DİYET

Sorunlu İlişki Kilo Almaya Neden Oluyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.03.2013 - Güncelleme : 05.02.2023

Hareketsiz yaşam, düzensiz ve ayak üstü beslenme nedeniyle obezite sorunu gittikçe artıyor. Obezite problemini yaşayanların sayısı da günden güne artıyor. Peki, çağın rahatsızlıklarından birisi olarak kabul edilen obezitenin arkasında yatan nedenler sadece yeme alışkanlıkları ile mi ilgili?

İlişki sorunlarının fiziksel sağlığınız üzerinde doğrudan etkisi olabilir. Sağlıksız bir ilişki içindeyseniz, stres, kaygı veya depresyonun neden olduğu kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle kilo alma olasılığınız daha yüksek olabilir. Kilo yönetiminde kişilere yardımcı olan Psikolog Beril Yardımcı bakın hangi önemli noktalara dikkat çekiyor. 

Sorunlu İlişki Kilo Almaya Neden Oluyor

 

Neden Sürekli Yemek Yemek İstediğinizi Biliyor musunuz?

1. Psikolojik Sorunlar Kilo Alımına Sebep Oluyor 

Aşırı kilo alımı sağlıksız beslenme, gerekli egzersizlerin yapılmaması, düzensiz yeme alışkanlıkları ile doğru bağlantılı olsa da bunun arkasında yatan bir neden daha var ki o da psikolojik. İdeal ve sağlıklı bir kiloya inmede kişinin kendisini doğru algılaması, aşırı yiyecek tüketiminde nelerin kendisini tetiklediğini anlaması büyük önem taşıyor.

Uzmanlar Nasıl Bir Tedavi Yöntemine Gidiyor?

Hekim, kişinin beden kitle indeksine, sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına göre uygun tedaviyi seçer. Durumu bütüncül bakış açısına göre, hem fiziksel hem de psikolojik boyutta ele alarak tedavinin etkinliğini artırır. Ancak biliyoruz ki, hangi tedavi olursa olsun kişi yeme alışkanlıklarını uzun vadede değiştirmediğinde tedavi yetersiz kalır. 

Evlilikte veya İlişkide Mutsuzluk Kilo Alma Sebebi 

2. Kötü Giden Bir İlişki Neden Kilo Alma Sebep Oluyor?

Bu aslında, sürekli stresin vücut sistemleri üzerindeki fizyolojik etkisidir ve bu da insanların kilo alma olasılığını artırır. En yakın ilişkinizde kronik olarak mutsuz olmak da genel olarak hayatınız hakkında daha olumsuz hissetmenize neden olabilir. Bu da kendinizi depresif ve bunalmış hissetmenize sebep olur.

Böyle bir ruh haliyle vücudunuz yalnızca kapasitesinin altında çalışmakla kalmaz, aynı zamanda teselli aramanın bir yolu olarak yiyeceğe yönelme olasılığınızı artırırsınız. Mutsuz evli bireyler üzerinde yapılan araştırmalarda, mutsuz eşlerin stres ve kaygılarını azaltmak için yüksek yağ ve yüksek karbonhidrat içeren “rahatlatıcı yiyecekler” yeme eğiliminde olduklarını gösteriyor... Bu yüksek kalorili yiyecekler, insanları o sırada daha iyi hissettirebilir, ancak uzun vadede, onları yalnızca daha fazla kilo alma riskine sokar.

Mutsuz bir ilişki içinde olan kişilerin egzersiz yapmak istememeleri de olasıdır, bu da onları obez olma riskine sokar.

