EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuk Cinsellikle İlgili Sorular Sorduğunda Anne Babalar Ne Demeli, Ne Dememeli? (3-6 Yaş Arası)

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.08.2022

Çocukların cinsellikle ilgili sorduğu sorular karşısında çoğu anne baba gibi sizin de ne diyeceğinizi bilemediğiniz zamanlar olmuştur. Özellikle 3-6 yaş arası çocukların meraklı sorularını bir yandan yanıtsız bırakmak istemez bir yandan da doğru kelimeleri bulmakta zorluk çekebilirsiniz. 

İşte bir soru: "Bebeklerin nereden geldiğiyle ilgili soruları nasıl yanıtlarım?"

Yazar Ayşe Bilge Dicleli "Pencereni Aç" adlı kitabında ailelere cinsel açıdan sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için neyi, nasıl ifade etmeli konusunda faydalı bilgiler veriyor. Sizler için bir bölümünü yayınlıyoruz. 

Çocuk Cinsellikle İlgili Sorular Sorduğunda Nasıl Cevap Vermeli

 

Çocuğunuzla Cinsellikle Hakkında Nasıl Konuşabilirsiniz?

1. Cinsellik Konusunda En Güvendiği Eğitmen Anne ve Babası Olmalı

Çocuklar en küçük yaştan itibaren cinsel konuları merak eder. Bu nedenle, anne babalar çocuklarının bu konuda başvurdukları ilk kişilerdir. Çocuklara cinsiyet rolleri, ilişkiler ve değerler konusundaki ilk bilgileri veren onlardır. Anne babalar bebekleriyle ve küçük çocuklarıyla konuşurken, onları giydirir ve kucaklarken, onlarla oynarken bir yandan da cinsellik eğitimi verirler.

Daha çok çocuklar aile içindeki ve dışındaki etkileşimleri gözleyerek ve televizyon izleyerek cinsellik hakkında bilgilenmeyi sürdürür. Çoğu genç insan cinsellik konusundaki en güvendiği eğitmenin anne ve babası olmasını ister.

Pek çok ailede ise cinsellik konuşulması “yasak ve ayıp” bir konu ilan edilir. Cinsellikle ilgili soru soran çocuk azarlanır ve “terbiyesiz” olarak nitelendirilir. Oysa cinsellik sanıldığı gibi, “cinsel ilişki” veya “cinsel eylem” değildir.

Cinsellik bedenimizin belli kısımlarıyla ne yaptığımızla değil, kadın veya erkek olarak kim olduğumuzla ilişkilidir. Bu nedenle cinsel açıdan sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için evde bu konudaki iletişim kanalarının açık olması çok önemlidir.

2. En Çok Merak Ettikleri Konu: Kız-Erkek Farkı 

Genele çocuklar iki yaşından itibaren “kız-erkek”, “anne-baba” farkını merak eder. Farklı cinsiyette kardeşleri varsa, kendisiyle farkı hakkında sorular sorar. Örneğin ona, kızların bedeninin ileride çocuk doğurmaya uygun olduğunu, anne memesinin bebeğe süt vermek için oluştuğunu, erkek çocuğun bedeninin ise baba olmak için farklı olduğunu belirtmek yeterlidir.

Üç ile dört yaşlarından itibaren çocuklar bebeklerin ve kendilerinin nereden geldiğini sormaya başlar. Örneğin ona bebeğin annenin karnında büyüdüğünü, yeterince büyüdükten sonra anne karnından kolayca çıkabildiğini söylemek uygundur.

Bu bilgi verilirken doğumun acılı ve sıkıntılı yanları yerine bebek sahibi olmanın keyif ve güzelliğinin vurgulanması yerinde olur. Aksi halde çocuk dünyaya gelirken annesinin canını acıttığı düşüncesine kapılabilir ve suçluluk duyguları yaşayabilir.

"Bebeklerin nereden geldiğiyle ilgili soruları nasıl yanıtlarım?"

3. Çocuk Nasıl Olur Sorusu Nasıl Yanıtlanmalı? 

Ardından bebeğin annenin içine nasıl girdiği merak edilmeye başlanır. Bu soru genelde 5-6 yaş civarı merak edilen bir sorudur. Annenin karnında anneye ait minik bir yumurta olduğu ve bu yumurtanın babadaki minik bir tohumla birleşip bebeklerin en minik halini oluşturduğu anlatılmalıdır.

