KAHVALTI

En Yeni Yemek Trendi: Tereyağı Tahtası (Butter Board) Nasıl Yapılır?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 30.09.2022 - Güncelleme : 04.01.2023

Tereyağı tahtası trendi nedir? Tereyağı tahtası nasıl yapılır? Sosyal medya yemek trendi tereyağı tahtası ile ilgili merak ettikleriniz haberimizde.

Klasik başlangıç tabaklarını bir kenara bırakın. Yeni trend tereyağı tahtası (butter board) ile sevdiklerinizi hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle şaşırtmaya ne dersiniz?

New York'lu aşçı Justine Doiron'un, yarattığı güzel tereyağı tahtası sosyal medyada büyük ilgi gördü. Sadece birkaç gün içinde, videonun izlenme sayısı 8 milyonu aştı ve sosyal medya yemek trendlerinin yeni sevgilisi doğdu. Doiron yaratıcılığı Şef Joshua McFadden'a borçlu olsa da, trendi alevlendiren oydu.

O zamandan beri, tereyağı tabağı panoları tüm sosyal medyada karşımıza çıkıyor. Hemen herkesin seveceği tereyağı tabağını evde yapmak isteyenler için tarifini buraya bırakıyoruz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun!

Tereyağı Tahtası (Butter Board) Nasıl Yapılır Butter Board Tarifi

1. Evde Tereyağı Tahtası (Butter Board) Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Tereyağı tahtası, tereyağını servis etmenin aslında süslü bir yoludur. Tereyağı bir servis tepsisine (genellikle ahşap bir servis tahtası) sürülür, ardından üzeri otlar ve baharatlarla süslenir. Ekmek ve krakerler tereyağında döndürülerek servis edilir.  Ya da misafirler bir bıçak yardımıyla tereyağı tabağını deneyebilir.

Muhtemelen, şu anda mutfağınızda basit bir tereyağı tahtası hazırlayabilmek için her şeye sahipsinizdir.

Bu yemek popülaritesi aslında görselliğinden alıyor. Sizde sevdiklerinizi, misafirlerinizi bu şık tereyağı tabağıyla mutlu edebilirsiniz.

 

2. Tereyağı Tabağı (Butter Board) İçin Doğru Servisi Seçmek 

İlk adım, bir servis kabı bulmak. Şimdiye kadar gördüğümüz tasarımların çoğu, herkesin mutfağında bulunan ahşap tahtalar üzerinde  hazırlananlardı.  Mutfağınızdaki bir kesme tahtası bile bunun için mükemmel bir seçim olabilir. Eğer özel misafirleriniz için hazırlamayacaksınız fazla süslü bir kaba ihtiyacınız yok.

Orijinali ahtap bir tepsi üzerine hazırlandığından adını tereyağı tahtası olarak almış. Fakat evinizdeahşap bir servis tabağınız yoksa, diğer servis tabaklarınızdan herhangi birini de kullanabilirsiniz. 

3. Tereyağının Yumuşak Olduğundan Emin Olun 

Bir sonraki adım, tereyağınızın mükemmel şekilde yayılabilir olduğundan emin olmaktır. Tost ekmeğine soğuk tereyağı sürmenin o korkunç sinir bozucu hissini hepimiz yaşamışızdır.

Şimdi bunu büyük bir servis tahtası üzerinde yapmaya çalıştığınızı hayal edin. Zor olduğunun farkındayız. Bu yüzden tereyağı tahtası hazırlayacağınız zaman yağınızı önceden oda sıcaklığında yumuşatın. Bunu yapmanın en iyi yolu, mükemmel dokuya ulaşana kadar (yayılabilir kıvama gelmesi yeterli) mutfak tezgahın üzerinde bırakmaktır.

 

4. Tereyağı Tabağına (Butter Board) Eklemek İstediğiniz Malzemeleri Belirleyin 

Ve sonra tereyağınızın üzerine ne koymak istediğiniz meselesi var. Daha önce de belirttiğimiz gibi, muhtemelen zaten sahip olduğunuz popüler mutfak malzemelerini kullanabilirsiniz; fındık, kuru meyve vb.

