GENEL SAĞLIK

Uzmanlar Uyarıyor: Bu Yiyecekler Hem İnsanlar, Hem de Hayvanlar İçin Zehirli!

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 15.12.2022

Küflenmiş yiyecekler yenir mi? Küflenmiş yiyecekleri tüketmenin zararları neler? Küflenmiş yiyecekler hayvanlara verilir mi? Sorularının yanıtları haberimizde.

Gıda maddelerinde belirli koşullar altında 'mikotoksin' olarak bilinen metabolik ürünler ve mantar toksinlerinin oluştuğunu belirten Diyetisyen Özden Örkcü, bunların hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olabileceği uyarısında bulundu. Küflü yiyeceklerin hemen atılması gerektiğini belirten Özden Örkcü, mikotoksinlerin hastalığa neden olabileceğinden besi hayvanları ya da diğer hayvanlara küflü yiyeceklerin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Küfün kendisinin zehirli olmadığını ancak belirli koşullar altında oluşan mikotoksinin zehirli olabileceğini ifade eden Beslenme Uzmanı, Diyetisyen Özden Örkcü, küflü gıda tüketiminin zararlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Küflü Yiyecekler Tehlikeli mi

Uzmanlar uyarıyor: Küflenmiş yiyecekler tüketilmeden hemen atılmalı!

Küflenmiş Yiyecekler Yenir mi?

1. Küf Neden Tehlikelidir?

Gıdaların üretimden tüketimine kadar geçen sürede çeşitli faktörlere bağlı olarak bozulabilmektedir. Bozulmaya neden olan mikroorganizmalardan biri olan küfler uygun sıcaklık ve neme bağlı olarak çoğalırlar.

Bazı küfler tat ve kokuda değişikliğe neden olduğu gibi bazıları da toksik özellik gösterebilirler. Bu toksik etkiye mikotoksinler neden olur, ölümle sonuçlanan toksisitelerinin yanında kanserojen, mutajen, DNA-RNA ve protein sentezini engelleyici, bağışıklık sistemini bastırıcı etkileri de görülebilir.

Depo küfü toksik etkiye sahiptir 

Mikotoksinleri belirli küfler yaptığını kaydeden Özden Örkcü, “En çok rastlanan küfler Aspergillus, Penicillum, Alternaria, Fusarium gibi türlerdir. Uygun olmayan şartlarda kendini gösteren depo küfü olarak bilinen Aspergillus, aflatoksinler toksik etkiye sahiptir.” uyarısında bulundu. 

2. Küflü Yiyecekler Neden Atılmalı?  Küflü yiyecekler ne zaman atılmalı?

Diyetisyen Özden Örkcü, başta meyve ve sebze olmak üzere bazı tahıl ürünleri, baharatlar, Antep fıstığı, fındık, kakao gibi ürünlerin küfle kontamine olabildiğini ve mikotoksin içerebildiğini söyledi. 

Küflenmiş Yiyeceklerin Zararları Neler?

Küfün kendisi aslında zehirli değildir yenildiğinde biraz küf tadı verir. Ancak belirli koşullar altında 'mikotoksin' olarak bilinen metabolik ürünler veya mantar toksinleri oluşur ve bunlar hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olabilir.

Bilinen kanserojen mikotoksinler arasında aflatoksin B1 ve okratoksin A bulunur. Bu nedenle, risk almaktan kaçınmak isteyen herkes küflü yiyecekleri hemen atmalıdır.

Küflü gıda tüketmek neden zararlı

Küflenmiş Yiyecekler Hastalık Saçıyor

3. Küflenen Yiyecekleri Havyanlara Vermeyin 

Mikotoksinlerin hastalığa neden olabileceğinden besi hayvanları veya hayvanlara küflü yiyeceklerin de verilmemesi gerekir. Ayrıca hayvanların yağında veya sakatatında birikebilirler ve bu şekilde onları yediğimizde kendi sistemimize girebilirler. Soğuk ortamlar genellikle kimyasal ve biyolojik süreçleri yavaşlatır ve bu nedenle bazı gıdalar ideal olarak buzdolabında saklanmalıdır.

Küflenmiş Yiyeceklerle İlgili Merak Edilenler 

4. SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

"Küflü gıdalar neden atılmalıdır?"

Küf, mikotoksin adı verilen toksik kimyasallar üretebilir. Bunlar, tüketilen miktara, maruz kalma süresine, kişinin yaşına ve sağlığına bağlı olarak hastalığa ve hatta ölüme neden olabilir. Akut toksisite, akut karaciğer hastalığının yanı sıra kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlara sebep olur. 

"Küflenen bulaşıkları atmalı mıyım?"

Bulaşıklarınızın açıklıklarında, çatlaklarında veya oluklarında küf varsa bu bulaşıkları mutlaka atmalısınız. Bu alanlardan küf sporlarını çıkarmak imkansızdır ve bunları kullanmaya devam etmek sağlığımız açısından tehlikelidir. 

"Küflü ekmeği çöpe atmalı mıyım?"

Eğer küflenmişse ekmeğin tamamının atılması gerekmektedir. Mantarın yalnızca birkaç noktasını görebilseniz de, mikroskobik kökleri gözenekli ekmekten bütününe hızla yayılmıştır. 

Konular :

#küflü gıdalar #küflü yiyecekler #zehir saçan gıdalar #küflü gıdalar zehir saçıyor #küflü yiyecekler zehir saçıyor