Bu sorunun yanıtı için doğrudan bazı örnekler verilebilir. Cinsel ilişki ise ancak anne babanın sevgi içinde birbiriyle teması şekilde 7 yaş civarında anlatılmalıdır. Çünkü 7 yaş öncesinde çocuklar bu konuyu anlamakta güçlük çekebilirler ve bu da kafalarının karışmasına neden olabilir.

Her çiftin kendine özgü cinsellik değerleri, her ailenin yapısına uygun bir cinsellik yaklaşımı vardır. Burada öneli olan çocuğa bu değerleri aşılarken bilimsel olguları da açıklıkla anlatmaktır.

Çocuğa Cinsellik Eğitimi Nasıl Verilir
Çocuğunuzun sorduğu soruların yanıtını bilmiyosanız uydurmayın. 

4. Cinsellik Konusunda Sağlıklı İletişim İçin 

Çocukla cinsellik konusunda sağlıklı bir iletişim kurabilmek için neler yapılabilir? Örneğin, oturup soruların gelmesini beklemeyin. Bazı çocuklar soru sormayabilir ve bunun sonucunda yanlış bilgilenir. Dünya değerlerimiz gibi konularda bilmesini istediğimiz noktaları öğrettiğimiz gibi, bu konuda da bilmesini istediklerimizi söylemenin yollarını bulmalıyız.

Sorularına cevap verin ve teşekkür edin. “Bu soruduğun sorunun cevabını almak için büyüyünceye kadar beklemen gerek.” derseniz, bir daha bu hassas konuda size danışmayabilir. Bunun yerine, “Bana bu soruyu sorduğun için teşekkür ederim.” deyip yaşına uygun bir şekilde cevabı anlatın.

Yanıtı bilmiyorsanız, asla uydurmayın. Bu yanıtınız yoksa bunu ona söyleyin. Ana sorusuna yanıt arayacağınızı belirtin. Sonra da araştırıp mutlaka bir yanıt bulun. Okul çağındaysa çocuğunuzla birlikte bir ansiklopediye bakabilirsiniz.

5. Bu Konularda Konuşmakta Zorlandığınızı Belli Edebilirsiniz 

Rahatsızlık duyduğunuzu çocuktan saklamayın. Çocuğunuza bu konularda konuşmanın sizin için zor olduğunu çünkü anne babanızın sizinle bu konularda hiç konuşmadığını söyleyin. Daha büyük çocuklar anne babalarının cinsel yaşamıyla ilgili sorular sorabilir. “Bu konuyu seninle paylaşabileceğimi sanmıyorum. Ama bana öyle geliyor ki sen cinsellik konusunda bazı şeyleri merak ediyorsun. Bunları konuşalım.” diyebilirsiniz.

Çocuklarınızı dinleyin. Neler bildiklerini, nelerden kaygı duyduklarını, bir soruyu niçin sorduklarını anlamaya çalışın. Onları küçükken dinlemezseniz, buluğ çağına geldiklerinde size bir şey anlatmayacaklardır.

Çocuğun Cinsellik ile İlgili Soru Sorması Normaldir 

6. Düşünce ve Duygularla Davranışların Farkını Öğretin 

Çocuğu herkesin kızabileceğini, öfkenin normal bir duygu olduğun, ama başka bir çocuğu ya da yetişkini vurmanın doğru olmadığını öğretin. Bunun gibi çocuğa cinsel duygu ve düşüncelerin de doğal olduğunu, ama insanların kendi davranışlarından sorumlu olduklarını söylemeliyiz. Ona değerleriyle tutarlı olmadığı sürece bu tür duygulara uyup eyleme geçilmemesi gerektiğini anlatabilirsiniz.

Çocuğa Cinsellik Eğitimi Nasıl Verilir
Çocuk annesine de babasına da bu konularda merak ettiklerini sorabilmelidir. 

Hem erkek hem de kız çocuklarının eğitin. Her ikisinin de farklı cinsle ilgili bilgiler edinmelerini sağlayın. Bu arada bu görev hem annenin hem de babanındır. Genellikle babalar oğullarıyla anneler de kızlarıyla konuşur. Cinsel açıdan sağlıklı bir çocuk ise, hem anne hem de babayla bu konuların konuşabileceği evlerde yetişir.  

7. Cinsel Açıdan Sağlıklı Çocuk Nasıl Biridir?

Kendi bedeninden hoşnuttur. Anne babaya, kardeşlere ve diğer yetişkinlere saygılıdır. Mahremiyet kavramını anlar. Yaşına uygun kararlar verebilir. Anne babasına cinsellikle ilgili sorular sorabilir. Buluğ çağının değişimlerine hazır olur.

 

Konular :

Cinsellik Eğitimi, Anne Baba Cevapları, Cinsellik