EVLİLİK HAYATI

Sürekli Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı? Kavga Etmeden Sorunlar Nasıl Çözülür?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.11.2021 - Güncelleme : 11.07.2022

Bir çift neden sık sık kavga eder? Sürekli kavga (tartışan) eden eşler ne yapmalı? İlişkide çok sık kavga etmek normal mi? Kavga etmek ilişkiyi güçlendirir mi? İlişkilerde kavga etmeden sorunlar nasıl çözülür? Sanıldığı gibi sık kavga eden çiftler birbirlerini daha çok mu seviyor? Peki çiftler ne zaman terapi desteği almalı? Yanıtları, haberimizde.

Psikologlara göre, ilişkilerin başarısız olmasının belli başlı nedenleri var. Bunlar arasında başta güven sorunları, karşılanmayan beklentiler sayılabilir. Sürekli kavga eden eşler ne yapmalı? Kavgalı eşler nasıl barışır? sorularını uzmanına sorduk.  

İlişkilerde Kavga Etmeden Sorunlar Nasıl Çözülür

 Sürekli Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı? 

 Sürekli Kavga Eden Eşler Nasıl Barışır?

Eşinizle kavga etmekten yorulduysanız, daha kötüye gitmeden önce bu durumu sonlandırmanın bazı yolları var.  Eşiniz veya partnerizle sürekli kavga etmeminiz önleyecek, daha sağlıklı bir şekilde tartışmanıza yardımcı olacak 14 ipucunu keşfetmek için okumaya devam edin.

1. İlişkide Tartışma, Kavgalar Normal mi?

Çiftlerin uzun ve sağlıklı ilişki yaşayabilmelerinin sırrının ilişki becerileri olarak adlandırıldığını belirten Uzman Klinik Psikolog Meriç Mavi, “Araştırmalar çiftlerin anlaşmazlıklarını yumuşak bir dille gündeme getirerek birbirlerinden gelen etkiyi kabul etmelerinin bir beceri olduğunu gösteriyor. Yumuşak başlangıçların olmadığı her tartışmanın sert bir bitişinin olabileceğini baştan kabul etmek gerekiyor” diyor.  Psikolog Meriç Mavi, sürekli kavga eden çiftlere önemli tavsiyelerde bulundu. 

Öncelikle Karı Koca Kavgasında KESİNLİKLE OLMAMASI GEREKENLERE Bir Göz Atalım: 

  • Ne kadar sinirli olursanız olun birbirinize karşı asla küfürlü dil veya fiziksel şiddet kullanmayın.
  • Geçmişi gündeme getirmeyin, tartışmayı mevcut durumla sınırlı tutun.
  • Üçüncü bir kişiyi duruma dahil etmeyin. Konu ne olursa olsun kesinlikle ikinizin arasında kalmalı.
  • Kalbinizi kıracak, birbirinize sert sözler söylemeyin.
  • Asla toplum içinde açık açık kavga etmeyin. Tartışmanız, dört duvar arasında ve sadece ikinizin duyabileceği mesafede kalmalı.
  • Bir suçlama oyunu başlatıp işin içine ebeveynlerinizi dahil etmeyin.
  • 'Asla şunu ya da bunu yapmazsın' ve 'her zaman şunu ve bunu yaparsın' ifadelerinden uzak durun. ŞİMDİ söylenenlere ve yapılanlara bağlı kalın, olayı genellemeyin.

Sürekli Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı

Kavga edersin, barışırsın, üstesinden gelirsin, barışırsın ve unutursun. Sağlıklı yürüyen ilişkilerde durum tam da böyle olmalı. 

Sürekli Kavga Eden Eşler Tartışmaya Sert Sözlerle Başladığında... 

Sürekli kavga etmek de sorunlu bir ilişkiye yol açabilir ve kötü yönetilirse ilişkiyi tamamen bitirebilir. Bir ilişkide kavga etmek normal olsa da (kimse mükemmel değildir!), kavgayı bırakmanın ve çatışmanızı dengeli ve anlayışlı bir şekilde ele almanın yolları vardır.

İyi mücadele etmek, ne olursa olsun sorunun köküne inmek için zaman ve kararlılık gerektirir.

Kendinizi eğlenmekten çok kavga ederken bulduğunuz bir ilişki içindeyseniz, emin olun, kavgayı bırakmanın ve birbirinizden daha fazla keyif almanın zamanı gelmiş demektir.

Bazı evlilik anlaşmazlıkları asla çözülmüş gibi görünmez. Bu durum, çiftlerin aynı şey hakkında tekrar tekrar tartışmalarına neden olur. Ama işler böyle olmak zorunda değil. Eğer tutarlı bir süreç izlenirse çoğu çatışma çözülebilir.

