Evlilikte Kavgalar Nasıl Önlenir?
Evlilikteki ilişkinin bozulmasına ne sebep olur? Yeterince sevgi olmaması mı? İletişim eksikliği anlaşmazlığa mı sebep olur? Yoksa sadakatsizlik gibi korkunç durumlar mı ilişkiyi bitirir? Tüm bu soruların cevabı hayır! Çünkü hiçbir ilişki kendi kendine kötüye gitmez diyor uzmanlar....
Kavga etmeyen çiftler, sürekli kavga eden çiftler kadar sorun yaşar aslında. Eşler arasında anlaşmazlıklar söz konusu olduğunda, zehirli bir durumu sağlıklı bir duruma dönüştürmenin iyi bir kavgadan daha iyi bir yolu yoktur.
Eşler arasında kimi zaman stresliyken tek bir “sen” mesajı ya da zehirli bir dille yapılan ufacık bir yorum dahi bir anlaşmazlığa yol açabilir.
İşte, evliliklerde çiftlerin tartışmasının en yaygın 5 nedeni ve ilişkideki sürekli tartışmaları önlemek için yapılabilecekler...
Çiftler arasında yetersiz diyaloğun sıklıkla çatışmalara neden olduğunu söyleyen ilişki uzmanlarından işte çarpıcı açıklamalar.
İçindekiler: Evlilikte Kavgalar Neden Çıkar?
- Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: İletişim Sorunları
- Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: Eşinin Ailesi ve Arkadaşları ile Uyumsuzluk
- Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: Fiziksel ve Duygusal Yakınlık Eksikliği
- Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: Para Sorunları
- Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: Birbirlerine Yeteri Kadar Zaman Ayıramamak
Evlilikte Sık Sık Kavga Eden Çiftlerin Temel Sorunları
1. Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: İletişim Sorunları
Evlilikteki kavgaların çoğu fikir ayrılıklarından değil, yetersiz diyalog becerilerinden, çabuk öfkelenmekten, ateşli konulardan ya da düşünme yeteneğinin az olmasından ortaya çıkar. Çİftler arasındaki anlaşmazlıkların çoğu, temel iletişim becerilerinden yoksun olunduğunda ortaya çıkar.
Yapılan araştırmalarda, iletişim eksikliği olan çiftlerin en çok kavga eden çiftler olduğu görülüyor. Aslında, çiftlerin neden kavga ettiğini anlamak için temel nedenlerden biridir iletişim. Bir kişi iletişimden yoksun olduğunda, ilişki içinde çok sayıda yanlış anlama ve yanlış anlamanın ortaya çıkardığı sorunlar doğar.
İlişkide iletişim eksikliği, çiftlerin daha sık tartışmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bu durum çiftler arasındaki bağlarında kopardır. Eşler böyle bir durumda birbirlerini anlayamazlar. Bu durum sıkça tekrarlandığında eşinizin algısı sizin için bilinmez hale geldiği gibi, aynı şekilde sizinkiler de onun için yabancı hale gelebilir. Konuşmalar yüzeysel olmaya başlar ve zamanla eşlerin sevgi ve ilgi bağları zayıflar.
Evlilikte Kavgalar Neden Çıkar?
- Kırılgan Bir Yapınız Varsa Eşinizle Daha Fazla Çatışma Yaşayabilirsiniz
Daha önce geçirilen bir depresyon, kronikleşmiş bir öfke ya da travma bir insanın sinir sisteminin aşırı duyarlı olmasına neden olabilir. Eğer duygusal açıdan kırılgan bir insansanız, ufak tefek iletişim bozuklukları her an bir anlaşmazlığa neden olabilir.
Yine, biriniz çok yorgun ya da herhangi bir konuda stresliyken tek bir “sen” mesajı ya da zehirli bir dille yapılan ufacık bir yorum da bir anlaşmazlığa yol açabilir.
Her çift kendi içinde farklı ve eşsizdir. her çiftin kendine özgü kuralları ve düzenlemeleri vardır. Bir şey biri için tabu olabilirken diğeri için norm olabilir.
Bazıları için bir eylem daha az sıkıntı verici olabilirken, diğerleri için bir kırılma noktası olabilir. Bir parça ekmek kadar basit şeylerden karmaşık yaşam durumlarına kadar, çiftlerin kavga ettiği şeyler kelimenin tam anlamıyla sayısızdır ve çok özel olarak evlilikten evliliğe bağlıdır.
Çiftleri Çatışmalara Sürükleyen Sürecin Başlangıcı Ne?
Bu nedenle eşinizle sağlıklı bir iletişim kurmanız gereksiz tartışmaların önüne geçilmesi için son derece önemlidir. İkinizin de 'adil dövüşmeyi' ve ilişkide hesaplaşmaktan kaçının. İkiniz bir takımsınız ve birbirinize karşı olmamalısınız.
