EBEVEYN VE ÇOCUK

LGS Hazırlık Sürecinde Öğrenciler Ara Tatili Nasıl Geçirmeli? İşte, Ara Tatili Verimli Geçirmenin İpuçları

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 10.11.2022 - Güncelleme : 23.01.2023

Yarıyıl tatilinin gelmesiyle bir dönemi daha bitiren öğrenciler için tatil zamanı başlıyor. Bu süre, öğrenciler için hem öğrendiklerini tekrar ederek pekiştirme hem de dinlenerek yeni okul sürecine hazırlanma zamanı olarak değerlendirilebilir.

Bu dinlenme döneminin çocuklarla çeşitli etkinlikler planlanarak geçirilmesi ebeveyn ve gençler arasındaki etkileşimi daha olumlu bir noktaya taşıyabilir. 

Ara tatil hem çocuklar, hem de ebeveynler açısından verimli geçirilmesi için güzel bir fırsat!

Uzmanlar öneriyor: "Çocukla beraber zaman geçirmek için tatilin bir fırsat olarak görülmeli, teknoloji kullanımının yaşına göre sınırlandırılmalı, bunu yaparken çocuğa aynı zamanda örnek olunmalı. Sınava hazırlanan öğrenciler, ara tatildeki dinlenme ve bilgi pekiştirme dengesine özen göstermeliler."

LGS hazırlık sürecinde velilere yardımcı olabilecek önerilerde bulunan Klinik Psikolog Eda Ergür, ara tatilde yapılabileceklere ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Ara Tatili Verimli Geçirmenin İpuçları

Ara tatilde uzmanlar öneriyor: Çocuğunuzla birlikte vakit geçirin, teknoloji kullanımını siz de sınırlayın! 

Ara Tatili Nasıl Verimli Geçirilir? 

1. Yatma Saati Sınırını Esnetin

Öncelikle öğrencilerin dinlenmesini sağlamak önemlidir. Birçok okulda ilk sınavlar tamamlanmış olarak öğrenciler ara tatile çıkıyor. Bu sebeple öğrencilerin yorucu ve stresli bir dönemden çıkmış olduklarını göz önünde bulundurmak gerekir.  

Ara tatilin kısa bir zaman dilimi olması sebebiyle öncelikle dikkat edilmesi gereken konuların başında uyku düzeni geliyor. Çocukların yatma saatlerinde sınırlı esnemeler yapmak, okul dönemi başladığında zorlanmalarının önüne geçecektir. Yatma saatlerine dikkat etmenin yanı sıra uyanma saatlerinin de çok geçe kalmamasına dikkat etmek hem düzenin bozulmasını engelleyecek hem de tatil günlerinin verimli geçmesine yardımcı olacaktır. 

 

2. Teknoloji Kullanımında Belli Kurallar Koyun 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise teknoloji kullanımıdır. Bazen ebeveynler bütün bir dönem yorulan ve sıkılan çocuklarını özellikle teknoloji kullanımında özgür bırakıyor. Bu tutum birçok sorunu beraberinde getireceği için okul döneminde de tatil döneminde de teknoloji kullanımı belirli kurallarla sınırlandırılmalıdır. 

 

Öğrencilere ve Ebeveynlere Verimli Bir Ara Tatil İçin Öneriler 

3. Ebeveyn de Kendini Sınırlamalı 

Bu sınır, çocuğun yaşına ve duygusal gelişimine uygun olarak, çocuğun da katılımıyla belirlenmesi ve istikrarlı bir şekilde uygulanması gerekir. Bu kuralı uygularken ebeveyn olarak bizlere de önemli bir rol düşüyor. Bizler de teknoloji kullanımımızla çocuklarımıza uygun şekilde örnek olmalıyız. Elimizde telefonla geçirdiğimiz zamanlara şahit olan çocuğumuza teknolojiyi sınırlı kullanması gerektiğini öğretmek mümkün değildir.

Bu sebeple çocuklarla geçirdiğimiz vakitlerde bizler de teknolojik aletlerimizi sınırlı kullanabiliriz. Tablet, telefon ya da bilgisayarı sınırlayarak çocuğumuzun farklı etkinliklerde kullanacağı vakti çok daha fazla olacaktır. Bu vakti verimli kullanabilmek için çocuğumuzun yaşına uygun, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını dikkate alarak planlamalar yapmak uygun olacaktır.

 LGS sınavına hazırlanma sürecinde gençlerin aile desteğini hissetmeleri oldukça önemli. Bu süreçte olumsuz düşünceleri değiştirmek duygu ve davranışlardaki değişimlerle mümkün olabilir. Sağlıklı bir gelişimde çocuklar için en temel ihtiyaçları olan sevgi, ilgi ve ihtiyaçlarının görülüp anlaşıldığını, sıcak, güvenli ve tutarlı ilişkiler ile birlikte sevildiklerini, önemli ve değerli olduklarını hissetmeleri çok önemlidir.

Aynı zamanda her çocuğun becerisi ve başarısı farklılık gösterebilir. Bu süreç içerisinde çocukların sahip olduğu pozitif özelliklere vurgu yapmak ve onları cesaretlendirmek, gösterdikleri çabayı takdir etmek ebeveyn-genç ilişkisi bakımından destekleyici olacaktır.

