EVLİLİK HAYATI

Evliliklerde Yaşanan Öfke Patlamaları, Aşka Zarar Veriyor!

Cansu Buldu ÇAN Cansu Buldu ÇAN
Yayın : 12.08.2012 - Güncelleme : 23.05.2024

Öfke, ilişkinizde bir sorun olduğunun en açık işaretidir. "Evliliğinizin güvenli, güçlü ve sevgi dolu olmasını istiyorsanız, birinizden biri öfkelendiği zaman, en iyi stratejinin durmak olduğunu öğrenmeniz gerekir." diyor uzmanlar.

Peki ama bu güçlü duygunun evliliğinize zarar vermemesi için ne yapabilirsiniz? Aşağıdaki stratejilerin size bu konuda yol göstereceği olacağını umut ediyoruz.

Evliliklerde Yaşanan Öfke Patlamaları Aşka Zarar Veriyor

Eşler arasında sık sık yaşanan öfke patlamaları, zamanla sevgiyi yok eder. Eşinize karşı kırgın ve kızgın hissetmenize neden olur...

Öfkenizi Nasıl Yönetebilirsiniz?

1. Evlilikte Mutluluk İçin Öfkesini Kontrol Edin 

  • Öfkesini Kontrol Altına Alan, Mutluluğunu Garantiler 

Öfke, içimizde taşıdığımız en yanlış anlaşılan ve gelişmemiş duygulardan biridir. Öfkenin tipik olarak maskelediği duygular arasında; korku, utanç, suçluluk, incinme, kıskançlık, ihanet ve çaresizlik sayılabilir.

Uzmanlara göre, öfke yeşil ışık gibidir. Duyduğunuz öfke, vücudunuzdaki kimyasalların giderek artığının ve daha da gerginleşmesine neden olacağının belirtisidir. Öfkelendiğinizde konuşmanızın hızı artar, ses tonunuz yükselir. Tüm dikkatinizi, sizi kışkırtan kişiye verirsiniz...

  • Bu denli enerji yüklü bir duygu olan öfke, nasıl bir 'dur!' işareti olabilir?  

Durabilmek, sorunun ne olduğunu ve sorunu çözebilmek için ne yapmanız gerektiğini anlamanızı sağlar. Duyduğunuz öfke ortada ciddi bir durum olduğu duygusuna kapılmanıza neden olursa, olgun davranmak olacakları ertelemenizi mümkün kılar ve böylelikle düşünmek için zaman kazanabilirsiniz.

 

2. Öfkeliyken Hemen Tepki Vermeyin 

  • Öfkeliyken Hemen Tepki Göstermemek Bir Başarıdır 

Bilimsel olarak öfke mantıklı düşünerek tepki vermekten çok, çok hızlı hareket eden nörolojik bir yol izler. Örneğin, eşinizin eleştirilerinden hoşlanmadığınız zaman, düşünen beyniniz, bu yorumu değerlendirmeden mesajı alıp agresif bir tepki göstermenize neden olur.

Eğer hemen tepki göstermemeyi başarabilirseniz, birkaç dakika sonra tepkiniz çok daha farklı olacaktır. Karnınızın aç olması ya da çocukların yaptığı gürültü nedeniyle, eşinize karşı tepkiniz yine farklı olabilir. Bunu daha iyi anladığınız zaman, öfkeyle eşinize saldırmak da sakin bir yürüyüşe çıktığınızda ona yorumu hakkında soru sorabilirsiniz.

3. Öfkeliyken Kullandığınız Sözcüklere Dikkat Edin 

  • Öfkeliyken Söylediğiniz Zehirli Sözler Eşinizin Benlik Saygısına Zarar Verir 

Öfkenizin eşinizin de duygusal rahatsızlıklar çekmesine yol açacağını unutmayın. Kullandığınız zehirli sözcüklerin verdiği zarar çok uzun bir zamanda da ortaya çıkabilir. Bu sözler "benlik saygısına" zarar verir. Karşılıklı güveni ortadan kaldırır. Kırgınlığa, kaygıya, uykusuzluğa ve depresyona yol açar. Nasıl taş ve sopa canınızı yakarsa, sözcükler de aynı şeyi yapar ve kavga edenlerin hem fiziksel hem de duygusal sağlığına zarar verirler.

  • İyi Bir İnsan Olmanız Öfkenizi Tolere Etmez 

Kavganın zehirli etkisi çok uzun süreli olabilir. Oldukça uzlaşmacı bir ilişki de bile, bir tek zehirli sözcük dahi haftalar süren bir etki yapabilir. 

Uzmanlar:  

  • Ufak tefek ya da ciddi patlamlaar sık sık ortaya çıkıyorsa,
  • Sık sık olmasa bile, öfkelendiğinizde ipin ucu kaçıyor ya da öfkenizden uzun zaman kurtulamıyorsanız,
  • Öfke duygunuzdan bir türlü kurtulamıyorsanız, öfkelendiğiniz zaman evliliğinizde sorunlar yaşayacağınızın garantisini veriyor.

Kendi kendinize, “Canım ben arada sırada öfkelenirim. Bunun dışında iyi bir insanımdır.” diyebilirsiniz. Hiç fark etmez. İyi bir insan olmanız, öfkeyle patlamalarınızın verdiği büyük zararı yok etmez. 

