GENEL SAĞLIK

Kışın Neden Ihlamur İçilmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.12.2015 - Güncelleme : 28.01.2024

Ihlamurun soğuk algınlığının ve stresin belirtilerini hafifletici olarak kullanılabileceğini belirten fitoterapi uzmanları, binbir derde deva ıhlamuru içmek için hasta olmayı beklemeyin tavsiyesinde bulunuyorlar. Kışın soğuk algınlığı için faydaları saymakla bitmeyen ıhlamuru, aynı zamanda keyif çayı olarak da kullanabilirsiniz.  

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, ıhlamur ile ilgili önemli bilgiler verdi.  

Kışın Neden Ihlamur İçmeliyiz

 “Ihlamur Şifalı Bir Bitkidir”  

Ihlamur İnflamasyonu Azaltır

Ihlamur çayı, Tilla cinsinden ağaçlardan elde edilir ve birçok kültürde anksiyete , sindirim sorunları ve diğer sağlık sorunları için halk ilacı olarak kullanılmış bitkidir. 

Ihlamur çayı, antioksidan özelliğe sahip olan; özellikle kalpte ve kardiyovasküler sistemin geri kalan kısmında meydana gelen iltihaplanmalara karşı etkili olan kuersetin (quercetin) içerir. Tiliroside ve kaempferol, ıhlamur çayında bulunan ve serbest radikallerle savaşmaya ve vücuttaki iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan diğer antioksidanlardır. Bu nedenle ıhlamur çayı iltihaptan kaynaklanan kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Soğuk Algınlığı İçin Ihlamur İçin 

Ihlamur, ıhlamur ağaçlarından toplanıp kurutulmuş çiçeklerdir. Çay olarak kullanılacak ürünün, çiçek sapına yapışık çiçek yaprağını taşımaması istenirdi. Fakat ıhlamur, çiçek yaprağı ile çiçeğin ayrılmasının güçlüğü ve bu esnada çiçeğin de zarar görmesinden dolayı, artık çiçek yaprağı ile beraber kullanılmaktadır.

Soğuk Algınlığı Semptomlarını Azaltır 

Bir araştırmaya göre, ıhlamur çayı özleri, soğuk algınlığı olan çocuklarda kulak enfeksiyonu komplikasyon riskini azaltabilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Ihlamur çayındaki bileşikler kaslardaki gerginliği giderebilir, kan dolaşımını hızlandırabilir ve ayrıca boğaz ağrısını hafifletebilir. Ancak güçlü bir sonuca varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Keyif İçin Sağlıklı Bitki Çaylarını Deneyin   

Avrupa İlaç Kurumu, ıhlamurun soğuk algınlığının ve stresin belirtilerini hafifletici olarak kullanılabileceğini kabul etmiştir. Ihlamur halen soğuk algınlığının belirtilerini azaltıcı, ter verici ve hastayı rahatlatıcı etkileri için kullanılmaktadır. Hastalık sırasında günde 4 kupa ıhlamur içilmesi yeterli olmaktadır. Ihlamur şifalı bir bitkidir.

 

Ihlamurun Çiçeği mi Yaprağı mı Daha Etkilidir? 

Ihlamur genellikle aktar ve baharatçılarda bulunmaktadır. Bu dükkânlarda çuval veya kutuların içinde, çiçek ıhlamur, ıhlamur, yaprak ıhlamur gibi çeşitleri ile satılıyor. Çiçek ıhlamur, sadece çiçekleri taşır. Ihlamur çiçek yaprağını da taşıyan çiçeklerdir. Yaprak ıhlamur ise ıhlamur ağacının yapraklarını bol miktarda taşıyan bir karışımdır. Yani; çiçek, çiçek yaprağı ve yapraklar beraberce bulunur. 

Kışın Neden Ihlamur İçmeliyiz

 Ihlamur içmek için hasta olmayı beklemeyin, özellikle soğuk kış aylarında alışkanlıklarınızı değiştirin! 

Poşet Ihlamur Sağlıklı mıdır? 

Kaç yıllık olduğunun bilinmemesinin yanında, mikroorganizma ve mikroorganizmaların meydana getirdiği aflatoksinler gibi zararlı maddeler taşıyan veya katıştırılmış ıhlamur satın alma riski yüksektir. Bilinen firmaların poşet ıhlamurlarını kullanılması, sağlık için gerekli bütün analizler yapılmış olduğu için, tavsiye edilmektedir.

 

Ihlamur Nasıl Hazırlanırsa Daha Faydalı Olur? 

2 gram kadar ıhlamur veya 1 poşet ıhlamur, porselen veya cam bir demliğe konur, üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilip, 5-10 dakika çay gibi demlenir ve içilir.

Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise şöyledir: 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilir, 5-10 dakika kadar bekletilip içilir. Kupanın üzeri taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için kapatılmalı, yapısında bulunan müsilajı poşetten tamamen çıkarmak için de poşet sıkılmalıdır.

 

Süreye dikkat! 

Ihlamur 5-10 dakikadan daha uzun süre bekletilirse, yapısındaki maddelerin değişmesine paralel olarak, sarı olan rengi kırmızıya dönmeye ve kendine has kokusunu kaybetmeye başlar. Bu, istenmeyen bir durumdur. Eğer yaprak taşıyan bir ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yararlı etkisi, yapısındaki maddeler değiştiği için azalmış ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur.

 

Yeni Bir Alışkanlık Edinin; Arada Sırada Sağlığınız ve Keyif İçin Ihlamur İçin  

Ihlamurun rahatlatıcı etkisinin de olduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla, ıhlamur içmek için hasta olmak beklenmemelidir. Günde birkaç kupa ıhlamur içilmesinde yarar bulunmaktadır.  

  • Ihlamur çayının kaygıyı hafiflettiğini biliyor muydunuz? 

Araştırma çalışmaları ıhlamur çayı özlerinin kaygıyı aşağıdaki şekillerde hafifletebileceğini öne sürdü :

  • Beyindeki sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olan bir kimyasal olan gama-aminobütirik asitin (GABA) aktivitesini taklit eder.
  • Hormon seviyeleri üzerinde küçük bir etkisi olabilir ve rahatlamayı teşvik edebilir.
  • Ruh hali değişimlerinden ve kronik stresten muzdarip insanlar, sıcak bir fincan ıhlamur çayı içmenin kendilerini sakin hissetmelerine yardımcı olduğunu görebilirler.

Ihlamur Kan Basıncını Düşürür

Ihlamur çayı, kan damarlarını genişletmeye veya genişletmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek vazodilatörler olarak görev yapan tilirosid, rutosid ve klorojenik asit içerir.

Bu bileşiklerin antioksidan etkileri aynı zamanda kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesine de yardımcı olabilir. Tiliroside, kalpteki kas kasılmalarını düzenlemeye yardımcı olan kalsiyum kanallarını etkileyebilir.

  • Daha Rahat Uyumanızı Sağlar 

Ihlamur çayındaki bitki bileşikleri, daha iyi ve daha derin bir uykuya yardımcı olabilecek sakinleştirici özelliklere sahip. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, ıhlamur çayı ekstraktlarının merkezi sinir sistemini baskılayarak uyuşukluğa neden olabileceği bulundu. 

Ihlamur  Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Özellikle akşamları içildiğinde ıhlamur çayı çok daha etkilidir. 

 

Konular :

#soğuk algınlığı #ıhlamur çayı #stres için ıhlamur #soğuk algınlığı için ıhlamur