EBEVEYN VE ÇOCUK

Kardeş Kavgalarını Önlemede Ebeveyn Otoritesi Önemlidir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.05.2015

Kardeş Kavgalarını Önlemede Ebeveyn Otoritesi Önemlidir

“Anne-baba kardeş rekabetini yoğunlaştırabilir de, azaltabilir de. Düşmanca duyguları bastırabilir veya tehlikesiz bir şekilde açığa vurulmalarını sağlayabilir. Kavgayı kızıştırabilir ya da uzaklaştırabilir.” diyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sefa Saygılı, anne babalara kardeş kavgalarına dair bakın hangi önerilerde bulunuyor.

Kavga Ettiklerinde Onlara Neler Olduğunu Sormayın

Kardeş kavgaları birçok ailenin problemidir. Tüm kardeşler zaman zaman birbirlerinin sinirlerini bozar, atışır veya tartışırlar. Kardeş kavgasına müdahale ederken, “Burada neler oluyor?” diye sormaktan kaçınılmalıdır. Her çocuk olayı kendi açısından anlatacak ve işin aslını öğrenmek pek mümkün olmayacaktır. Bunun yerine, tüm tarafları soru sormadan cezalandırmak uygun yoldur.

Elbette kavgayı kimin başlattığını kendi gözlerimizle gördüysek o çocuğu cezalandırabiliriz. Ancak unutmamalıyız ki, melek gibi gözüken bir çocuk bile kabahatli olabilir.

Çocukların aralarındki anlaşmazlıkları kendi başlarına çözümlemelerine izin vermek uygun olan şekildir. Benim 12 yaşımdaki kızım ve 15 yaşındaki oğlumdan gözlemlediğim, bir anda kavga ederken bir süre sonra birbirlerine sevgi kelimeleri söyleyebildikleridir.

Kardeş kavgalarının önüne geçmenin bir yolu da çocukların birbirlerinin (varsa) odalarına izin alarak girmelerini sağlamaktır. Bu şekilde kavgaya girmek istemeyen çocuk hemen kendi odasına çekilebilir. Ancak bunun da kötüye kullanılmamasının önüne geçilmelidir.

Konuşarak Anlaşmalarına Özendirilmeli

Bir konu üzerinde kavga etmeden tartışıyorlarsa, bu desteklenmeli ve hoşumuza gittiği belli edilmelidir.

Ayrıca tartışma muhakkak hakaret içermemeli, birbirlerini incitmemelidirler.

Kardeş Kavgalarını Önlemede Ebeveyn Otoritesi Önemlidir

Kardeş Kavgaları Kaçınılmaz mı?

Kardeş rekabeti, hayatın bir gerçeğidir. Aile uyumunu bozan, mutsuzluğa sebep olan bu çekişmeye ebeveynlerin nasıl tepki verecekleri çok önemlidir. Aslında kardeş kavgaları çocukların büyümelerine ve ailenin koruyucu çevresi içinde problemleri çözebilmelerine, birlikte tartışma, paylaşma ve rekabetle ilgilenmeye yönelik fırsatların sağlanması ile gelişmelerine yardımcı olacaktır.

Aslında Kardeş Kavgaları Dozunda Olduğunda Geliştiricidir de

Aslında kardeşler arasında bir miktar çatışma olmasının yararları da vardır. Birbirlerine üstünlük sağlama mücadeleleri kardeşleri daha güçlü ve dayanıklı yapar. Bitmek bilmeyen boğuşmalarla hız ve çeviklik kazanırlar. Sözlü dalaşmalardan, zeki olmakla kırıcı olmak arasındaki farkı öğrenirler. Birlikte yaşamanın getirdiği doğal sinir bozukluklarından, haklarını korumayı, kendilerini savunmayı ve uzlaşmayı öğrenirler. Bazen de birbirlerinin özel yeteneklerine imrenmeleri, onları daha çok çalışmaya, azimli ve başarılı olmaya teşvik eder.

Konular :