Durup, düşünür ve öfkenizin yatışmasını sağlarsanız, yeterince bilgi toplayabilir ve eşinizle sakin diyalog kurabilirsiniz. Eşiniz ya da siz, günlük yaşantınızda sesinizin tonunu yükseltir, tehditkar bir ifadeyle ısrarı davranır ya da gereksiz yere patlarsanız, öfkenizi yanlış bir biçimde kullanıyorsunuz demektir. 

Çocukluğunuzda edindiğiniz öfkeli davranışı, alışkanlıklarınızı evlilik yaşamınıza taşıyıp taşımayacağınız, öfkenin zararlı etkilerinin ne kadar farkında olduğunuza bağlıdır. Eğer hala sık sık öfkelenmenin sağlıksız bir şey olduğunu bilmiyorsanız, yetişkinlerin yaşadığı öfkenin neden olduğu sorunlar konusunda risktesiniz demektir. 

Öfke duygusu aynı bir dur işareti gibi, çıkacak sorunlara karşı sizi uyarır. Frene zamanında basmak, düşüncelerinizin duygularınıza yetişmesini mümkün kılar. Duş işaretini görmezden gelmek tehlikeli olabilir. Harekete geçmeden önce kendinizi anlamaya çalışmanız, genellikle çok daha iyi ve güvenli bir stratejidir.

 

Evliliklerde Yaşanan Öfke Patlamaları Aşka Zarar Veriyor

 

 Öfkeyi Sağlıklı Bir Şekilde Nasıl Yönetebiliriz?

4. Öfke Kontrolü İçin Bu 3 Stratejiyi Deneyin 

Evliliğinizde mutluluğu yakalamak için öfkenizi kontrol altını almanızı sağlayacak 3 önemli strateji

  •  Dur, Bak ve Dinle

Dur: Öfkelendiğinizde, öncelikle eşinizle iletişim kurmayı bir yana bırakın. Eğer mümkünse, içinde bulunduğunuz kışkırtıcı ortamı hemen terk edin. Sakinleşmek için, kendinize zaman tanıyın.

Bakın: İçinizde bulunduğunuz durumu daha iyi anlayabilmek için, duruma bir daha göz atın. Öfkeliyken odaklandığınız konuyu aynı bir tüneldeki gibi çok dar bir açıdan görüyorsunuzdur. Öfkeniz yatıştıkça konuyu daha geniş bir açıdan görebildiğinizi fark edeceksiniz.

Dinleyin: Öfkenizi yapıcı bir biçimde dile getirmek, eğer eşiniz de sizi yapıcı bir şekilde dinliyorsa, çok daha kolay olacak ve her ikinizi tatmin edecektir. Eğer eşiniz kendisini savunmaya başlarsa, konuştuğunuz duyarlı konu hakkında uzlaşmacı bir biçimde tartışmaya başlamadan önce her ikinizin de sakinleşmesi şarttır.

 

5. Üç Adım Atın ve Bir Çözüm Bulun

  • Duygunuzu Adlandırın.
  • Kaygınızı dile getirin.
  • Konuyu tümüyle anlayabilmek için soru sorun. 

6. Bu Üç Sihirli Soruyu Sorun

Kendinize odaklandığınız zaman, soracağınız üç sihirli soru geri çekilmenizi mümkün kılar. Öfkenizi yinelemekten vazgeçer, yapıcı düşünmeye başlarsınız. 

  • Ne istiyorum?
  • Eşimin değişmesini istemeden, istediğimi nasıl elde edebilirim?
  • Eşimin katkısı olmasaydı, bu sorun başka nasıl ortaya çıkardı?

Öfkelenmeye başladığınızda, bu üç soruyu kendinize sormanın zamanı gelmiştir demektir.  

Unutmayın, öfkenizi sağlıklı bir şekilde yönetmeniz; duygu ve düşüncelerinizi tutarlı ve etkili bir şekilde ifade etmeniz, eşinizle aranızdaki  güven ve saygıyı yeniden inşaa edecektir. 

7. Öfkenizi Sağlıklı Yönetin

  • Öfkeyi sağlıklı bir şekilde nasıl yönetebiliriz?

Öfkenizi kontrol etmenin bir sorun haline geldiğini fark ederseniz, başa çıkma becerileri, iyi alışkanlıklar ve destekleyici rutinler size yardımcı olabilir. Örneğin, yüksek stres seviyelerinin veya depresyon ve kaygı duygularının öfkeniz için bir katalizör olabileceğini ve potansiyel olarak öfkelenmenize yol açabileceğini fark edebilirsiniz.

Bu duygular kötüleşirse patlamalardan ve bunun ardından gelen olumsuz sonuçlardan kaçınmak için harekete geçmeyi düşünün. 

Öfke yönetimine yönelik destekleyici rutinler ve baş etme becerilere örnek: 

  • Sinirlenmeye başladığınızda kenara çekilip birkaç dakika derin nefes alıp verin.
  • Fiziksel aktivite gibi bir çıkış noktasına sahip olun. 
  • Yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla stresi yönetmek (genel yaşam stresini azaltmak, meditasyon, yoga, spor vb .)
  • Gerektiğinde düzenli olarak bir terapiste görünmek.

Farklı teknikler herkeste farklı şekilde işe yarayabilir; bu nedenle sizin için en etkili olanı bulun. Öfkenizin altında yatan  bir sağlık sorununun olup olmadığını keşfetmeniz size yardımcı olacaktır. Bu sorunların tespitinde profesyonel yardım almak çoğu zaman iyileşme açısından hayati öneme sahiptir. 

Konular :

#evlilik #öfke #evlilikte öfke #öfke kontrolü #öfkeli eş #öfke patlaması