Çiftler arasında çatışma sıklığı söz konusu olduğunda tek bir doğru formül yoktur. Her çiftin çatışmayı yönlendirecek farklı yaklaşımlara ihtiyaçları vardır. 

Ara sıra tartışmak aslında iyi bir şeydir. Çiftler kavga ettiğinde, bu durum ilişkiyi önemsedikleri anlamına gelir. Partnerinizle hiç kavga etmemeniz farklı bir soruna işaret edebilir. Belki de gerçek duygularınızı paylaşmaktan yorulmuşsunuzdur veya partnerinizin duygularınızı ele almasına güvenmiyorsunuzdur. 

Bu nedenle, çift olarak sürekli kavga ettiğinize odaklanmak yerine, ne kadar adilce kavga ettiğinizi düşünün.

Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı

Sürekli Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı? Kavga Etmeden Sorunlar Nasıl Çözülür?

Sürekli Kavga Eden Eşler Bunu Nasıl Önleyebilir?

Atacağınız bu adımlar ilk başta zaman alıcı gibi görünse de, sonunda saatlerce süren yorucu tartışmalardan ve küslüklerden sizi kurtarır.  

1. Sonradan Pişman Olacağınız İncitici Sözler Söylememek İçin Mola Verin

Kavga sırasında, o anın gerginliğinden anlatmak istediklerinizi, düşüncelerinizi sıralamak veya olayları düzgün bir şekilde anlamak bazen zordur. Düşüncelerinizi dile getirmeden önce bir mola vermeniz kendinizi karşı tarafa doğru anlatmanızı, eşinizi/sevgilinizi daha doğru anlamanızı sağlayacaktır.

Konuşmaya başlamadan önce sakinleşebilmek için kendinize zaman verin. O anki kızgınlıkla konuşmak yerine konuşmadan önce mola vermeniz, olayları daha objektif bir şekilde anlatmanızı ve o anki sinirinizden ağzınızdan bir çırpıda çıkacak olumsuz kelimeleri kullanmanızı engeller. Bu kulağa ne kadar zor gelse de, işleri daha da kötüleştirmeyi engellemenin tek yoludur…

2. Çiftlerin Yatağa Sinirli, Küskün Girdiklerinde...

Birçok terapist çiftlerin asla kızgın bir halde yatağa girmemesini önerir. Fakat yaygın inanışın aksine, bazen eşler meseleyi çözmeden uyuduklarında, bu onlara tartışma konusu üzerinde düşünmek için zaman kazandırır.  Uygulanabildiğinde çiftlerin soruna daha sağlıklı bir bakış açısı kazanmaları için önemli bir fırsattır. 

Bu süreç, çiftlerin konunun yeterince önemli olmadığını hissedebilmelerine olanak verir. Tartışma konusunu ilerleyen zamanlarda çözmeye karar vermek, her iki taraf için de daha iyi sonuçlar doğurur.

Sürekli Kavga Eden Eşler

Sürekli kavga etmek yerine her iki tarafın da sakinleştiği bir süreçte mevcut sorunu gündeme getirmek çok daha çözüm odaklı olur... 


Tartışmadan uyumak, çiftlerin düşüncelerini temizler ve sabah uyandıklarında sohbete yeni bir zihinle, yeni bir bakış açısıyla bakmalarını sağlar. Bazen bir sorun üzerinde durup hemen tartışmaya girmek yerine uyumak, ertesi gün soruna daha iyi barışçıl çözümler bulmanıza yardımcı olur.

4. Olayın İçindeki Mizahı Bulmaya Çalışın

İyi bir mizah anlayışı, insanların bir ilişki ararken karşı taraftan umduğu çekici bir özelliktir. Aynı şey kavgalarda bir dereceye kadar uygulanabilirse, durumun yoğunluğu bir ölçüde ortadan kalkabilir. Mizah o anki çatışmanın doğasına da bağlıdır, ancak bir tutam mizah gerçekten size yardımcı olabilir.

 

5. Partnerinizi Suçlamak Yerine Ona Duygularınızı Anlatın

Bir tartışmada haklı olduğunuzu hissettiğinizde, sizi anlamasını sağlamak için bakış açınızı eşinize empoze etmek o an için size çok cazip gelebilir. Ancak bazen bunu yaparken tüm konuşma, karşı tarafı suçlayıcı bir hal alır. Ve çiftler arasında zamanla karşılıklı bir suçlama oyununa dönüşür..

