EBEVEYN VE ÇOCUK

Müstakbel Babaların Bilmesi Gerekenler - Yeni Doğum Yapan Eşinize ve Bebeğinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 07.07.2010 - Güncelleme : 26.01.2023

Yeni doğum yaptıktan sonra karınıza nasıl yardımcı olacağınızı biliyor musunuz? Ebeveyn olmak zor bir iştir, ancak bir anne için doğum sırasında ve sonrasında hem fiziksel hem de duygusal değişimler bunaltıcı olabilir. Babalık her ne kadar bir roket bilimi olmasa da dünyadaki en basit şey olarak da görülmemelidir.

Siz müstakbel babalardan gelen bu sık sorulan soruları okuyarak oyunda bir adım önde olun ve ardından yakın zamanda dünyaya gelecek küçük çocuğunuza babalık becerilerinizi gösterin. 

Bir baba olarak ne yapacağınızı bilemeyeceğinizden endişe edebilir ve müdahale etmekte tereddüt edebilirsiniz. Her ne kadar bir profesyonel gibi görünse de karınızın da aynı şekilde hissettiğinden emin olabilirsiniz. İşte, yeni anne baba olacakların bu mutlu yolculuğunun keyfini birlikte çıkarmalarını sağlayacak bebek bakımına dair uzman tavsiyeleri.

Babaların Bilmesi Gerekenler

Bu uzman tavsiyeleri, kendini değiştirmek, eşine somut biçimde yararlı olmak isteyen babalara yöneliktir.

1. "Doğuma Nasıl Hazırlanırım?"

Eşiniz bebeği doğuruyor olsa da, müstakbel babaların bu çile konusunda endişeli olmaları normaldir. Hastanenin veya doktorunuzun muayenehanesinin sunduğu doğuma hazırlık kursuna katılın, doğum yapacağı hastanede  bir tur planlayın, doğumun aşamalarını okuyun ve öğrenin.

Anne adayı için ağrı kesici önlemler: Çevrenize ne kadar aşina olursanız ve doğumun her aşaması için ne bekleyeceğinizi bilirseniz, doğum gerçekleştiğinde o kadar rahat olursunuz. 

2. "Çocuğum Ne Kadar Yemeli?"

Bebeklerin midesinin çok küçük olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle beslenme için gereken hacim oldukça küçüktür ve yaşamın ilk birkaç günü içinde değişin. Örneğin doğumdan bir gün sonra, yeni doğmuş bir bebeğin midesinin misket büyüklüğünde olduğunu ve yaklaşık bir çay kaşığı aldığını biliyor muydunuz?

10. günde yeni doğmuş bir bebeğin midesinin büyük bir yumurta büyüklüğünde olur. Bu da yaklaşık dört yemek kaşığı demek oluyor. Bebek emzirildikten sonra halinden memnun görünmelidir, ancak hala mızmızlanırsa, memeyi veya biberonu tekrar vermeyi deneyin. 

3. "Biberon Şişesini Nasıl Hazırlarım?"

Yalnızca emzirmeye güvenmiyorsanız, hastaneden ayrılmadan önce nasıl biberon hazırlayacağını bebek hemşiresinden veya çocuk doktorunuzdan öğrenin. 

Şişe ısıtma aleti kullanabilir veya başka bir yöntemle bebeğinizin sütünü ısıtabilirsiniz. Sıcaklığını ölçmek için gıda sınıfı bir termometre veya biberon ısıtıcınızdaki sıcaklık monitörünü kullanabilirsiniz. 

Annesinin, eğer biri ona yardımcı olmazsa, yeterli süre uyuyabilmesi hemen hemen olanaksızdır. Bu yüzden bebeğin, gece mamalarının hazırlamak için babanın kalkması gerekiyor. Böylece anne de hiç değilse yarım saat daha fazla uyuyabilsin ve bütün gün kendini bitkin hissetmesin. Eğer bebek biberonla besleniyorsa, o zaman iş daha kolaylaşır. Çünkü biberonu babalar da tutabilir…

Bunun için karınızı sabah 4'te uyandırmak ve "Tatlım, bu şey nasıl çalışıyor?" diye sormak zorunda kalmamak için tüm rutini gözden geçirin.

4. "Bebeklerin Ne Sıklıkla Altı Değiştirilmeli? Kaç Kirli Çocuk Bezi Çıkması Normal?"

Bir bebeğin normalde hayatının ilk gününün sonunda en az bir ıslak bezi olmalı ve bu, ilk haftanın sonunda beş ila altı ıslak beze kadar çıkmalıdır.

Kirli bezler bebeğin beslenme şekline göre değişiklik gösterir. Bebeğin anne sütüyle mi yoksa mamayla mı beslendiğine bağlı olarak bu durum farklılık gösterebilir.

Tipik olarak, ilk haftadan beşinci veya altıncı güne kadar (birinci gün bir kirli bez, ikinci günde iki kirli bez vb.) bebeğin her gün için bir kirli bebek bezi sağlam bir kılavuzdur. Bundan sonra, emzirilen bir bebek günde 1 ila 12 küçük dışkı yapabilir.

Bebeğin dışkısının görünümü de zamanla değişiklik gösterecektir.  Anne sütü ile beslenen bebeğin dışkısı anne sütü kolostrumdan dolayı siyaha, yeşilden ten rengine veya hardal sarısı gibi renk değişiklikleri gösterir. Mamayla beslenen bebeklerin ise daha az, daha büyük, daha biçimli ve koyu dışkıları  olur. 

