GENEL SAĞLIK

Aile Hekimliği Uygulaması Hakkında Ne Biliyoruz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 31.01.2011

Aile Hekimliğinin Uygulaması Hakkında Ne Biliyoruz

Ülkemizde şu anda 58 ilde “aile hekimliği” uygulaması var. Türkiye’nin nüfus açısından en büyük şehri olan İstanbul’da da yeni uygulanmaya başlandı. Peki nedir aile hekimliği? Kimler, nasıl faydalanabilir? Kendi aile hekimimizi nasıl bulacağız? İşte size tüm bu soruların cevabı.

Aile hekimi, kişiyi ailesi ve içinde yaşadığı toplum ile birlikte bir bütün olarak ele alarak koruyucu sağlık hizmetleri ile tedavi hizmetlerini bir arada sunan ve kendi sorumluluğu altındaki kişilerin hem biyolojik, hem ruhsal, hem de sosyal yönleriyle ilgili olan, kişilerin kendi seçtikleri hekimidir. Aile hekimi tarafından tespit edilen sağlık sorununun tedavisi, başka bir uzmanlık dalını ilgilendiriyor ve spesifik tedavi gerektiriyorsa, kişinin bu hizmete ulaşmasında koordinasyonun sağlanması da aile hekiminin görevidir.

Özetle aile hekimi, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis ve tedavi eden ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın veren hekimdir.

Bu yeni uygulamayla, sağlık ocakları yerini aile sağlığı merkezlerine bırakıyor. Arasındaki farka gelince; sağlık ocağı sisteminde, coğrafi tabana dayalı hizmet, tüm hekimlerce, tüm bağlı bölgeye veriliyordu. Şimdi ise her hekim, belir bir nüfusa hizmet verecek. Yani kişi sağlık birimine her gelişinde, aynı hekime başvuracak. Böylece hekim hastasını, hasta da hekimini bilip tanıyacak.

Aile Hekimliğiuygulamasının amacı nedir ?

- Erken tanı ve tedaviyi sağlamak,
- Sağlık ile ilgili tüm konularda ilk değerlendirmeyi yapmak,
- Sorumluluğu altındaki kişilerle sürekli ilişki halinde olarak onları izlemek,
- Kronik hastalıklarda sürekli bakım ve tedaviyi sağlamak, bu tür hastalığı olan kişileri izlemek.

Kendi Aile Hekimimizi Nasıl Öğrenebiliriz?

Kendi hekiminizi öğrenmek için bulunduğunuz ilin sağlık müdürlüğü ya da il aile hekimliği derneği sitelerindeki “aile hekimini bul” linkine tıklamanız gerekiyor. Ya da http://sbu.saglik.gov.tr/sbahbs/ adresinden de aile hekiminize ulaşabilirsiniz.

Yeni başlayan sistemde ilk 3 ay aile hekimini özel durumlar haricinde değiştirmek mümkün değil. Fakat sonrasında tercih ettiğiniz aile hekimine giderek gerekli formu doldurmanız yeterli.

Aile hekimliğinde ücretlendirme söz konusu değil. Hiçbir sosyal güvenceniz olmasa ağabeyle, aile hekimliğinin verdiği hizmetlerden ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Aile sağılığı merkezlerinde mevcut ya da kurulacak laboratuvarlarda yapılan a da merkezi laboratuarlara yollanan tetkikleri için de herhangi bir ücret ödenmiyor.

Konular :