GENEL SAĞLIK

Sağlık İçin Orta Yaşlardan İtibaren Havuç Kürü

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.01.2016 - Güncelleme : 09.07.2022

Sağlık İçin Orta Yaşlardan İtibaren Havuç Kürü
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Alzheimer'in belirli bir düzeye gelmeden erken teşhis edilemediğini, bu nedenle 10-20 yıl öncesinden önlem almanın çok daha önemli olduğuna dikkat çekti.

Genellikle yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olan Alzheimer’a karşı önlem almak mümkün mü?. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, bu hastalığın belirli bir düzeye gelmeden erken teşhis edilemediğini bu nedenle 10-20 yıl öncesinden önlem alınmasının çok daha önemli olduğuna dikkat çekti. Ve ekledi: “Unutmayın, bir hastalığı önlemek, onu tedavi etmekten çok daha kolaydır.”

İşte, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun Alzheimer için önerdiği havuç kürü:

Beynin belli bölgelerinde, bilinmeyen bir nedenle birtakım proteinler birikir. Bu da beyindeki haberleşmeyi sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesine yol açar. Alzheimer hastalığının nedenleri arasında kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddeler yer almaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe, alzheimerın görülme ihtimali artar. Fakat hastalığın kesin nedeni henüz bilinmiyor.

Bu hastalık, en az on ile yirmi yıl öncesinden yavaş yavaş ve sinsi bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığı belli bir düzeye gelmeden erken teşhis etmek mümkün olmamakadır. Bulgular doğrultusunda teşhis konulduğunda, hastalık yerleşmiş bulunmaktadır. Bu nedenle önleyici veya durdurucu olarak havuç suyu kürünün orta yaşlardan itibaren kullanılmasını tavsiye ederim.

Havuç Suyunun Tedavi Gücü Nedir?

Havuç suyu kürünün yaklaşık yüzde 30 oranındaki tedavi gücü, Alzheimer hastalığının başlangıç evresinde olanlar için geçerlidir. Alzheimer hastalığının son evresinde olanlar için tedaviden ziyade, hastalığın ilerlemesini belirgin bir şekilde durdurduğunu gözlemek mümkün olmaktadır.

Havucun köklerinde acethylcolin maddesini bulunmaktadır. Bu madde, beyin hücrelerinde bulunan bir maddedir. Acethylcolin seviyesinin Alzheimer hastalarında düşük olduğu klinik deneyler ile ortaya konmuş ve bu konuda yüzlerce makale yayınlanmıştır. Acethylcolin havucun köklerinde bulunmasına rağmen, havucun kendisi, yani yumrusu acethylcolin içermemektedir. Ancak, sinir sistemi ile ilgili olarak doğrudan etkili birçok değişik etkin madde içermekdedir.

 Sağlık İçin Orta Yaşlardan İtibaren Havuç Kürü

Havucun içerdiği A vitaminin büyük bir oranda vücudumuza kazandırmak istiyorsak, bir bardak havucun içerisine 2-3 damla sızma zeytinyağı damlatmamız gerekir.

Azlheimer hastaları havuç kürünü uygularken, sonuçlarını bir-iki haftadan önce alamazlar. Ancak, ikinci haftadan sonra, Alzheimer hastalarının yakınları, dikkate değer ölçüde olumlu gelişmeler gözlemektedir.

Havuç Kürü Nasıl Uygulanır?

• 3 ay boyunca her gün, akşam yemeğinden iki saat sonra taze sıkılmış bir bardak havuç suyu içinlir. (2-3 damla zeytinayağı damlatılarak)

• 3 ay tamamlandıktan sonra, haftada en fazla 2-3 defa yine akşam yemeklerinden iki saat sonra bir bardak havuç suyu içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.

• Havuç suyunu içtikten sonra üzerine başka bir şey tüketmemeye özen gösterin.

• Her gün taze olarak hazırlanması ve fazla bekletilmeden tüketilmesi gerekir.

• Birkaç günlük hazırlayıp, buzdolabında ertesi akşamlar için hazır bulundurma yolunu kesinlikle tercih etmeyin.

• Havuç suyunu mutfağınızda taze olarak kendinizi hazırlamalısınız.

Havuçlar Mutlaka Taze Olmalıdır

Satın aldığınz havuçların taze ve olgunlaşmış olmasına mutlaka özen gösterin. Kolay bükülebilen veya tazeliğini kaybetmiş havuçları satın almayın.

Kolayca eğilebilenler tazeliğini yitirmiş olanlardır. Tam olgunlaşmadan toplanmış olan küçük havuçlarda şeker oranı yüksektir. Havuç olgunlaştıkça içerdiği şeker oranı da azalır. Havucun rengi ne kadar güçlü ise içerdiği beta-karoten maddesi de o kadar fazladır.

Havuç Kürü Başka Hangi Hastlalıklara Karşı Önleyicidir?

1) Kalp Krizini Önleyicidir

Bu uygulama aynı zamanda akciğer ve cilt kanseri i kalp krizine karşı da bir önleyicidir. Uygulama ile havucun tüm faydalarından yararlanırsınız.

2) Mide Yanmasına Havuç Suyu

Havuç suyunun önemli bir özelliği, yemek borusu ve mide yanmasına karşı olan gücüdür. Mide yanması çekenler için bir bardak havuç suyu son derece yararlıdır.

3) Akciğer ve Cilt Kanserine Karşı Önceliyicidir

Havuç kürü, insan vücudunda bulunan OGG1 enzimini aktive etme özelliğine sahiptir. OGG1 enziminin aktivitesinin düşüklüğü, akciğer kanserinin oluşumunda oldukça etkilidir. Akciğer kanserine yakalanmış hastalarda OGG1 enziminin aktivitesinin düşük olduğu gözlemlenmiştir.

4) Göz Sağlığı İçin Vazgeçilmezdir

Havuç, bol miktarda A vitamini içerdiğinden dolayı gözler için faydalıdır. Ancak, burada bilmemiz gereken nokta, A vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan mutlaka havucu bir-iki damla zeytinyağı ile birlikte tüketin.

Konular :