Çocukta "Ben Değerliyim" Bilinci Nasıl Oluşturulur?
Uzmanlar diyor ki: "Çocuğunuzun ileriki yaşamında mutlu bir yetişkin olmasını istiyorsanız, kurduğunuz duygusal bağı her daim güçlendirin. Anne-çocuk arasındaki güçlü bağ mutlu yetişkin olmanın anahtarı. "
Annesi ile Duygusal Bağı Zayıf Olan Çocuklar Depresyona Daha Yatkın Oluyorlar
Bebeklik ve çocukluk döneminde kurulan bağın niteliğinin yetişkinlik döneminde kurulan yakın ilişkileri doğrudan etkilediğini söyleyen ODTÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Nebi Sümer, ilişkinin niteliğine göre bazılarının çok güvenli, bazılarının çok saplantılı ya da kaygılı, bazılarının ise soğuk ilişki kurabildiğine dikkat çekti. Çocuğunuzla kurduğunuz duygusal bağ onu ileride mutlu da edebilir, mutsuz da... İşte nedenleri...
Bebeklikten Çocukluğa Değin Süren Bu Süreci Anne-Babalar En İyi Şekilde Değerlendirmeli
Doğumdan itibaren çocuğunuz ile aranızda temellerini attığınız duygusal bağ, hayatının geri kalanında duygusal ve sosyal yaşamını, arkadaşlıklarını, romantik ilişkilerini ve sorunlarla başa çıkma biçimini büyük ölçüde etkiliyor.
Hangi Durumlar Çocuğun Psikolojisini Olumsuz Etkiler?
Her kültürde normal olan anne-çocuk bağının bir şekilde bozulması yani ayrılığın gündeme gelmesi durumunda çocukların psikolojik yapısının bozulmasına sebep olur. Erken dönemde yoğun anne sevgisinin ve çocuğun ihtiyaçlarını karşılanmasının çocukta “Ben değerliyim” inancını geliştirdiğini söyledi.
Tutarsız ve Müdahaleci Anneler, Çocuklarının İleride Eşleri ile Olan İlişkilerini de Olumsuz Etkiler
Erken dönemde çok tutarsız ve müdahaleci bir anneyle büyüyen çocuk, ona yakın durarak ya da yapışarak varlığını garantilemeye çalışır. Bu durum, kişinin ileriki dönemde karşı cins ile yaşayacağı ilişkileri de etkiler; birey, bir çocuğun anneye yapışması gibi partnerine yapışmaya başlar.
Çocuk, Güvenli Aile İlişkisine İhtiyaç Duyar
Güvenli aile ilişkisinde kaygıyı azalır ve odaklanmayı artar. Özellikle soğuk ve mesafeli anne-babalar; çocuklarının ileride başkalarına yakınlık duymasına ve sıcak ilişki kurmasına da engel olur. Anne ile çocuk arasındaki bağın zayıf olması halinde çocuk ileriki yaşamında güvence peşinde koşar; başkalarıyla ilişkilerinde çok fazla detaya kilitlenir.
Soğuk ve Mesafeli Anneler Çocuklarının Duygusal Gelişimlerini Olumsuz Etkiler
Tutarsız, çok müdahaleci ya da soğuk annelerin çocukları, hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde daha sık ağlar, sorunlarını ağlayarak, sızlayarak ve yakınarak çözmeye çalışırlar; depresyona, strese daha yatkın olurlar. Soğuk ve mesafeli annelerin çocukları ise sorunları görmezden gelerek uzak dururlar, bastırırlar ya da inkar ederler.