Algılarınızı, değerlerinizi, inançlarınızı, hislerinizi, sırlarınızı ve çok daha fazlasını eşinizle paylaşın. Unutmayın ki eşiniz sizin hayattaki ortağınızdır. Hayatınızı eşinizle paylaşın. Böylelikle eşinizle olan bağlarınızı güçlendirebilir ve tartışmalarınızın sıklığını azaltabilirsiniz. Bunun sihri; iletişimin anlayışı beslemesidir ve bir erkekle bir kadının tartışmasının kökleri esasında burada kesişir…
Kavgadan Sonra Eşinizle İlişkinizi Nasıl İyileştirirsiniz?
2. Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: Eşinin Ailesi ve Arkadaşları ile Uyumsuzluk
Çiftlerin geniş aileleri ve arkadaşları yüzünden de sıkça kavga ederler. Tıpkı diğer tüm aileler gibi, eşinizin ailesinin dinamikleri de sizinkinden çok farklı olabilir.
Yeni geniş aileye alışmak kimi zaman duygusal olarak yıpratıcı olabilir. Bu nedenle, bu durum kimi zaman yeni aile ile sessiz bir savaşa dönüşebilir. Ayrıca, zaman paylaşımı söz konusu olduğunda birçok insan aile ve arkadaşlar yüzünden tartışır ve kavga eder. Oldukça doğal olan bir kıskançlık unsuru genellikle araya girer ve bu durumu tetikler. Bu, çiftlerin neden kavga ettiğine dair cevabı oldukça iyi özetler.
- Ne Yapmalı?
İlişkinizin yıpranmaması için eşinizin bireyselliğini kabul etmeniz gerekir. Ayrıca, eşinize ailenize alışması için ona zaman tanımalısınız, böylece o da size aynı şekilde karşılık verecektir.
Eşinizin arkadaşlarına saygı gösterin ve böylelikle eşinizin de sizin arkadaşlarınıza saygı duymasını sağlayabilirsiniz. İnsan beyninin psikolojisini anlayın; eşinize ve çevresine karşı şefkatli ve nazik olun.
Bazen sizin dışınızdaki kişileri karşı aşırı sahiplenmesine saygı gösterin, ancak ona bunun aşırısının zehirli olduğunu nazikçe ve sevgiyle anlatın. Eşinizin sizin gibi çok daha fazla bağı olan bir birey olduğu gerçeğini kabul edin ve bu duruma saygı gösterin. İkinizin de sahip olduğu bireyselliğe saygı gösterin ve buna değer verin.
Fiziksel Yakınlığın Eksikliği Evliliğinize Nasıl Zarar Verebilir?
3. Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: Fiziksel ve Duygusal Yakınlık Eksikliği
Bu durumda çiftlerin kavga etmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Bir karı kocanın sık sık tartışmaları fiziksel ve duygusal yakınlığın eksikliğinin bir sonucudur.
Evli veya bekâr bir çift kavga ettiğinde, bu durum onları birbirinden uzaklaştırır ve aynı zamanda çiftlerin kendilerini huzursuz hissetmelerine neden olur.
Evlilik hayatınızın temellerinin atıldığı blokta yanlış anlaşılmalar oluşmaya, çatlaklar oluşmaya başlar.
- Peki bu sebepten dolayı yaşanan ilişkideki tartışmalarla nasıl başa çıkılır?
Aslında cevabı çok basit. Eşinizle veya kocanızla nasıl yakınlaşabileceğinize dair yollar aramaya başlayın. Onu sevdiğinizi ve ona değer verdiğinizi gösterin.
Özellikle eşinize karşı oluşturacağınız duygusal yakınlık bu konuda çok önemlidir. Birbirinize karşı anlayışınızı güçlendirmenize yardımcı olur. İlişkilerde duygusal yakınlığın genellikle fiziksel yakınlıktan önce gerçekleşmesi gerekir. Eşinize kendinizi ne kadar yakın hissederseniz, onunla fiziksel olarak birlikte olma konusunda kendinizi o kadar güvende hissedersiniz.
Çiftlerden biri veya her ikisi de ihmal edildiğini hissettiklerinde, öfkelenerek ve düşmanca davranarak tepki verebilir. Görmezden gelinir veya unutulursa, eşler birbirlerine kızmaya ve daha sık kavga etmeye başlayabilirler. Ayrıca böyle bir durum karşısında eşler ilişkide kendilerini daha az güvende hissedebilir ve bundan mutsuz olabilirler.
Unutmayın ki eşinizin duygularını görmezden gelmeniz zamanla ilişkinin sonlanmasına yol açabilir. Bu nedenle, birbirinizin ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmanız ve tartışmalardan, kızgınlık duygularından kaçınmanız, eşinizle düzenli olarak sağlıklı iletişim kurmanız son derece önemlidir.
4. Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: Para Sorunları
İlişkilerde tartışmaların en yaygın nedenlerinden biri para sorunlarıdır. Parayla ilgili anlaşmazlıklar evlilikte kavgalara yol açabilir ve eşinizle aranızda gerginliğe neden olabilir.
Örneğin, biriniz diğerinden daha fazla para kazanıyorsa, kendinize çok fazla para harcayarak onu ihmal ettiğinizi ve onu ilgilenmek istemediğinizi düşünebilir. Bu durum ilişkide zamanla gerginliğe neden olabilir ve kavgalara yol açabilir.
Bu tür tartışmaların önüne geçmek için birbirinizin maddi durumlarını, önceliklerini ve hedeflerini konuşmanız ve her ikiniz için de işe yarayacak bir anlaşmaya varmanız önemlidir. Hatta bazı çiftler, olaylara daha tarafsız bir şekilde bakabilmek için bir mali danışmandan yardım almayı tercih edebiliyorlar.
5. Çiftlerin Sık Kavga Etme Nedenleri: Birbirine Yeteri Kadar Zaman Ayıramamak…
Zaman yönetimi becerilerinin eksikliği çiftler arasında tartışmalara neden olabilir. Her iki tarafın da birbirleriyle ne kadar zaman geçirmeleri gerektiği konusunda farklı beklentileri olabilir ve bu da bazen çatışmaya yol açabilir.
Örneğin, bir eş diğer eşten çok daha fazla birlikte zaman geçirmeyi bekliyorsa, diğeri beklentilerini karşılamadığında üzülebilir. Eşlerden biri diğerine zaman ayıramıyorsa, bu kızgınlık ve hayal kırıklığı duygularına yol açabilir. Bu durum da doğal olarak çoğu zaman kavgalara neden olur.
Bu sorunu önlemek için, eşinizle ne kadar zaman geçirmeniz gerektiği konusunda net beklentiler belirlemeniz ve her ikiniz de müsait olduğunuzda birbirinize zaman ayırmanız önemlidir.
Eşlerin Sürekli Kavga Etmesi Normal mi?
- Unutmayın, Kuru Ot Çabuk Tutuşur...
Hayır, çiftlerin sürekli kavga etmesi asla normal değildir. Ancak bazen ilişkinizle ilgili mücadele vermeniz gerekebilir. Eğer siz ve eşiniz sürekli birbirinizin boğazına sarılırsanız ve sorunlarınızı asla çözmezseniz, ilişki sonunda dağılmaya başlayacaktır.
Tartışmacı olmak, ilişkide mutsuzluk ve hayal kırıklığının bir işaretidir. Her iki partnerin de duygularını birbirlerine açıkça iletmek ve işler daha da kötüye gitmeden önce sorunlarını çözmeye çalışmak için zaman ayırması gerekir.
Sağlıklı ilişkiler hayatta kalmak için açık ve dürüst iletişime ihtiyaç duyar. Sürekli kavga eden çiftler sonunda o kadar sinirlenirler ki sonunda ayrılırlar ve ayrı yollara giderler.
Kavga etmek bir çift için sağlıklıdır; çünkü çiftin çatışmaları sağlıklı bir şekilde çözmesini sağlar ve ilişkilerini iyileştirir. Her çiftin bir noktada kavga etmesi kaçınılmazdır.
Önemli olan hatalarınızdan ders çıkarmak ve ilişkinizdeki sorunları tam bir tartışmaya dönüşmeden çözmeye çalışmaktır.
- Özür dilemekte asla gecikmeyin
Genellikle çiftler tartışmaları egolarına göre alırlar ve partnerin önce özür dilemesini beklerler. Ancak, özür dilemenin güçlü bir etkisi olduğu ve eşe karşı sert duyguları yatıştırdığı gözlemlenmiştir. Bu yüzden, her zaman buzları kıran ve özür dileyen ilk kişi olmaya çalışın.
Genel olarak, erkek ve kadın psikolojisi arasındaki doğuştan gelen farklılıkları kabul edin ve çatışmaya, eşinizi aşağılamak için değil, onu çözme niyetiyle yaklaşmaya çalışın.
Çözümü bulmak için birlikte çalışmak, yalnızca daha iyi bir anlayış geliştirmenize yol açmakla kalmayacak, aynı zamanda sevginizi de güçlendirecektir. Üretken bir şekilde kavga eden çiftler, bazen eşlerine nerede durduklarını bildirmenin gerekli olduğunu bilirler.
Eğer birinizden biri duygusal açıdan aşırı kırılgansa ya da çabuk parlıyorsa uygun bir ilaç tedavisi ya da psikolojik konularda alınacak bir danışmanlık hizmeti çok şeyi değiştirebilir.
#evlilik #evlilikte kavga #evlilikte anlaşmazlık