EBEVEYN VE ÇOCUK

Tacizciler hangi çocukları hedef alıyor?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.04.2016

Çocukları Tacizden Nasıl Koruyabiliriz

Tacizcinin kim olabileceğini, onu nerede bulabileceğimizi, hangi çocukların en çok risk altında olduğunu ve onları nasıl koruyacağımızı bilirsek; çocuklarımıza karşı işlenen tacizcileri durdurmak için gerekli olan güce sahip olabiliriz. Peki ama nasıl?

Şu anda çocuklarımızı tacizden korumak için gösterdiğimiz çabanın yüzde 90'ını onlara yabancılardan gelebilecek taciz riskine karşı harcıyoruz. Oysa uzmanlar mümkün olan en kısa sürede, daha fazla çocuğu tacizden korumamız için dikkatimizi biraz tam tersi yöne kaydırmamız gerektiğine işaret ediyorlar.

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak bunu araştırma sonuçlarıyla destekliyor. Türkiye’deki taciz kurbanı çocukların tedavisiyle ilgili çalışmalar yürüten Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, ABD ve Türkiye’deki tüm aileleri yakından ilgilendiren bu araştırmanın çarpıcı detaylarını bizlerle paylaştı.

İşte, araştırmaların çarpıcı sonuçları.

Komşu ve Arkadaş Çocuğu Daha Çok Tehlikede

Çocuklara bayram hediye eden dünyanın tek ülkesi Türkiye, 87’ncisini kutladığımız 23 Nisan Çocuk Bayramı’na çocuk tacizleriyle giriyor. Türkiye polisiye tedbirlerle Batı ise, bilimsel araştırmalarla tacizcileri durdurmaya çalışıyor.

En çarpıcı araştırma yine ABD’den geldi. 4 bin çocuk tacizcisiyle görüşen ABD'li bilim insanları çarpıcı sonuçlar elde etti. Psikiyatristler Gene Abel ve Nora Harlow tarafından yapılan araştırmaya Çocuk Tacizini Önleme Elkitabı (The Stop Child Molestation Book)’nda da yer verildi.

En Sık Bu Çocuklar Taciz Ediliyor...

Çocuklar en çok kendi aileleri içindeki yetişkinler ya da ebeveynlerinin sosyal çevrelerindeki yetişkinler tarafından tacize uğrama riski altında. Çocuk tacizcilerinin yüzde 90'ı kendi aileleri içindeki çocukları ya da iyi bilip, tanıdıkları çocukları taciz ediyorlar. Ayrıca, araştırmaların gösterdiğine göre risk herkes için geçerli: Çocuk tacizcileri toplumun her kesiminde mevcut, bu nedenle toplumun her kesimindeki çocuklar taciz riski altında.

Tacizcilerin En Büyük Hedefi Yakın Çevrelerindeki Çocuklar

Tacizcilerin hedefinde komşu ya da arkadaş çocuğu (%40) var. Bakılması için emanet edilen çocuklar (%5) da tacizcinin hedefinde.

Üvey ve Evlatlık Çocuklar İlk Sırada

Tacizciler aile içinde; üvey çocukları ya da evlat edindikleri çocukları (%30), biyolojik çocuklarını (%19), erkek, kız yeğenlerini (%18), kız kardeş ya da erkek kardeşlerini (%12) ve torunlarını (%5) hedef alıyor.

Çocukları Tacizden Nasıl Koruyabiliriz

Tacizcilerin hedef aldığı yabancı (tanıdık olmayan) çocukların oranı ise % 10. Dikkat edin, çocuk tacizcilerinin sadece yüzde 10'u hiç tanımadıkları bir çocuğu taciz ettiklerini söylüyor.”

Tacizciler hangi çocukları hedef alıyor?

AİLEDEKİ ÇOCUKLAR

Biyolojik çocukları 19%

Üvey çocukları ya da evlat edindikleri çocuklar 30%

Kız kardeş ya da erkek kardeşler 12%

Erkek, kız yeğenler 18%

Torunlar 5%

YAKIN ÇEVRELERİNDEKİ ÇOCUKLAR

Bakılması için emanet edilen çocuk 5%

Komşu ya da arkadaş çocuğu 40%

TAMAMEN YABANCI ÇOCUKLAR

Yabancı (tanıdık olmayan) çocuklar 10%

Kaynak: Psikiyatristler Gene Abel ve Nora Harlow Çocuk Tacizini Engelleme Araştırması.

Çocuk tacizcileri genelde bu tablodaki kategorilerde belirtilen çocuklardan, bir kategoriden fazla kategorideki çocukları taciz ettikleri için, toplam yüzde 100'den fazla ediyor. Örneğin, aynı çocuk tacizcisi hem kendi biyolojik çocuğunu hem de üvey çocuğunu taciz etmiş olabiliyor.

