Eşiniz İşsiz Kaldığında Hayatını Kabusa Çevirmeyin
Ailede kadının veya erkeğin işsiz kalması ilişki açısıdan en zor dönemlerden biridir. İşsizlik bireylerde karamsarlık, çaresizlik, yaşama küskünlük gibi duygulara yol açar. İnsanı pasifliğe iter ve depresyon uygun bir ortam hazırlar.
İşsiz kalan birey hayatında çok önemli bir rol oynayan, kendisine gelir ve sosyal konum sağlayan şeyden mahrumdur. Öte yandan işyerindeki arkadaşlardan ayrıldığı için toplumsal rolünün kaybolduğu hissini yaşar. "Böylesine zor bir süreçte, eşler birbirlerine nasıl davranmalı?" sorusunu aile terapistleri bakın nasıl yanıtladı.
Zor bir dönemden geçen eşinize yardım etmeye çalışırken, kendiniz de önemli bir kaosla uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Peki ama ne yapmalı?
Eşiniz İşsiz Kaldığında Hayatını Kabusa Çevirmeyin
- Karanlık Günlerde Ailenize Işık Saçın
İşsizlik ailedeki dengeleri bozar. Özellikle erkekler üzerinde yıkıcı etkiler yapar. Toplumumuzda hala erkek ekmek parasını kazanmakla yükümlü kişi olarak görüldüğü için erkek işsiz kadın işsize kıyasla daha fazla yıpranır.
İşsizlik, yoksun kalınan olanaklar, yaşanan olumsuzluklar ve giderilemeyen ihtiyaçlar nedeniyle erkeklerde alkol kullanma, çalışan eşini aşırı kıskanma, aile içi şiddet uygulama gibi, daha önce görülmedik ciddi sorunlara yol açabilir. Bu arada aileleri de erkek işsizlere karşı daha olumsuz bir tutum sergilerler.
Oysa böylesi tutumlar yanlıştır. Erkeğe muazzam sorumluluklar yükleyen “aile reisliği” gibi yaklaşımlar, en az ev işlerinin tamanını kadının üzerine yıkan basmakalıp yargılar kadar yıkıcıdır. Erkek de bir insandır; gelir sağlamak, tıpkı ev işlerinin yürütülmesine doluduğu gibi, kadın ile erkeğin ortak sorumluluğundadır.
- Eşiniz İşsiz Kaldığında Paniğe Kapılmayın
Öncelikle, işsizliği geçici ve yönetilebilir bir durum olarak gören bir tutum sergileyin. İş aramayla birlikte gelen tekrarlanan reddedilme zordur, ancak her ikiniz de arayışınızda odaklanmış ve bilinçli kalırsanız sonunda yeni bir işin ortaya çıkma olasılığı yüksektir .
Sağlıklı bir bakış açısına sahip olun. Bu deneyimle Allah'ın size öğretmeye çalıştığı şeye açık olun.
- Çocuklarınıza Bu Süreç Hakkında Bilgi Verin
Evde çocuklarınız varsa, durumunuz hakkında onlara karşı açık ve dürüst olun. Gelecek hakkında gerçekçi ama iyimser bir şekilde iletişim kurun. (Bu durumun dünyanın sonu olmadığını bilinl!) Duyguları, mali durumu, öncelikleri ve herkesin evdeki stresi azaltmak için nasıl katkıda bulunabileceğini konuşmak için ailenizle birlikte zamanlar geçirin.
Eşiniz yeni bir iş bulana kadar ailedeki herkesin bir süre fedakarlık yapması gerekeceğini (harçlıklarda geçici kesintiler, kıyafet alışverişini kısmak, vb.) çocuklarınıza açıklayın. Çocuklara bunun birlikte bu durumun üstesinden birlikte geleceğinizi, yaşadığınız zorluklardan daha iyi ve daha güçlü bir şekilde çıkacağınızı hatırlatın.
- Aile Üyeleri Birlikte Kaliteli Zaman Geçirmeli
Önemli diğerinizin, kendinizle geçirdiğiniz zamanın, bir olduğunuzda daha iyi bir hayat arkadaşı olmanızı sağlayacağını anlamasına yardımcı olun - çünkü öyle olacak. Gerçekten de, en iyi zamanlarda bile, yan ilgi alanlarınızı ve ilgi alanlarınızı geliştirmek harikadır.
Haftada en az birkaç saat yalnız veya kendi arkadaşlarınızla vakit geçirin. Kocanıza, kendinize ayırdığınız zamanın birlikte olduğunuzda daha iyi bir eş olmanıza yardımcı olacağını anlamasını sağlayın - çünkü öyle olacak. En iyi zamanlarda bile kendi hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı geliştirin.
Kendinize ve eşinize bunu birer gün olarak yaşamayı hatırlatın. Kocanızın felaket düşünceleri ( Asla iş bulamayacağım! ) yaşamasını engellemesine yardımcı olun.
- Tutumlarınızda Daima Pozitif Olun
Her gün ailenizle birlikte fiziksel, duygusal ve maddi ihtiyaçlarınız için dua edin. Aile içinde olumlu sohbetmler yapmanız bilinçli iletişim depresyonun etkilerini hafifletir ve zedelenmiş öz saygıyı artırmaya yardımcı olur.
Evliliğinizde iyi günleriniz ve kötü günleriniz olacağını kabul edin. İyi günlerde, onları neyin "iyi" yaptığını tartışın ve pozitif enerjiyi sürdürmenin yollarını düşünün (makul bir saatte yatmak, birlikte kalkmak, sabah egzersizi, dua vakti, vb.).
Mümkün olduğunca bir rutini koruyun. Her ikiniz için de günlük bir gündem belirleyerek karşılıklı olarak sorumlu olun: İş görüşmeleri, kişisel randevular, ev işleri, vb.
İşsizlik insanların geri çekilmek istemesine neden olabilir — ancak sosyal olarak izole olmaktan kaçının. Yaşadıklarınızı size anlayabilecek arkadaşlarınızla paylaşın. Şu anda her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacınız olabilir— ve düşündüğünüzün aksine, arkadaşlarınız onlara güvenme isteğinizden mutluluk duyacak, sizi destekleyeceklerdir.
Stresinizi atmanıza yardımcı olacak aktiviteleri birlikte planlayın. Birçok büyük şehir hayvanat bahçesi ve müzesinde ara sıra "ücretsiz" günler olur. Temiz havada tüm aile dışarı çıkın, bisiklete binin, piknik yapın. İş endişelerinizi bir kenara bırakıp sadece eğlenmeye odaklanacağınız bir zaman planlayın.
Eşinize Nasıl Destek Olmalısınız?
• Eşiniz işsiz ise, ona çok yönlü destek olmalısınız.
• Günlük yaşamını işe gittiği zamanlardaki tempo ve düzene uygun olarak sürdürmesi için çaba gösterin.
• Olanaklarınız varsa, iş bulma şansını artıracak yeni beceriler kazanmak üzere farklı kurslara gitmeye teşvik eder. Bedelsiz verilen kursları araştırmasına yardımcı olun.
• Aileniz için önem taşıdığını hissettirecek görevlerinizden bazılarını onunla paylaşın.
• Düzenli iş arayışına destek olun; bu çabası nedeniyle onu övün.
• İş bulma umudu kalmadığı durumda, onu önüne başka olumlu amaçlar koymaya teşvik edin.
#işsiz eş #işsizlik #aile