Partnerinizi sürekli kendini savunma haline sokacak konuşmalar yapmak yerine, eşinize ona nasıl hissettiğinizi, duygularınızı anlatmak sağlıklı ilerlemenin, tartışmayı büyütmeden sonlandırmanın en iyi yoludur.

Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı

Sürekli Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı? Kavga Etmeden Sorunlar Nasıl Çözülür?

6. Dijital Kavgadan Kaçının

Dijital yazışmalarda metinlerin yanlış anlaşılma olasılığı yüksektir. O an için eşinize ulaşmanın en kestirme yolu olarak görünse de düşüncelerinizi yazarak ifade etmeniz yanlış anlamalara zemin hazırlayabilir. Kızgın halde mesajlaşma sorunu çözmenize yardımcı olmaz. Mesajlaşarak sorunu çözmeye çalışmak yerine en azından görüntülü sohbet ederek sorunu konuşmayı deneyin.

Sürekli Kavga Eden Eşler Mesajla Kavgayı Daha da Büyütür

Dijital dünyadaki yazdığımız mesajları herkes aynı şekilde okumaz. Partneriniz ona mesajla ilettiğiniz 'söylediklerinizden ' tamamen farklı anlamlar çıkarabilir. Bu durum da kavgaya zemin hazırlayabilir.

İnsanların yüz yüze kavga ederken beden dilleri daha nettir ve ses tonunu anlamak daha kolaydır. Bir konu özellikle karmaşıksa, uzun, uzun metin mesajlarını yazmak yerine mevcut sorunu yüz yüze geldiğinizde konuşun.

7. Sürekli Sizi Rahatsız Eden Sorunu Ertelemeyin, Ele Alın

Eşinizle veya partnerinizle anlaşmazlık yaşadığınızda tartışmanın tek bir konudan kaynaklandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çiftler ilişkilerinde çoğu kez küçük şeylere karşı zamanla içlerinde öfke biriktirebilirler ve bu durum ileride en ufak bir anlaşmazlıkta büyük öfke patlamalarına dönüşür.

Romantik ilişkilerde çiftlerden biri için önemli olan küçük şeyleri görmezden gelmek o an için çok cazip gelebilir. Tabii ki ilişkilerde bazen küçük şeyleri büyütmemek mantıklıdır ancak sizin için önemsiz, küçük görünen o sorun, partneriniz için önemli olabilir. Onu rahatsız eden şeyi fark ederseniz uygun bir zamanda gündeme getirin. Partnerinizin üzüldüğü şeyler size önemsiz görünse bile…

Unutmayın, öfkeyi tutmak hele ki ilişkide bir insanın yapabileceği en tehlikeli şeylerden biridir. Sorun ne kadar küçük veya önemsiz olursa olsun sizi rahatsız ettiği anda bu durumu mutlaka eşinizle konuşun. Zamanla biriken öfke büyük anlaşmazlıkların temelini hazırlar ve ilişki daha da içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Sürekli Kavga Eden Eşler Sorunları Görmezden Gelmemeli...

Eğer sorunu görmezden gelirseniz senaryo içten içe uzun süre devam eder siz veya partneriniz (sorun kimin içinde büyüyorsa) ilişki içinde kendinizi görünmez hissedebilirsiniz… Bu görünmeyen veya görmezlikten gelinen sorun öyle bir hassas noktaya gelebilir ki kimi zaman sonun başlangıcı olabiliyor…

8. Belirli Bir Düzeyde Çatışmanın Kaçınılmaz Olduğunu Kabul Edin

Aynı çatı altında yaşayan veya hayatlarının büyük bir bölümünü paylaşan iki farklı insan olduğunda, sürtüşmelerden kaçınmak neredeyse imkânsızdır. Her ilişkide kavga olur. Üzerinde fazla durmayıp olumsuzluğun büyümesine izin vermezseniz ilişkiniz lehine doğru karar vermiş olursunuz.

ıKavga Eden Eşler Ne Yapmalı

 Sürekli Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı? Kavga Etmeden Sorunlar Nasıl Çözülür?


9. 'Sen' Dili Yerine 'Ben' Diliyle Konuşun


“Hatalısın” ya da “bu senin hatan” demek yerine “Yaralandım” ya da “Gerçekten üzüldüm, kızgın hissediyorum” demek her zaman daha verimli bir diyaloğa yol açacaktır. Çünkü duygularınızı, hissettiklerinizi anlatmanız partnerinizi kendisini savunma durumuna sokmayacağından size empati duyması şansını artırır.

