EVLİLİK HAYATI

Evlilikte Bencillik Mutsuzluk Yaratır

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.06.2015

Evlilikte Bencillik Mutsuzluk Yaratır

Eş adayınız "Hem evlenirim hem de canımın istediğini yaparım." diyorsa dikkat!

Evlilikten Beklentilerin Yüksek Olması Sonrasında Hüsrana Neden Olabiliyor

Uzman Psikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlilikte 'ben' merkezli yaklaşımların, sadece kendini mutlu etme gayretinin,aile olmak için harcanan enerjiyi boşa çıkaracağını söylüyor."Evlilikte bencilliğe yer yoktur" diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan,çiftlerarasında uyumun ön önemli kriterlerini; sağlıklı ve uzun ömürlü beraberliğin ipuçlarını anlattı.

Çiftler Arasında Uyum Varsa Mutluluk da Vardır

Evliliğin ilk yıllarında yaşanan krizler ve hayal kırıklıkları, biraz da evlilikten beklenti seviyesinin yüksek olmasından kaynaklanır. İki tarafın beklentilerinin birbirleriyle örtüyüp örtüşmediği ve beklentilerin gerçekçi olup olmadığı, ilk yıllarda eşler arası uyumun sağlanmasında belirleyicidir. Beklentiler birbirine ne kadar yakın olursa, uyum o kadar kolay gerçekleşir. Mesela eşlerden birinin çocuk beklentisi var da diğerinin yoksa, bu durum uyum yerine eşlerin birbirinden uzaklaşmasına neden olur.

Mutlu ve Kaliteli Bir Beraberlik İçin "Aynı Gemideyiz" Fikri Benimsenmeli

Evillik ortak beklentiler üzerine kurulur ve ortak proje haline getirilirse, ailenin temelleri daha sağlam atılmış olur. Olaylara, ilişkilere, iki kişilik bakabilme becerisi kazanmak, birbirini anlayabilen, mutlu edebilen, paylaşabilen eşlerin birlikteliğini ortaya çıkarır. İlişki de kaliteli bir beraberliğe dönüşür. Bu yapılmaz yani “aynı gemideyiz” duygusuyla hareket edilmezse, zamanla hemen her konuda çatışmaların yaşanması kaçınılmazdır.

Evlilikte “ben” merkezli yaklaşımlar ve sadece kendini mutlu etme gayreti, aile olmak için harcanan enerjiyi boşa çıkarır.Aşk, iyi ilişkinin sebebi değil, sonucudur. Peki çiftler, iyi ilişki kurmayı nasıl başaracaklar? Kendi yeteneklerinin farkına varıp bunları etkin biçimde kullanarak…

Şöyle ki…

  • Erkek rekabetçi yapıdadır; kadın ise başkalarıyla işbirliği içinde uyumlu davranışlar geliştirmekte yeteneklidir.

  • Araş ve gereç kullanma konusunda erkekler kadınlardan daha yeteneklidir.

  • Dili kullanmada konusunda da kadınlar erkeklerden daha yeteniklidir.

  • Erkekler, sadece sözel bilgi aktarımına odalanırken, kadınlar duygusal ifadeler daha iyi okurlar.

  • Kadınlar, renkleri ve kokuları erkeklerden daha iyi seçer.

  • Kız bebekler, hareketsiz renkli oyuncaklara ilgi gösterirken, erkek bebekler hareketli oyuncaklara yönelir.

  • Motivasyonu paylaşmada erkekler, zaman iyi kullanmada kadınlar daha başarılıdır.

Evlilikte Bencillik Mutsuzluk Yaratır

Eşiniz İhtiyaçlarınızı Dikkate Alıyor mu?

Bu örnekler artırabilir. Söz konusu farklılıklar kadın ve erkek dayanışmasında tarafların birbirini anlamasını zorlaştırabilir ama işbölümü için de uygun bir zemin sağlar. Birbirlerini anlayabilen ve sevebilen eşler, mutlu olmayı başarabilirler.

Evliliklerde, “Çok bencilsin. Her zaman kendini düşünüyorsun. Benim ihtiyaçlarımı hiç dikkate almıyorsun.” gibi sözler çok söylenir. Bunun yerine, karşı tarafın psikolojik ihtiyaçlarını bilip doğru davranışlar geliştirmek gerekir.

Boşanmalar Neden İlk Yıllarda Daha Fazladır?

Günümüzde evlilik, evlilik öncesinde yaşanan hayatı değiştirmeyen sıradan bir olgu olarak algılanıyor. Gençler, “Hem evlenirim hem de canımın istediği gibi yaşarım.” Mantığı ile hareket edebiliyorlar. Doğal olarak tek kişilik düşününel evliliklerde devamlılık sağlanamıyor. Boşanmaların büyük oranda evliliğin ilk yıllarında olmasının nedenlerinden en önemlisi evliliği tek kişilik algılamaktır.

Hem aşkın hem arkadaşlığın olduğu evlilikler en ideal birlikteliklerdir. Aşkın yok olup olmaması evliliğin kendisiyle değil, eşlerin bu duyguyu besleyip besleyememesiyle ilgilidir.

Konular :