid Aynı Mıdır ve Tedavi Yöntemi Nasıldır?

Hemoroid tedavisi derecelerine göre değişir.

1. derece hemoroidler genellikle ameliyat gerektirmez ve medikal tedaviler yeterli olabilir.

2. derece hemoroidde genellikle ilaç tedavisine yanıt alınamıyor. Hasta ya şikayetlerle idare ediyor ya da geliyor ameliyat oluyor. Bu hemoroidin lastikle boğma, intraved ışınla yakma veya iğneyle büzüştürücü tedavilere cevap verme olasılığı yüksektir. Ancak

3. ve 4. derece hemoroidler, artık ameliyatı hak eden derecelerdir ve cerrahi müdahale şarttır.

Her 3 Kişiden Biri Hemoroid Hastası

7) Hamilelikte Yaşanan Hemoroidin Bebeğe Herhangi Bir Zararı Olur mu?

Hayır. Zaten bütün çabamız da bebeğin zarar görmemesi için anneye radikal çözüm uygulamamak. Ağrısı çok olan bir hastalık olduğu için gebelikte maalesef kadın bu ağrıyı çekmek zorunda kalıyor. Hamilelik sürecinde karşılaşılan bu sorun hekimi de zorlayan, sıkıntıya sokan bir durum. Bu yüzden anne adaylarına tavsiyem, hamile kalmadan önce birkaç dakikalık operasyonla bu sorunu gidermeleri olacaktır.

Konular :