 

Ara Tatil İçin Eğlenceli Planlar Yapın 

4. Sosyalleşmesine İmkân Sağlayın 

Okul günlerinde zaman bulunamayan aktivitelere öncelik vermek hem çocuğunuzla verimli vakit geçirmenize olanak sağlar hem de çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunur. Örneğin birlikte gidilebilecek sinema, tiyatro, konser ya da müze gibi gezilecek yerlere planlar yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra çocuğunuzun arkadaşlarıyla bu gibi planlar yaparak sosyalleşmesine katkıda bulunmanız da yararlı olacaktır.

5. Eğlenmek Öncelikli Ama Ders Tekrarı da Yapılmalı 

Eğlenmek ve dinlemenin öncelikli olduğu bu tatil günlerinde akademik alandan da tamamen uzaklaşmamak gerekir. Çocukların bir hafta kadar kısa bir süre olan bu ara tatilden sonra hızla devam edecek okula adapte olmalarını kolaylaştırmak için her gün kitap okumak, ders tekrarı yapmak ve de test çözümü yapmak gibi hedefler belirlemek uygun olacaktır.

Öğrencilerin öğrendiklerini tekrar etmesi, kalıcı bir öğrenme ve akademik başarıyı sağlayacaktır. Bu sebeple tatil dönemlerinde de derslerden uzaklaşmamak, tekrar çalışmaları yapıyor olmak önemlidir.

LGS Hazırlık Sürecinde Öğrenciler Ara Tatili Nasıl Geçirmeli

6. LGS Hazırlık Sürecindeki Öğrencilere ve Ailelerine Öneriler 

LGS hazırlık sürecinde sabır, anlayış ve empati ebeveyn ve gençler arasındaki etkileşimi olumlu yönde etkileyebilir. 

  • Sonuna kadar arkasında durun: 

Kendisine ona güvendiğinizi ve onu sevdiğinizi hissettirin. Sorunlarının üstesinden gelebilmek için ihtiyacı olduğunda sizin onu dinleyeceğinizi ve yardım etmeye hazır olduğunuzu bilmesi kolaylık sağlayacaktır. Bunu yaparken aşırı kontrolcü ve mücadeleci bir tutumla çocuğun sizinle paylaştığı problemler ya da genel olarak değişen duygu veya davranışları konusunda yargılayıcı, eleştirel ve suçlayıcı bir tutum sergilemekten kaçının.

  • Sabırlı olun:

Bu sürecin bir geçiş dönemi olduğunu unutmayın. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun yakın gelecekteki kimliğini oluşturmak için çabaladığınızı hatırlayın. Yüksek düzeyde beklenti çocuğunuzun kaygısını artırabileceğinden ötürü geleceğine dair beklentilerinizi gerçekçi tutmanız sürece dair yararlı olacaktır. 

  • Anlayışlı ve destekleyici olun: 

Baskı olarak algılanabilecek söz ve davranışlardan uzak durun. “Senin kazanacağından eminiz, bizi mahcup etmeyeceğini biliyoruz.” cümlesi destekleyen bir tutum gibi gözükse de çocuğa baskı ve kaygı oluşturabilir. “Ailem için bu sınav çok önemli.” cümlesi kaygılı bir sürece işaret etmektedir. Sınava dair algının bir ölüm kalım meselesi olmadığını söz ve davranışlarınız ile çocuğunuza hissettirin.

  • Kıyaslama yapmayın:

Unutmayın ki her çocuk kendine özeldir. Sınavın sadece öğrenilen bilgiyi ölçme aracı olduğunu hatırlayın. Karakterin sınavlarla ilgisi olmadığını ve çocuğunuzun hayatta başka başarılar da elde edebileceğini unutmayın.  

  • Sorumluluk verin: 

Hiç sorumluluk yüklememek kadar üstesinden gelemeyeceği sorumluluklar yüklemek de özgüven açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Bu sebeple kendi odasını toplaması, eve ait alışveriş yapması, yemek masası hazırlaması veya toplaması doğal sorumluluklar arasındadır.

LGS Hazırlık Sürecinde Öğrenciler Ara Tatili Nasıl Geçirmeli

  • Gençlik döneminde olduğunu unutmayın: 

Ergenlik döneminin de bir dönem olduğunu ve henüz bitmediğini hatırlayın. Tipik yetişkin davranışlarını beklemek gerçekçi olmayacaktır.

  •  Yasaklar koymayın: 

Yaşamın sadece sınav çalışmaktan ibaret olmadığını hatırlayın. Yasaklama davranışı başarıyı getirmeyecektir. Ders dışı etkinliklerin bir kısmını öğrenci kendi isteğiyle kısıtlamalıdır. 

  • Sınavı stresini kullanmasına izin vermeyin: 

Sınav zamanı yaklaştıkça alınganlık ya da kolaylıkla sesini yükseltmek, gereksiz yere ağlamak, kapıları biraz sertçe vurmak gibi tepkisel olabilecek davranışlar meydana gelebilir ve bunlar olağan karşılanabilir. Çocuklar aynı zamanda, bu negatif duygular içerisindeyken belirli sınırların içinde kalabileceğinin de farkında olmalıdır.

Konular :

#Ara tatili verimli geçirmenin ipuçları #verimli tatil #okullar ara tatilde