 

Sürekli Kavga Eden Bir Çift Olmamak İçin Birbirinize Duygularınızı Anlatın 

Karşı tarafı suçlayıcı tarzda konuşursanız partnerinizin duymasını istediğiniz şeyleri duymasını engellersiniz. Sonuç, suçlayıcı tavrınızın sonunda eşiniz kendini suçlu hissedecektir ama mevcut sorun halen ortada boylu boyunca duracaktır. Amacınız eşinizin kendini suçlu hissetmesini sağlamak mı yoksa sorunu çözmek mi bir de bu açıdan düşünerek konuşmayı deneyin.


Nasıl hissettiğinizi ifade etmek için partnerinizi suçlamak yerine olası çözümü birlikte tartışmalısınız. Bu yaklaşım, sorunun çözümünde güçlü bir ortak fikir geliştirmenizi sağlayacağından, ilişkinizi daha da sağlam temellere oturtmanıza fırsat verecektir. 

 


10. Karakter Saldırısından Kaçının

İsim takmak veya birbirimiz için olumsuz kelimeler kullanmak kavgayı çok ileri, kötü safhalara götürür. İlişkilerde bilinçli olunması gereken, asla geçilmemesi gereken ince bir çizgi vardır. Ve bu nokta çok hassastır. Öyle ki bazen partnerinizin gözündeki saygıyı kaybettiğinizde o noktadan dönmek epey zorlaşır…

11. Tartışmalarda Daha Çok Dinleyin, Daha Az Konuşun  

Tartıştığımız zaman, dinlemekten çok konuşma eğilimimiz vardır. Duygularımızı dışa vurmak için o kadar hevesliyizdir ki, sevdiklerimizin ne ifade etmeye çalıştığını bile duymayız.

Oysa bir sorunu olan kişi, dinlenmesi gereken kişidir. Kendinizi hemen savunmak yerine, sadece dinleyin ve eşinize onu dinlediğinizi hissettirin. Bu yaklaşım etkilidir çünkü yalnızca dinlediğinizi göstermekle kalmaz, aynı zamanda eşinizin ne dediğini veya nereden geldiğini anladığınızı gösterir. Sadece onu dinlediğinizde dahi öfke ve savunma patlaması yaşamak yerine eşinizle daha verimli bir diyalog kurmuş olacaksınız. 

12. Sevdiğiniz Kişiyi Terk Etmekle Tehdit Etmeyin

Duygularınızın sizi ele geçirmesine izin vermek kolaydır; eşinizi ayrılmak veya boşanmakla tehdit etmemek için elinizden geldiğince çaba gösterin. Bunu ciddi olarak söyleyip söylemediğinize bakmaksınız, bu sözler onları duyan kişi üzerinde kalıcı bir etki bırakabilir ve kavga bittikten çok sonra ilişkide güvensizlik hissi yaratır. 

Sürekli Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı

Eşinizle saatlerce süren yorucu tartışmalardan ve küslüklerden sizi kurtaracak bu ipuçlarını hayata geçirdiğinizde, sonuçlarına çok şaşıracaksınız...

13. Asla Fiziksel veya Duygusal Şiddete Başvurmayın

Partnerinizle yaptığınız kavga sizi fiziksel, duygusal veya psikolojik olarak güvensiz hissettirdiyse, uzmanlara göre bu büyük bir tehlike işaretidir. Kavga eden çiftler, adil ve güvenli olduğu sürece sağlıklı bir ilişki yaşar.

Eşinizle çok sık tartıştığınızı fark ederseniz ve bu durum artık sizi fazlasıyla rahatsız ediyorsa yardım için bir profesyonelden destek almanın zamanı gelmiş demektir. 

Genellikle tarafsız bir çift göz, iletişim kalıplarınızın nerede yanlış gittiğini görmenize yardımcı olabilir. Ve işlerin bu boyuta geldiğini düşünüyorsanız, bir aile terapisti, çift danışmanı veya en kısa zamanda güvendiğiniz bir psikologla konuşun.

Çiftin bir üyesinde bile üzüntü, memnuniyetsizlik, rahatsızlık, korku veya çatışmanın doğası, sıklığı veya yoğunluğu ile ilgili diğer önemli olumsuz duygular varsa, bu ele alınması gereken ciddi bir durumdur.

Çatışmaları çözmek bir evliliği güçlendirir ve iki insanı birbirine daha çok bağlar. Bu süreç başlangıçta çok zaman alıcıdır ancak emek vermeye değer.
Kendinizi bir daha böyle bir durumda bulduğunuzda, bu 14  ilişki ipucunu mutlaka deneyin.