3. Kilo Vermede Psikolojik Destek Gerekli midir? 

Dolayısıyla konu vazgeçilmez olarak zihinsel ve duygusal süreçlere dayanıyor. Psikolojik destek tek başına veya diyet, ilaç ve cerrahi müdahaleye paralel olarak uygulanabiliyor.Kilo sorunu ve obezite karmaşık bir tablo olarak karşımıza çıkabilir. Kişinin kilo sorununu incelendiğinde, genetik, endokrinolojik, nörolojik, çevresel ve duygusal çok farklı sebepler ortaya çıkabilir. Bunlar tek başına veya birbiriyle etkileşim içinde kişinin bünyesini etkiler. Sorunun etiyolojisini doğru tanımlamak, tedavi için de yol gösterici olur.

 Mutsuz Bir İlişki Kilo Aldırır mı?

  • Yeme Alışkanlığımız ve Psikolojimiz Paralel İlerliyor 

Beslenmek bir davranıştır ve davranış değişimi psikolojinin konusudur. Diyet ve egzersize paralel olarak uygulanan bilişsel-davranışçı psikoterapilerin, kilo verme ve verilen kiloyu tutmada en etkili yöntem olduğu biliniyor. Yeme alışkanlıklarının arkasında düşünceler, duygular ve ilişkilerle ilgili etkenler bulunur.

  • Çözüm Farkındalık Geliştirmek ve Yeni Alışkanlıklar Edinmek Olabilir 

Kişi, bu etkenlerin farkına varması ve ihtiyacına hizmet edecek şekilde yeniden yapılandırması yönünde desteklenir. Örneğin bir kişi günde yaklaşık 50-60 defa yiyecek seçer ve bunu otomatik olarak geçmişten getirdiği alışkanlıklar doğrultusunda yapar. Farkındalık geliştirmek ve yeni alışkanlıklar edinmek gelişen kaslar gibidir; odaklanmak, emek vermek, üzerinde çalışmak gerekir. Profesyonel destek almak, kişinin kendini, bedenini ve yeme alışkanlıklarını daha öncekinden farklı ele almasını sağlar.

 

  • Psikolojik Destek Ne Zaman Alınmalı?

Araştırmalar, dönemsel diyetlerle kilo veren 10 kişiden 9'unun en az eskisi kadar kilo aldığı gözlemlenmiştir. Geçici olarak diyet uygulamak, kalıcı sonuç getirmez. Bu noktada biz daha derin bir müdahale sistemi uyguluyoruz. 

Kilo problemini bir belirti olarak ele alırsak, belirtilerin zemininde yatan dinamikleri fark etmek, yemenin hangi ihtiyaçlara hizmet ettiğine yönelik iç görü geliştirmek büyük önem taşır. Aksi takdirde kişinin eski alışkanlıklarına geri dönme meyilinde olması doğaldır. Alanında uzman bir psikoterapistin konu ile ilgili olarak eşlik etmesi, kişinin motivasyonunu artırır.

Evlilikte Mutsuzluk Kilo Sebebi 

4. Yemek Yemeye Odaklanmak Yerine İlişkinize Odaklanın 

Kilo alıyorsanız ama nedenini bilmiyorsanız, bu önemli çalışmanın bulguları ilişkinizin nabzını tutmak isteyebileceğinizi gösteriyor. Evliliğinizde işler yolunda gitmediğinde çatışmak yerine; partnerinize güvenebilmek, partnerinizin yapmanız gerekenler konusunda size yardımcı olacağını hissetmek ve belki de en önemlisi partnerinizin stresinizi azaltmanıza yardımcı olabileceğini hissetmektir.

Bir daha tartıya çıktığınızda ve okuduğunuz rakamdan hoşlanmadığınızda, diyet haplarına uzanmayın (muhtemelen çoğu zaten sağlıklı değillerdir). Bunun yerine, sizin ve eşinizin hayatınızdaki stresle başa çıkmanıza nasıl yardımcı olabileceğine odaklanarak kendinizi daha mutlu hissedecek ve uzun vadede daha sağlıklı olacaksınız.

Konular :

Sorunlu İlişki Kilo Almaya Neden Oluyor , mutsuz ilişki kilo aldırıyor, evlilikte mutsuzluk  kilo sebebi