Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Pozitif Olmalı
Çocuklu aileler için kritik soru: Ebeveynler ve çocukları arasındaki olumlu ilişki neden önemlidir?
Çocukların hayatı üzerinde en önemli etkilerden biri ebeveynleriyle olan ilişkisidir. Bu nedenle güçlü ve sevgi dolu bir ebeveyn-çocuk ilişkisi, çocukların sağlığı ve mutluluğu için kritik öneme sahiptir.
Kişinin daha mutlu ve verimli olmasını hedefleyen pozitif psikoloji, mutlu, özgüveni yüksek, empati yapabilen çocukların gelişiminde de önem kazanıyor. Uzman Klinik Psikolog Nazende Ceren Öksüz, pozitif psikolojinin çocuk gelişimindeki etkisine dikkat çekti.
Olumlu yönleri desteklenen çocukların daha mutlu ve özgüveni yüksek bireyler olduğunu söyleyen Dr. Öksüz, "Çocuklar 'pozitif model’ ebeveynler istiyor!" diyor.
Çocuklar, ebeveynleriyle güçlü, sevgi dolu ve olumlu ilişkiler kurduklarında en iyi şekilde öğrenir ve gelişirler.
Çocuğunuza Her Şeyden Önce Mutlu Olmayı Öğretin
Çocuğunuzla olan ilişkinizin kalitesi, çocuğunuzun gelecekteki ilişkilerinin temelini oluşturur. Ebeveynleriyle olumlu bir bağ kuran çocukların, etraflarındaki insanlarla sağlıklı ilişkiler geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Mutlu, özgüveni yüksek, empati sahibi ve duygusal zekası gelişmiş çocuklar yetiştirmede pozitif psikoloji önemli. Çocuğun gelişiminde olumlu yönlerin güçlendirilmesi gerekli. Mutlu olmayı öğretin, psikolojik sağlamlığını geliştirin, cezadan çok ödül ve kural koyun.
Pozitif Olmak Ne Demek?
“Anne çocuk ilişkisinin “Pozitif” olması gerektiği her zaman vurgulanan bir konudur. Ancak “Pozitif olmak” kavramı, her kavram gibi çeşitli şekillerde yorumlanabilir. Pozitif disiplin yöntemleri, psikolojinin yeni ve umut veren alanı olan ‘Pozitif Psikoloji’yi temel almaktadır.
Pozitif psikoloji, insanın büyük gelişme potansiyelini ortaya çıkarmasına yardımcı olmaktadır. Birçok psikoloji yaklaşımı gibi kişinin zayıflıklarına ve sorunlarına odaklanmak yerine güçlü yönlerin daha fazla öne çıkmasını hedeflemektedir.
Güven ve Saygı Olumlu İlişkilerde Nasıl Beslenir?
Bağımsız, Güçlü Bireyler İçin Olumlu Yaklaşım Çok Önemli
Anne olmak başlı başına büyük bir sorumluluk ve annenin de yeniden büyüme süreci olarak düşünülebilir. Yaşam alışkanlıkları ve hayata bakış açımızın tamamen değiştiği bir süreçten bahsediyorum. Öncelikle yetişkin olarak bizlerin çocuktan beklenti ve çocuk yetiştirmekle ilgili duygu – düşüncelerimizi fark etmemiz gerekir.
Anı Yaşamak, Ebeveyn-Çocuk İlişkileri İçin Neden Önemlidir?
Doğru olan, bu farkındalığın henüz çocuk dünyaya gelmeden kazanılmasıdır. Çünkü çocuk, bizden bağımsız bir yetişkin olma yolculuğu içinde olacaktır. Kendine ait güçlü yönleri ve zayıflıkları olacaktır.
Pozitif Psikoloji Nasıl Geliştirilir?
Pozitif psikolojiye göre günümüz dünyasının en çok ihtiyaç duyduğu şey, pozitif yönlerini yapıcı yönde geliştirmiş, empati becerisine sahip, strese dayanıklı ve çok yönlü yetişkinlerdir. Bu bağlamda psikolojik sağlamlılık, otantik mutluluk, öz disiplin ve duygusal zeka kavramlarının üzerinde durmak gerekir.