14. Ne Zaman Çift Terapisi Düşünülmeli? 

Çatışmaları çözmek bir evliliği güçlendirir

Sürekli kavga eden bir çift olmak yerine mutluluğu seçin! Unutmayın, çatışmaları çözmek bir evliliği güçlendirir.

Sürekli Kavga Eden Eşler Ne Zaman Çift Terapisini Düşünmelidirler? 

Eğer sık sık tartışan bir çiftseniz ve sorunlarınızı kendi içinizde çözemiyorsanız bu kavgaları sonlandırmak adına çift terapisini düşünmek harika bir fikir olabilir.

Sağlıklı Tartışmayı Öğrenmek İçin Çift Terapisini Düşünebilirsiniz 


Bir çift terapisti, bir türlü anlayamadığınız eşinizin sorunlarının nereden kaynaklandığını anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, kendi endişelerinizi dile getirmeniz ve yeniden partnerinizle bağlantı kurmanız için size özel bir alan yaratabilir.

Çift Arasında Şiddet Varsa Birlikte Danışmanlık Alınamaz!

Eğer çiftler arasında şiddet varsa bir arada danışmanlık alabilmeleri doğru değildir. Aile içi şiddet belli bir suçlu ve kurbanın olduğu şiddet türüdür. Çatışmayı şiddetle karıştırmamak gerekir. Sıkça yaralanmalar, örselenmeler, baskı, korkutmalar sebebiyle tartışan bir çiftin ilişki becerilerini eskiye döndürmeleri pek mümkün değildir.

Kavga Eden Eşler Ne Yapmalı

Sürekli kavga eden eşler eski mutluluklarını yakalayabilir.

Kavgayı Bırakın ve Birbirinizin Keyfini Çıkarmaya Başlayın

Her çift zorlu dönemlerden geçer ama bir ilişkide sürekli kavga etmek oldukça yorucu ve yıpratıcıdır. Bu noktalara dikkat ederek çatışmayı sağlıklı ve üretken bir şekilde çözmeyi öğrenebilirsiniz. Kavga etmeyi bıraktığınızda, ilişkinizden ve birbirinizden daha çok keyif aldığınızı göreceksiniz.  

 

15. Sürekli Kavga Eden Çiftlerin Sıkça Sorduğu Sorular

Çiftlerin sürekli kavga etmesi normal mi? 

“Bağlanma stresi” içinde olan çiftler genellikle neredeyse sürekli kavga eder. Sağlıklı bir ilişkide önemli olan ne kadar savaştığınız değil, ne kadar iyi savaştığınızdır. Her gün kavga ediyorsanız çok fazla kavga ediyorsunuz demektir. Bunlar sağlıksız bir dinamiğin veya uyumsuz bir çiftin işaretleridir..

Sağlıklı Bir İlişkide Çİftler Ne Sıklıkla Tartışır? 

Ortalama olarak, çiftler haftada 1 ila 3 kez kavga eder. Bu da çiftlerin yılda 130 kez kavga ettiği anlamına geliyor. Muhtemelen bu soruyu sorduğunua göre  ilişkinizde daha az tartışmak istiyorsun...

Bitmiş Bir İlikinin Belirtileri Nelerdir? 

Başarısız bir ilişki içinde olduğunuzun 7 uyarı işareti: 

  1. Küskünlük:Birisi duyulmadığını veya reddedildiğini hissettiğinde kızgınlık büyür. ...
  2. Saygısızlık. Karşılıklı saygı, tüm başarılı ilişkilerin temel taşıdır. ...
  3. Sahtekârlık, Yalan
  4. Güvensizlik
  5. Uzaklaşmak, Soğukluk
  6. Duygusal veya Fiziksel Şiddet
  7. Aşağılanma

Bir ilişkinin kurtarılmaya değer olup olmadığını nasıl anlarsınız?

İlişkinizin kurtarılmaya değer olup olmadığını anlamanın ilk yolu, hem bireysel hem de birlikte büyümeye kararlı olmanızdır. Çiftler desteğe ihtiyaçları olduğunu anladıklarında, genellikle sürekli kavga-çatışma halinde, ihanet veya birbirlerinden kopukluk gibi zor dönemlerden geçiyorlardır…

İlişkinizi ne zaman sonlandırmalısınız?

İlişkinizin sona erdiğinin en önemli işaretlerinden biri, artık eşinize karşı savunmasız ve açık olmamanızdır. Mutlu, sağlıklı ilişkilerin temel taşı, her iki partnerin de birbirleriyle düşünce ve fikirleri paylaşmaya gerçekten açık olma konusunda kendilerini rahat hissetmeleridir.

 

Konular :