Biraz zamanınız varsa veya süslü bir sofra hazırlamayı planlıyorsanız daha gösterişli olması için yenilebilir altın tozu, çiçek, yaprak gibi görseli zenginleştirecek malzemeler de ilave edebilirsiniz. Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış!

Tereyağı Tahtası (Butter Board) Nasıl Yapılır? Tereyağı Tahtası Tarifi 

5. Tatlı ve Baharatlı Tereyağı Tahtası (Butter Board) Nasıl Yapılır? 

Bu tarifte herhangi bir ölçü yok, biraz sıra dışı değil mi? Ama bu yemeğin en sevdiğimiz yanı, detayların tamamen size kalmış olması.

Eğer tereyağı tahtasını büyük bir servis tabağına hazırlayacaksanız malzemelerinizin daha fazla olması gerektiğini unutmayın. Bununla birlikte, eğer iki kişilik daha samimi bir masa için bu malzemelerle az miktarda süslenmiş küçük bir tabak tamamen yeterli ve şık olacaktır.

Ayrıca, balı seviyorsanız, biraz fazla kullanabilirsiniz. Biber yağından nefret mi ediyorsunuz? Sorun değil, kullanmayın. Malzeme seçimini kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 

Tereyağı tahtasının güzelliği, her şeyin tamamen size kalmış olmasıdır. Mutfakta ölçüsüz, özgür malzeme seçiminin keyfini bu tereyağı tabağında çıkarabilirsiniz. 

Malzemeler:

  • tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
  • sarımsak (bir baş taze kavrulmuş sarımsak, fırında folyoya sarılı bir şekilde de pişirebilirsiniz)
  • biber yağı
  • bal
  • kaju fıstığı
  • yeşil sebzeler (minik minik doğranmış maydanoz, dereotu vb. dilediğiniz sebze)
  • tuz
  • Baget ekmek, kraker veya tercih ettiğiniz başka bir ekmek çeşidi olabilir.

En Yeni Yemek Trendi Tereyağı Tahtası (Butter Board) Tereyağı Tahtası Nasıl Yapılır

Tereyağı Tahtası (Butter Board) Nasıl Hazırlanır?

  • Yumuşatılmış tereyağını ahşap bir tahta üzerine yayın, çekici bir desen oluşturmak için kaşıkla tereyağının üzerine kaşığı döndürün ve diğer malzemelerin oturması için yarıklar oluşturun.
  • Tereyağının her yerine deniz tuzu serpin.
  • Tuzlanmış tereyağının üzerine diğer malzemeleri dilediğiniz şekilde yerleştirin.
  • Ekmek ve/veya kraker ile servis yapın.

Bu kadar basit! Tamamen kendi tercihlerinize göre özelleştirilmiş lezzetli atıştırmalığı ana yemeğinize uygun olarak başlangıç veya meze tabağı olarak da servis edebilirsiniz. 

Tereyağı Tahtası (Butter Board) Tereyağı Tahtası Nasıl Yapılır

6.  Tereyağını Tatlandırmak İçin Farklı Öneriler

Tereyağını istediğiniz gibi tatlandırabilirsiniz, olasılıklar sonsuz! İşte, bazı fikirler:

  • Kavrulmuş sarımsak, limon ve maydanoz
  • Güneşte kurutulmuş domates, fesleğen ve mozzarella
  • Kişniş, beyaz peynir veya dilediğiniz herhangi peynir çeşidi 
  • Nar, biberiye ve bal
  • Üzeri için  yemekte estetiğe meraklıysanız, servis ederken yenilebilir çiçeklerle süslemeyi deneyebilirsiniz. 

Fotoğraflar: aubreyskitchen.com

Konular :

#tereyağı tahtası #butter board #butter board nasıl yapılır #terayağı tahtası nasıl hazırlanır