EVLİLİK HAYATI

“Eşim Benim İstediğim Gibi Olsun”

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.01.2013

Eşim Benim İstediğim Gibi Olsun

“Evlilik Psikolojisi” kitabının yazarı Prof. Dr. Nevzat Tarhan evlilikte krizlerin en çok romantik duyguların hakim olduğu dönemden sonra gelen, kişilik ve güç çatışmalarının kendini gösterdiği evrede yaşandığını söylüyor. Peki ama eşinizin beğenmediğiniz yönlerini nasıl düzeltebilirsiniz? Kitabında, öncelikle çiftlerin birbirlerinin kişiliğini hedef alarak konuşmamaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tarhan, eşlere birbirlerini "değiştirmeye çalışmak" yerine, zemin hazırlamalarını öneriyor.

Eşinizin Kişiliğini Hedef Alarak Eleştiride Bulunmayın

Eşler genellikle, eleştiriyi kişiliklerine yapılmış bir saldırı olarak algılarlar. Eleştirilen taraf, “Eşim beni sevmiyor, aşağılıyor, küçük görüyor” diye düşünmek yerine, eleştirilen davranışı neyse onu düzeltmeye çalışmalıdır.

Peki Neyi, Nasıl Söylemeli?

Eleştiride dikkat edilmesi gereken hususlardan biri, karşıdaki insanın kişiliğini hedef almamaktadır. Örneğin kadın, çocuklarını ihmal eden eşine: “Sen gaddar bir babasın” diyerek onun kişiliğini hedef almak yerine: “Çocuğumuzla birlikte vakit geçirmen önemli, onu ihmal etmek doğru değil” tarzında yaklaşmalıdır.

“Sen” Dilini Kullanmaktan Vazgeçin

Problemleri çözmeye çalışırken kullanılan dil de önemlidir. Eşinizle “sen” diliyle konuşmak, onun savunmaya geçmesine neden olur. Bunun yerine “ben” dili tercih edilmeli: “Şu durum beni incitiyor” ya da “Böyle davranmam beni kırdı” gibi ifadeler kullanılarak çözüm aranmalıdır. “Sen” dilini kullanarak eşinizi değiştirmeye çalışmak, hem onun savunmaya geçmesine sebep olur hem de sorunu kişilik çatışmasına dönüştürür.

Eşim Benim İstediğim Gibi Olsun

“Eşim Benim İstediğim Gibi Olsun” Yaklaşımı Doğru mu?

Eşler karşı tarafı değiştirmeye çalışmak yerine, önce kendilerini değiştirmelidir. Sorunlar karşısında “eşim benim istediğim gibi olsun” yaklaşımıyla hareket etmek, onu değiştirmeye çalışmaktır ve insan, doğası gereği her zaman değiştirilmeye tepki verir. Bu da problemleri içinden çıkılmaz hale getirir. “Bize vakit ayırmalısın, bu senin görevin” gibi zorunluluk ifade eden cümleler kullanmak, uzun vadede olumlu sonuç vermez. Bu tarz bir hitaba maruz kalan kişi, sorun çıkmasın diye birkaç kere gönülsüz olarak eşinin istediğini yapar ama bunu devamlı hale getirmez.

Yol Göstermek Yerine Zemin Hazırlayın

Eşinin değişmesini isteyen kişini, “Birlikte nasıl vakit geçiririz?” diye düşünerek, buna uygun ortamlar hazırlaması yani önce kendisi şartları hazırlayıp ondan sonra karşı taraftan özveri beklemesi daha sağlıklı bir iletişim tarzıdır. Ortada bir sorun varsa, kişi önce kendisini değiştirmeli ardından da eşinin değişmesini beklemelidir. Özellikle erkekler, kendilerine bir şeyi yapmaları gerektiğinin söylenmesinden hoşlanmazlar. Bu yüzden kadın, eşine yol göstermek yerine zemin hazırlama yolunu seçmelidir.

Konular :