İLİŞKİLER

Bir Erkeğin Yalanı Nasıl Anlaşılır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.05.2011
Bir Erkeğin Yalanı Nasıl Anlaşılır

Yapılan araştırmalara göre, bir erkek 60 yaşına geldiğinde 100 binden fazla yalan söylüyor. 60 yaşında bir kadın ise bu sayının ancak yarısı kadar yalan söylüyor.

Peki ama bir erkeğin yalan söyleyip söylemediğini nasıl anlayabiliriz? Eğer bunun için özel taktikleriniz yoksa, işte size birkaç ufak tüyolar.


Kurduğu Cümleleri Tekrarlatın, Bakalım Aynı Cümleyi Tekrar Edebiliyor mu

Yalan söylediğini düşündüğünüz konuda konuşurken arada anlamamış gibi yapıp kelimeleri hatta cümleleri tekrarlatın, bakın bakalım aynı cümleleri kurabiliyor mu? Eğer birebir aynı sözcükleri kullanıyorsa emin olun yalanı ezberlemiştir. İçerik aynı kalıyor ama derdini başka kelimelerle anlatıyorsa doğru söylüyor demektir.


Yalan Söyleyip Söylemediğini Anlamak İçin Şüphelerinizi Saklı Tutun


Yalan söylediğini düşündüğünüz konuda konuşurken bir anda konuyu değiştirin, birden rahatladığını düşünüyorsanız yalan söylediği yolundaki şüphelerinizi saklı tutabilirsiniz.

Yalan Söyleyen İnsanlar Genellikle Kendi Üzerlerindeki Bir Şeylerle Oynarlar

Sürekli bir dalgınlık halinde mi? Dalgınlığının nedenini öğrenmeye çalışın…El kol hareketleri önemlidir. Onları nasıl kullandığına dikkat edin. Genellikle yalan söyleyen insanlar herhangi bir temastan kaçınırlar. Yalan söylerken kendi üzerlerindeki bir şeylerle oynarlar.

Dikkat Size Cevap Verirken Ses Tonuna Dikkat Edin

Anlatırken konuyu ya da olayları ne derece abartıyor. Normalde daha net ve kısa cümleler kurarken yalan söylediği konuda abartılı cümleler kurmaya başlayacaktır. Sorduğunuz her soruya cevap verip vermediğini iyi gözlemleyin, baştan savma cevaplar verdiği sorularınızı, gerekirse kelimeleri değiştirerek sormaya devam edin.


Sorularınıza hızlı ve net cevaplar veriyor ise konuya önceden hazırlanmış demektir. Ayrıca ses tonu da değişecektir.

Suçluluk Duygusuyla Normal Halinden Farklı Davranabilir


O an hissettiği duygular önemlidir. Suçluluk duygusu duyuyor mu bir sınayın bakalım. Suçluluk duygusunu mesela size normalden çok daha iyi ya da çok daha kötü davranarak gösterebilir.


Zaman Kazanmak İçin Duymamış Numarası Yapabilir


Suçlandığını anladığı anda haksız durumdaysa ve yalan söylüyorsa haklılığını ispatlamak için sesini yükseltecektir. Zaman kazanmak için duymamış ya da anlamamış gibi davranacaktır. Bunun için size soruyu anlamamış numarası yapabilir. Sorulara doğrudan cevap vermek yerine dolaylı yoldan anlatımlarda bulunuyorsa zaman kazanmaya ve ikna etmeye çalışıyor demektir.

Sizinle Göz Teması Kurmaktan Kaçınır

Yalan söylerken kafasını ensesini ya da yüzünü kaşımaya başlar.


Asla göz teması kurmaz, mutlaka ya etrafına bakar ya da masanın üstündeki gazeteyi okuyormuş gibi yapar. Ya da ısrarla ve gereksiz yere göz teması kurmaya çalışır. Çünkü doğru söylediğine sizi ikna etmeye çalışıyordur.


Konuyu tamamen değiştirin ve unutturun, beklemediği bir anda yeniden açın. Aşırı tepkiler verir ve bir anda sinirlenirse bir kabahat işlediğini anlamanız güç olmayacaktır.

Size Durumu Anlatırken Ayrıntıları Gözünüzden Kaçırmayın


Tekrar tekrar sorduğunuzda muhtemelen zamanlama hataları yapacaktır. Bir süre ara verip konuya tekrar döndüğünüzde mekanları, olayları ya da kişileri karıştıracaktır.

Kendinden Ne Kadar Emin Olursa Olsun Gözleri Onu Ele Verecektir


Konuşurken ya çok sakindir ya da çok fevri davranışlar sergilerler. Yalan söylerken sükunetini ortalama bir düzeyde tutamaz. Size durumu ya da olayı anlatırken detaylardaki ayrıntıları gözden kaçırmayın ne kadar emin davranırsa davransın muhakkak ayrıntılarda hataya düşecektir.


Sıkıştığı yerde sizi atlatmaya ya da sonra konuşalım şimdi meşgulüm demeye başlayacaktır; ona izin verin ama asla unutmayın. O kendinden ne kadar emin olursa olsun, gözleri kendini mutlaka ele verecektir. Ya sizden kaçırmaya çalışacak ya da size direkt bakacak ama kırpıştırmadan edemeyecektir.

Konular :