ABD’DE TİPİK BİR ÇOCUK TACİZCİSİNİN PROFİLİ:

‘EVLİ, EĞİTİMLİ, İŞ SAHİBİ VE DİNDAR’

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, bu araştırmaya göre ABD’deki tipik bir çocuk tacizcisinin profili hakkında ise şu bilgileri veriyor:

“Çocuk tacizcilerinin yüzde 77'si evli ya da daha önceden evlenmiş. Yüzde 46'sından fazlası bir süre üniversite eğitimi almış, yüzde 30'u ise lise mezunu. Yüzde 69’unun bir işi var ve çalışıyor. Yüzde 93'ü dindar, dindar olduğunu söylüyor.

Bu araştırmanın sonuçlarına göre, çocuk tacizcileri evli, eğitimli, iş sahibi ve dindar insanlar. Kliseye özgü pedofili skandalları ve katı klise kurallarına dayalı koşullarda ortaya çıkan taciz oranlarının bu araştırmadaki “dindar” oranının yüksek çıkmasına önemli bir etkisi olabilir…

Önceden yapılan birçok bilimsel araştırmada da, taciz kurbanı çocuklar ile gelir ve eğitim seviyesi düşük aileler arasında bir ilişki kurulmaya çalışıldı ama bu araştırmaların hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Çünkü taciz kurbanı çocuklar ve çocuk tacizcileriyle her gelir grubu ve sosyal statüde karşılaşmak mümkün.

Araştırmaya katılan çocuk tacizcileri:

Evli ya da daha önceden evlenmiş 77%

Bir süre üniversite eğitimi almış 46%

Lise mezunu 30%

Çalışıyor 69%

Dindar olduğunu söyleyen 93%

4 bin çocuk tacizcisinin anlattıklarını analiz eden araştırmacılar şu sonuca vardılar:

Dıştan görünen özellikleri itibariyle, çocuk tacizcileriyle, tüm Amerikan erkeklerinin özellikleri örtüşüyor. Bir çocuk tacizcisinin ortalama özellikleriyle, ortalama bir Amerikan erkeğinin özellikleri birbirlerine çok benziyor.

Evli, eğitimli, iş sahibi ve dindar olmak gibi özellikler birinin çocuk tacizcisi olmasına sebep olamaz elbette, fakat bunlar, bu araştırmaya katılan Amerikalı suçluların genel özellikleri ve son zamanlarda ülkemizde artan çocuk tacizi vakalarının analizi için yol gösterici nitelikte...

Çocukları, çocuk tacizcilerinden korumak isteyen yetişkinlerin, ebeveyn ya da çocuğun bakımıyla kim ilgileniyorsa, bilmesi gereken bir çocuk tacizcisinin hangi özelliklere sahip olduğudur.

KARİYER VE DİN MASKE OLARAK KULLANILABİLİR

Çocukları kurban olarak seçen suçlular, iyi eğitimli olabilir, sosyo-ekonomik profili iyi düzeyde olabilir, aşırı ahlakçı ya da dindar görünümünde olabilir. Elbette ki sapkın davranışın, tacizin bu özelliklerle doğrudan ilgisi olamaz. Eğitim, dini inanç dışında temel insani özelliklerin yoksunluğu ile ortaya çıkan sapkın davranışlardır bunlar. Fakat suçlular, eğitimlerini, sosyal konumlarını ve dini bir kamuflaj aracı olarak kullanabilir.

Sonuçları bir araya getirecek olursak:

-Çocuk tacizcilerine toplumun her kesiminde rastlamak mümkün.

-Çocuk tacizcileri, ya ailelerinde ya da sosyal çevreleri içinde yer alan kendilerine yakın çocukları taciz ediyorlar.

-Çocuk tacizcilerinin çoğu, yüzde 90 civarında, taciz ettikleri çocuğu çok iyi tanıdıklarını söylüyorlar.

Bu listedeki son maddeye dikkatli şekilde bakmanızı istiyoruz. Çocuk Tacizini Önleme Planı'nız çerçevesinde işinize yarayacak birkaç bulgu olsa da, bu maddede zikredilen en önemlisi.

TEHLİKEYİ %90 YABANCIDAN BEKLİYORUZ AMA...

Mümkün olan en kısa sürede, daha fazla çocuğu tacizden korumamız için dikkatimizi biraz tam tersi yöne kaydırmamız gerekiyor. Şu anda çocuklarımızı tacizden korumak için gösterdiğimiz çabanın yüzde 90'ını onlara yabancılardan gelebilecek taciz riskine karşı harcıyoruz.

Halbuki yapmamız gereken bu yüzde 90'lık çabayı, çocuklarımızı yabancı olmayan kişilerin tacizinden korumak için harcamak ve aile içinden ya da ailenin arkadaş çevresinden gelecek tacizcilere karşı dikkatli olmak. Tacizciler, mahalle, site, okul, yurt gibi çocuğun sürekli yaşama alanında kendilerine kurban seçiyorlar.

Psikolog Başkak, tacizcinin kim olabileceğini, onu nerde bulabileceğimizi, hangi çocukların en çok risk altında olduğunu ve onları nasıl koruyacağımızı bilirsek; çocuklarımıza karşı işlenen tacizcileri durdurmak için gerekli olan güce sahip olacağımızı söylüyor.

Konular :