Çocuğun psikolojik sağlamlılığının gelişmesi, stresli durumlara karşı direnci arttırmak, özgüveni güçlendirmek, olası psikolojik sorunların önlemini almak ve hayattaki değişikliklere uyum gösterecek psikolojik esnekliği kazandırmak anlamına gelir.
Mutlu Olabilmek Öğrenilen Bir Beceridir
Otantik mutluluk, sahip olduklarımızın değerinin kavranması ve günlük yaşamdaki mutluluk duygusunu artması olarak tanımlanabilir. Mutlu olabilmek öğrenilen bir beceridir ve pozitif psikoloji yaklaşımında sıkça vurgulanır. Öz disiplin ise çocuğun kendine hedef belirlemesi ve bu hedefe yönelik davranış geliştirmesi için gereken önemli bir özelliktir. Bu özelliğin gelişmesi için ise pozitif disiplin yöntemleri annelere yardımcı olacaktır.
Anne Baba Nasıl Mutlu Olursa Aile Mutlu Olur
Mutluluk geçirgendir. Mutluluk bulaşıcıdır. Anne ve baba ‘Evi nasıl pozitif bir ortam haline getirebilirim’ diye düşünmelidir. Hayata pozitif anlamlar katabilmek, pozitif ilişkiler kurabilmek ailede çok önemlidir. İyi çocuk yetiştirmek, iyi iş adamı olmaktan daha önemlidir. Anne baba rolleri ihmal edilmemelidir.
İş adamı, anne baba olma gibi roller orantılı götürülmelidir. Mutluluk bunun sonucunda ortaya çıkıyor. Akademik başarı açısından bakarsak mesela; her istediği yapılan çocuk konformist oluyor.
Herkesten iki üç kişilik sevgi istiyor. Amaç çocuğun mutlu olması değil, çocuğun hayatına anlam katan değerlerin olmasıdır. Çocuk ders çalışma, uykusuz kalma zahmetlerine katlanmalıdır. Anne baba kıyamazsa çocuk hayatın zorlukların alışamıyor. Başarılı olmayı öğrenemiyor. Çocuğa ders çalış demeyi değil, ders çalışmayı nasıl sevdirebilirim demeye odaklı olmalı anne baba…
Pozitif Disiplin Nedir?
İnsan davranışı öğrenme ile şekillenir. Öğrenmenin gerçekleşmesinde ise cezadan çok ödül ve uygun kurallar işe yarar. Ceza, çocuğa ne yapması gerektiğini öğretmez. Ancak kural, davranışlarının doğal sonuçlarıyla yüzleştirir. Dolayısıyla çocuk ne yapmaması gerektiğini doğal sonuçlarıyla öğrenir.
Bu da kendi davranışlarını kontrol etmesine yardımcı olur. Disiplin, büyük sabır ve kararlılık gerektirir. Çocukların davranışları bir anda değişmez. Dolayısıyla yetişkinlerin bu anlamda bilinçli olmaları büyük önem taşımaktadır.
Hangi Etkinlikler Duygusal Zekayı Geliştirir?
Son olarak duygusal zeka kavramı yaşam doyumu açısından büyük önem taşımaktadır. Duygusal zekanın gelişmesinde annelerin rolü büyüktür. Duygusal zeka, çocuğun kendi duygularını ve başkalarının duygularını fark etmesi olarak özetlenebilir. Bu becerinin gelişmesi için çocuğun sosyal ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi ve çocukla sıcak bir iletişim içinde olmak gerekir.”
Çocuğunuzla olumlu bir ilişki kurmak için bunları yapabilirsiniz:
- Çocuğunuzla anın tadını çıkarın.
- Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin..
- Aile içinde anne baba olarak çocuğunuza güven ve saygının olduğu şefkatli bir ortam oluşturun.
Özetle, ebeveyn-çocuk ilişkisi doğru bir şekilde kurmanın ne yazık ki özel bir formülü yok. Ancak çocuğunuzla ilişkiniz çoğu zaman sıcak, sevgi dolu ve duyarlı etkileşimler üzerine kuruluysa, çocuğunuz sevildiğini, güvende ve emniyette olduğunu hissedecektir.