5. "Bebek Bezi Nasıl Değiştirilir?"

Erkek bebekler, soğuk hava küçük karınlarına çarptığında işeyen fıskiyelere dönüşürler, bu nedenle bezin ön tarafıyla bir kalkan yapmayı öğrenin (Bant arka kısımdadır. Bir el havlusunu hazır tutmak da fayda var.)

Küçük kızların genital bölgelerine dışkı bulaşmaması için önden arkaya doğru silinmeleri gerekir. Bebeğin ıslak veya kirli bezin içinde fazla kalmasına izin vermeyin, pişik ve kızarıklık olur. 

6. "Bebek Bezi Çantasında Neler Olmalı?"

Bebek bezi, ıslak mendil, yedek kıyafet (en az bir tane) ve gazlı bez, bebek bezi çantasının olmazsa olmazlarıdır.

Kumaş çocuk bezi kullanıyorsanız, ıslak/kirli çocuk bezlerini eve götürmek için ayrı bir çanta koymayı unutmayın.

Eğer bebeğinizi formül mamalarla besliyorsanız birkaç şişe, formül mama ve içme suyu ( toz veya sıvı konsantre formül kullanıyorsanız) çantanızda bulunmalıdır. 

Bebeğiniz emzik kullanıyorsa, bebek bezi çantasında fazladan olması da yarar var.  Diğer değerli eşyalar alt değiştirme bezi, el dezenfektanı, bebek oyuncakları, renkli bebek kitapları ve anne veya baba için temiz bir gömlek, tişört olabilir.

7. "Bebekler Nasıl Kundaklanır?"

Hemşireye bir bebeği nasıl kundaklayacağınızı sorun. Temel olarak, bir battaniye kullanarak bir bebek kundağı yapabilirsiniz.  Bu, bebeğinizin kendini daha rahat hissetmesine ve çabuk uyumasına yardımcı olacaktır.

Bebekler Nasıl Kundaklanır

8. "Bebeğim Nerede Uyumalı?"

Uzmanlar, yeni doğan bebeklerin ebeveynlerinin odasında bir bebek beşiğinde uyumasını öneriyor. Bebek yakınızdakyen sık sık uyandığında gece beslenmesi böylelikle daha rahat olur.

Bebeğiniz asla sizin yatağınızda uyumamalı. Ani bebek ölümü sendromunu önlemek için daima bebeğiniz sırt üstü yatırın.

Unutmayın, bebeğiniz uyuduğunda annenin de sizin de uyuyup dinlenmesi çok önemlidir. Yeni doğan bebeğiniz uyurken onun meleksi yüzüne bakmak çok güzel bir duygu olsa da anne babaların da uykuya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle bebek uyuduğunda siz de kestirin.

9. "Kaç Araba Koltuğuna İhtiyacım Var?"

Muhtemelen iki araba koltuğuna ihtiyacınız olacak (biliyorum, bu çok saçma gelebilir size. Öncelikle , bebeği uyandırmadan arabanın içine ve dışına hareket ettirmek için tabana oturan bir bebek oto koltuğuna ihtiyacınız olacaktır. Ardından, önümüzdeki birkaç yıl boyunca kullanmak üzere dönüştürülebilir bir araba koltuğuna (geriye bakan konumdan öne bakan konuma 'dönüşür') ihtiyacınız olacaktır. 

 

10. Eşinize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Hiç değilse ilk ay boyunca evin tüm işleriyle babalar ilgilenebilir. Çocuğun varlığına ve beklenmedik birtakım isteklerine alışması zaten oldukça güç iş, en azından çamaşır yıkama ve alışveriş yükünü eşinize bırakmamış olursunuz.

Bebeğinizle mümkün olduğunca çok zaman geçirin. Çalışma programınız o kadar esnek değilse, hafta sonları pratik olun. Daha büyük çocuklarınız varsa, eşinizin yeni doğan bebeğinize odaklanabilmesi için onlara bakmanıza yardımcı olun. Kollarınızı sıvayın ve karınızın yaptığı her şeyi öğrenmeye hazır olun!

Eşiniz yorgun ve keyifsizse ondan iş istememeye çaba göstermelisiniz. Bütün sorunlara ve yeni sorumluluklarına karşın, kendini gene eskisi gibi tasasız hissedebiliyorsanız mevctu yeni durumun yeterine bilincinde değilsiniz demektir.

Çocuğunuzla cilveleşmeyi, onu öpüp okşamayı, ona tatlı davranmayı öğrenin. Bebeğinizin sizi sevmesini öğrenebilmesi için, önce okşayışınızı, sesinizi, kokusunu tanıması gerekir. 

Arada sırada çocuğuzu bebek arabasıyla dışarı çıkarabilirsiniz. Böylece annesi rahatça dinlenmeye, saçlarını yıkamaya ya da bir kitap alıp okumaya fırsat bulacaktır. 

Çocuk kendisi için neyin iyi, neyin kötü olduğu konusunda tartışıldığını duymaktan hoşlanmaz. Yapacağınız şeyleri; eşinizle ortak karara vararak yapmaya özen gösterin ve eğer tartışacaksanız bunu, bebeğinizin önünde yapmamaya dikkat edin. "Küçüktür anlamaz."  demeyin, bebekler de her duyguyu hisseder...

Konular :

baba olmak, müstakbel koca, yenidoğan, bebek, anne olmak, babanın sorumlulukları, kocanın sorumlulukları, bebek bakımı